• Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.
Q400 ar avea sens doar intr-un proiect extins de zboruri externe din provincie. Pentru internele si regionalele de pe OTP nu merita inlocuirea ATR-urilor cu Q400. Pentru ca Q400 are fata de AT7 un cost operational cu circa 25% mai mare si un CASK cu circa 15% mai mare.
E adevarat ca Q400 ar mai putea face inca doua sectoare scurte pe zi. Dar degeaba daca aceste sectoare nu aduc un profit care sa compenseze costul mai mare fata de ATR pe celelalte sectoare. Iar mai departe de regionale, din OTP nu prea mai sunt nise neacoperite care sa se preteze la operarea cu Q400 si sa nu fie concurate de operatori cu jet.
Parerea mea e ca Tarom ar avea nevoie de mai multe ATR-72 in locul ATR-42. Acestea din urma au fost bune pentru epoca in care caracteristicile pietei erau volumele mici si yieldurile relativ mari. Acum avem o piata cu volume mari si yielduri mici, astfel ca criteriul costului devine hotarator si trebuie tinut cont in primul rand de el in orice alegere.
 
Nu inteleg rationamentul pentru care a-ti reinceput argumentele pro si contra Q400/ATR cind Werner a mentionat deja ca jeturile regionale vor inlocui turbo-propurile in viitorul apropiat. Face mai mult sens sa argumentati pe tema jeturilor regionale 70 - 90 de locuri. Cred ca este destul de clar pentru toata lumea ca Boeing 700-800 este preferatul Tarom la +100 de locurii. Intrebarea acum este, care v-a fi familia de jet regional 70-90 de locuri pentru rute regionale si domestice. CRJ, EMB, MRJ ?

Si apropo MRJ vine la Farnborugh luna viitoare
Long-delayed Mitsubishi jet ready for first air show
 
Problema e una de strategie a rutelor si a compromisului.

Vrei sa ai o flota care zboara intern, AT e alegerea logica. Vrei rute cu frecvente decente de pe aeroporturi regionale, Q400 te poate ajuta - de Ex sa duci TSR-STR zilnic, sa ai un Schwaben Air si spre NUE , nordul Italiei pe small business samd.
 
Sa ne intelegem, pentru actualul specific de rute pe care TAROM foloseste turbopropul, ATR72 va bate la fundul gol Q400 in materie de costuri. Si il va bate la fundul gol chiar si fara sa iau in calcul costurile de conversie ale echipajelor si a mentenantei si toata investitia de tranzitie pe un nou tip de aeronava in flota. Singurul sector pe care sa zicem ca ar fi super potrivit Q400 ar fi OTP-BUD, dar acolo as face mai degraba upgrade la A318. In rest tot ce opereaza acum sunt sectoare sub 1h30min.

Sent from my F8331 using Tapatalk
 
  • 👍
Reactions: 2 users
Orice decizie este un compromis si intotdeauna compromisul respectiv este centric cu rutele principale deservite de subflota respectiva.

Vrei ca subflota respectiva sa zboare de 2 ori pe zi OTP-OMR sau similar si odata "ce mai Pica" -> cistiga ATR.
Vrei ca subflota sa fie bazata sa zicem la TSR si sa zboare si piete ca Torino, Berlin, Nürnberg cu frecvente de min 3/7 si rata de incarcare mare si in plus sa mai faca si cite o rotatie interna, cistiga Q400.
Vrei ca subflota respectiva sa creasca compania pe piete noi cu rute "Long and thin" - de exemplu in zona Marii Caspice spre Est sau Geneva etc din OTP si pe Linga sa mai faca si cite o rotatie interna sau Pina la BUD sau ATH, cistiga un RJ.

Cert este ca momentan Taromul nu are un model cu care sa deschida rute noi. 2/7 cu un 737 sau 318 nu e atractiv pentru non-capsunari datorita frecventi si nici pentru capsunari datorita costului pe scaun. Problema clasica de genul "stuck in the middle".
 
Dupa mine, ar trebui deschise rute de pe OTP spre Tbilisi (x3),Geneva (x3),Riga(x2),Cairo(x3) (si ar merge cu noile avioane care vor veni in flota) si spre Kiev(x3) (cu ATR42)...+ niste zboruri interne (spre BAY si TGM), iar dupa orarul pe care il vad din SBZ spre STR prevad si 3 zboruri pe saptamana OTP-SBZ...Macar sa isi mai acopere din cheltuieli (sunt sigur ca vor fi ceva pax care vor da 20 si 40euro/segm. de business si straini+cei care zboara via OTP care vor putea asigura vreo 60pax per zbor)
Plus niste zboruri (macar 2 zile pe sapt. sa fie alocat un avion) pentru Oradea- Munich,Frankfurt,Torino (o medie de 1h50-2h per zbor) ! Iar din Iasi ar trebui (ca tot am auzit ca iese YR-BGE din hangar, deci vor avea un nr suficient de avioane) vreo 3 zboruri spre Frankfurt, iar din Timisoara spre Amsterdam !
 
