A vedea si a fi vazut: luminile unui avion si rolul acestora

  • Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.

newsbot

Member
Aug 1, 2014
856
14
18
De la decolare si pana la aterizare, dar si in timpul pushback-ului sau rularii catre pista / terminal, luminile unui avion sunt vitale pentru a vedea si pentru a fi vazut.

Luminile regasite pe o aeronava se impart in doua categorii: cele care ajuta pilotii sa vada si cele care fac avionul vizibil pentru cei din jur. Asemeni farurilor unui automobil, luminile din fata deschid drumul, mai ales in conditii de vizibilitate scazuta. Aceste becuri extrem de puternice se numesc lumini de rulare, decolare si aterizare, fiind folosite in aceste momente. Alte lumini sunt folosite pentru a detecta gheata care se poate forma pe motoare si aripi, in timp ce becuri aditionale ilumineaza parti ale avionului spre care sunt indreptate camerele video.

A350_XWB_Takeoff.jpg


Luminile care fac avionul vizibil pentru cei din jur isi au originile in domeniul maritim: un bec rosu pe partea stanga a avionului si unul verde pe partea dreapta. Alaturi de becurile intermitente alb-rosii regasite pe aripi, fuzelaj si coada, impreuna ii ajuta pe cei din jur sa determine pozitia si directia unei aeronave. Nu in ultimul rand, avem becurile care lumineaza logo-ul companiei aeriene, pe coada. In total, un Airbus din gama A320 are 23 de lumini exterioare, in timp ce un widebody precum A350 XWB are 41.

A320neo_Takeoff.jpg
A321neo_Position_light.jpg


Share

Continue reading...