Aeroportul Iasi este in negocieri cu LH pentru IAS - FRA. Chiar daca negocierile nu au succes acum, odata piata formata pe FRA mai mult ca sigur vor avea parte de concurenta care poate asigura si legaturi. Din IAS pot avea succes cu o ruta spre un hub mare SkyTeam zburand in cs...
 
Dupa mine, ar trebui deschise rute de pe OTP spre Tbilisi (x3),Geneva (x3),Riga(x2),Cairo(x3) (si ar merge cu noile avioane care vor veni in flota)
Geneva a fost operat in trecut cu A318 sau B737 si nu mergea excelent. Avea zile bune si zile mai putin bune. De ce crezi ca ar merge cu B738 cu 16 scaune business?

iar dupa orarul pe care il vad din SBZ spre STR prevad si 3 zboruri pe saptamana OTP-SBZ...Macar sa isi mai acopere din cheltuieli (sunt sigur ca vor fi ceva pax care vor da 20 si 40euro/segm. de business si straini+cei care zboara via OTP care vor putea asigura vreo 60pax per zbor)
Tie ti se pare o idee buna sa zbori OTP - SBZ, cu jet, pentru cativa paxi care dau 40€ pe segment?

Plus niste zboruri (macar 2 zile pe sapt. sa fie alocat un avion) pentru Oradea- Munich,Frankfurt,Torino (o medie de 1h50-2h per zbor)
Pe ce te bazezi cand presupui ca ar merge zborul Oradea - Torino? WZZ a incercat Timisoara - Torino in trecut si a renuntat.


Iar din Iasi ar trebui vreo 3 zboruri spre Frankfurt, iar din Timisoara spre Amsterdam !
De ce nu invers?

Intr-o alta ordine de idei, chiar ma intrebam cand va aparea un nou membru cu tot felul de idei dar fara nici un argument :)
 
Tie ti se pare o idee buna sa zbori OTP - SBZ, cu jet, pentru cativa paxi care dau 40€ pe segment?

Ultimul zbor OTP>SBZ a fost operat ultima data in 2013, acum 5 ani cand ROT vindea OTP>SBZ rt. undeva la 120-130 euro dus-intors. Cred ca vorbim de cu totul alta piata dupa 5 ani. In general, datele istorice mai mari de 5 ani nu mai au nicio valoare. Chiar si pe airlineroute putem vedea numeroase exemple de reluari de rute dupa ani de zile ... conditiile din piata sunt cu totul altele.
 
Last edited:
Ai vreo justificare pentru Riga? Tarom a incercat in urma cu vreo 5-10 ani si zburau cu vreo 30 Pax per segment (asta pe 733) si au abandonat RIX, dupa care a incercat AirBaltic cu un avion cu doar 70-80 locuri (Q400). Daca AirBaltic nu au reusit cu un avion de nici 80 de locuri, ce te face sa crezi ca va reusi Tarom cu un avion de >160 locuri?
As tine sa precizez ca Kiev nu ar merge decat dimineata, deoarece UIA/Dniproavia deja zboara dupa-masa (asa, ca sa fie mai optimal pentru Biz Pax). De asemenea, ei zboara cu aeronave cu o capacitate echivalenta a ATR42 (48-50 locuri) si tot nu reusesc sa le umple 100%. Din cate am inteles, sunt in jur de 40 Pax la medie. Mai adaug o chestie - daca chiar ar fi atita cerere pe OTP-KBP incat sa fie necesare inca cateva curse aditionale (asa cum sustii tu), nu crezi ca UIA si-ar mari capacitatea la OTP cu un E190 sau chiar cu B735? Poate ca daca ar fi cerere ar mai adauga zboruri dimineata cu E145! Nici aici nu sunt de acord cu tine.
Tbilisi (x3)
De unde iti inchipui tu ca vom putea umple (sau macar ajunge la BELF) cu B737-800 la Tbilisi? Mai bine cu A318 sau ceva mai mic.
 
Last edited:
Ultimul zbor OTP>SBZ a fost operat ultima data in 2013, acum 5 ani cand ROT vindea OTP>SBZ rt. undeva la 120-130 euro dus-intors. Cred ca vorbim de cu totul alta piata dupa 5 ani. In general, datele istorice mai mari de 5 ani nu mai au nicio valoare. Chiar si pe airlineroute putem vedea numeroase exemple de reluari de rute dupa ani de zile ... conditiile din piata sunt cu totul altele.
Absolut corect. Nu stiu de ce am un feeling ca la cat de congestionata e Valea Oltului azi, un OTP-SBZ macar 6/7 dimineata ar merge full din start.

PS: cu ATR bineinteles.
 
Eu chiar as crede ca merge 12/7 cu zboruri dimineata si seara în ambele directii în zilele de lucru si câte unul în weekend
Post automatically merged:

în alta ordine de idei ... cam lunga perioada de la anuntul rutelor noi si pâna la punerea în vânzare ...
 
@Thomas Sunt complet de acord si chiar asta vroiam sa si intreb - cand vor fi puse in vanzare biletele? Se cam apropiu zilele primelor zboruri noi..
 
Werner a mentionat deja ca jeturile regionale vor inlocui turbo-propurile in viitorul apropiat.

Werner daca vrea sa bage repede Tarom in faliment, atunci sa ia e-jeturi. Tarom nu are ce sa faca cu astfel de avioane cu un CASK imens pe o piata cum este cea romaneasca, ultra-concurata de LCC-uri, cu un trafic business subtire si predominant etnic si cu yielduri in general foarte joase.
Putinele e-jeturi pe care le vedem pe aeroporturile romanesti sunt folosite pentru alimentarea unor hub-uri. Doar pentru asta sunt bune, ca feedere pentru hub-uri long-haul. Sau pentru destinatii cu trafic exclusiv business si neconcurate.
Nemaivorbind ca pe interne cresterea costului pe loc ar echivala cu capitularea clara in fata LCC-urilor.
Sa admitem prin absurd ca s-ar identifica cateva destinatii externe de pe OTP si provincie cu yielduri care probabil s-ar preta la e-jeturi. Dar nici asa nu merge. Pentru ca nu se poate ca dintr-o flota de, sa zicem 10 avioane, sa tii 2-3 la OTP si cate 1-2 imprastiate pe la diferite baze. Pentru ca se adauga tot felul de complicatii: e nevoie de o echipa de tehnicieni pentru fiecare baza, daca e nevoie de o piesa de schimb nu poti s-o inlocuiesti pentru ca nu poti sustine un stoc de piese pentru fiecare baza si trebuie sa aduci repede alt avion de la OTP, etc. etc.
Strategia de flota trebuie sa fie unitara si sa tina cont de trasaturile de ansamblu ale pietei, nu sa se bazeze pe idei despre oportunitati izolate de genul: hai sa luam niste e-jeturi ca sa transportam ingineri de la Sibiu la Stuttgart si IT-isti de la Cluj la Berlin.
Asa ca raman la parerea ca pentru Tarom cea mai buna strategie ramane cu ATR-urile pe interne si regionale, iar pe celelalte externe o flota din sgmentul 140-180 de locuri, cu politici tarifare si o planificare a orarelor care sa pemita extragerea partii superioare a pietei, mai ales acolo unde se face simtita din plin concurenta LCC-urilor. Iar aici este de dat exemplul OTP-FCO, unde pentru biletele cu date mai apropiate Blue Air are preturi constant mai mari decat Taromul, pentru ca Taromul nu are frecvente corespunzatoare, merge la minima rezistenta cu 4/7.

dupa orarul pe care il vad din SBZ spre STR prevad si 3 zboruri pe saptamana OTP-SBZ
Mai bine ar face aceeasi combinatie ca si cu MUC, adica un OTP-SBZ-STR, cu paxi numai pe segmentele OTP-STR si SBZ-STR, fara paxi pe OTP-SBZ (paxii pe un segment intern nu pot fi in acelasi avion cu cei pe segmentul extern pentru ca nu suntem in Schengen). O alta ruta buna ar fi OTP-MAN.
 
  • 👍
Reactions: 1 users
@Todd is Back ROT nu a avut o strategie... că au comunicat acest lucru mai indirect e că așa dădea bine la politic, etc... nu au încercat, fără succes, să găsească consultanți care să le spună cum să aducă pâinea acasă? despre ce strategie vorbim?
 
Ultimul zbor OTP>SBZ a fost operat ultima data in 2013, acum 5 ani cand ROT vindea OTP>SBZ rt. undeva la 120-130 euro dus-intors. Cred ca vorbim de cu totul alta piata dupa 5 ani. In general, datele istorice mai mari de 5 ani nu mai au nicio valoare. Chiar si pe airlineroute putem vedea numeroase exemple de reluari de rute dupa ani de zile ... conditiile din piata sunt cu totul altele.
Eu m-am referit strict la afirmatia lui, cu pasagerii business dispusi sa dea 20€ - 40€ pe segment. Tradeaza un grad ridicat de neintelegere a modului in care opereaza ROT.

Fix aceleasi idei se regasesc si in postarile insistente, de pe pagina de FB TAROM, ale unui baiat cu varsta de 15 - 17 ani. Acolo nu-l baga nimeni in seama, asa ca probabil s-a gandit sa-si incerce norocul pe forum. Eu ii urez bun venit :)