A380

  • Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.
Toți plătesc un preț pentru a face parte din anumite cluburi. :)


Sent from my mobile phone using Tapatalk
 
  • 👍
Reactions: 1 user
versiunea Neo apare ca un miraj ce se indeparteaza din ce in ce mai mult.
pina si Tim Clark incepe sa isi dea seama de asta - si a oftat zilele trecute la Dublin ca "I can’t force Toulouse to do anything, my main concern is that they stop producing the plane."..
 
Avionul ăsta e bun pentru volume mari, high density. Bănuiesc că sunt și rute unde poate fi folosit cu succes. Nu cred că e vina Airbus că unii folosesc jumătate din capacitate pentru show off.


Sent from my mobile phone using Tapatalk
 
...A380 a fost magnific conceput pe un postulat gresit: ca modelul hub-and-spoke va ramine dominant (sau chiar ca se va extinde) si ca 380-ul va fi rege pe trunk routes.
Ori point-to-point este din ce in ce mai iubit...
Iar 787 este ceva mai versatil din punctul de vedere al rutelor pe care poate fi utilizat...
 
Aici cred ca trebuie sa diferentiem un pic. A existat mai demult discutia asta, "ca care" a fost solutia corecta, 787 sau 380...in cinditiiile in care nici un program nu este in clipa de fata o minune financiara.

787 a fost conceput ca un inlocuitor al lui 767, in partea de jos a pietei - mai ales ca 787-8 e in zona 200-250 paxi..e normal sa ai aici mai multa cerere, dar probelam este ca in afara rutelor superlungi devine cam obsolet, pentru ca in piata asta intra noul 321 LR. Si apare eterna dilema, pentru rute optime diamtrul e prea mare fara de 321, pentru rute lungi costul pe scaun devine prea mare. Asadar vom vedea aici un shift spre 787-9 si-10.

380 a aparut in situatia in care Airbus era la pamint pe LR. 300/310 au fost programe care s-au vindut greu, cu mult sprijin politic.330/340 acopera piata pina la max 300 paxi si Airbus avea nevoie de ceva mai mare.

380 a fost gindit ca model hub to hub concentrat pe transportul de pasageri. Altfel spus azi, modelul ideal pentru un Ryanair de cursa lunga.

Ceea ce s-a schimbat in ultimii 20 de ani (programul a inceput camprin 1993) este abordare generala:

- in primul rind dispar incet incet avioanele cargo si mixed (a la KLM) din flotele companiilor mari - carrieri clasici trec din ce in ce mai mult pe belly cargo iar aici 777 cistiga detasat ( 777-300 are 11 containere fata de 380 care are 4)- asta e si motivul pentru care Emirates vrea si 777 pe linga 380 si multe rute sunt operate in mix

- in al doilea rind, fluxurile de paxi se schimba - 380 nu are o problema ci companiile traditionale au o problema sa il umple

- apoi, apare incet- incet segmentul LC-Long haul care muta o parte din fluxuri pe widebodyuri de 300 de scaune

Asta nu inseamna ca 380 nu are piata sa, folosit corect si in afara modelului longhaul->long haul practicat de Emirates.

IAG pare sa fie primul player care vrea sa intre in piata second - se pare ca vor sa ia modelele de la Singapore, acum ca si Malaysian au intrat in piata au de unde opera -> targetul lor sunt rutele operate de 3 ori pe zi pe care le pot eficientiza la 2 daily cu 380.

Inca nu avem comenzile de volum din China. Ele vor veni dar mai dureaza citiva ani.

Companiile din State vin dupa un deceniu de abordare patriotica dupa 9/11 in care au comandat doar Boeing. In continuare au pe distanta lunga avioane mici fata de restul lumii - cu execptia celor citeva 747 ramase inca la United flotele playerilor mari se opresc undeva in jurul 300-350 pax.
 
  • 👍
Reactions: 1 users
Sah si aproape mat: pentru a comanda 40*A380, guvernul de la Dxb vrea ca Airbus sa garanteze productia pe urmatorii 10 ani ...
Fara ordinul asta, incepind cu 2019, vor fi produse 8*A380/an - pentru a satisface cele 98 comenzi - dintre care aproape 50% sint deja Emirates ...
Atita doar, ca la 8 aparate pe an, programul e in rosu...
Deci - Airbus va zice "da" ... cu conditia unor comenzi ferme.
 
Rolul strategic al A380 nu e sa faca bani ci a fost acela sa ii puna pe Airbus in pozitia de a fi un player egal cu Boeing. Programul a inceput cind Tsromul isi lua 310, adica in perioada in care 320 deja era un succes dar pe long haul compania pur si simplu nu avea succes (310 a fost impins la greu in piata tot nu a prea vindut mare lucru).

In clipa de fata atit Emirates cit si Airbus au nevoie unii de altii pentru o perioada de tranzitie a modelului. Constructiv aripile pot duce si un 380-900 iar comonalitatea ideala va fi un motor numai bun de pus si pe A350, asa cum succesul 340-300 s-a bazat mult pe faptul ca avea PWurile de pe 320. Dar pina sa ajunga acolo tb sa ii tina in toane bue pe Doric &co care au finantat avioanele asa ca tb sa apeleze la pseudo imbunatariri, retrofituri samd.
 
Livrate in 2017: 15.
De livrat in 2018: 12.
Initial se prevedea ca incepind cu 2019 se vor livra 8 anual. In realitate, Airbus taie productia la 6...
Si vor inceta programul daca Emirates nu intra pe piata cu noi ordine. Sint singurii care, la ora actuala pot suporta programul...
Care program oricum nu e sustenabil...
Pentru substantial mai multe comenzi, Emirates are nevoie de o densitate de retea long-haul (si) mai mare - si de o piata pentru aparatele la mina a doua.
E foarte posibil ca reteaua Emirates sa fie aproape de limitele dezvoltarii.
Cit despre re-comercializarea aparatelor ...
Nu o sa fie multi operatori care sa aiba nevoie de un aparat destinat long-haul de masa.
Si nici multa lume nu o sa fie, care sa poate finanta A380 la mina a doua in configuratie biz ... dovada cele 4*A380 ex-Singapore, pe care Sparfell nu reuseste sa le plaseze la VVIP de un an incoace, in ciuda magnificei reconfigurari facute de catre Winch...
 
Last edited:
  • 👍
Reactions: 1 user
Asa nici nu vor reusi sa le plaseze.
2018-01-15-14_37_06-scju4z.jpg
 
380 e un succes strategic pentru Airbus. Si daca nu veti incerca sa vedeti programul din perspectiva lor,

Atunci cind programul a luat avint in proiectare, situatia fata de Boing arata cam asa:

- Single Aisle : 737 era marele cash cow in industrie, se pregateau de NG; 320 era un shooting star dar departe de popularitatea si pozitia de azi

- long haul mic : Boeing domina piata cu 757 single aisle si 767 twin aisle mic ; Airbus avea doar programul 330/340 dupa ce300/310 fusese o incrcare de prima generatie fara mare succes comercial; 340 nu rupea gura tirgului fiind focusat pe nise (distante foarte lungi, aroporturi inalte samd)

- long haul de capacitate mare: Airbus nu avea nimic , Boeing avea 3 familii _ 747 matur, MD-11 mostenit de la MD ( cu cota lui de piata) si 777 ultimul racnet la vremea lui

Pe long haul in general Airbus nu avea mult de oferit, doar 330 era o promisiune vaga.

380 nu este strategic un program cu care s-a incerct obtinerea de volume ci o lovitura de imagine pe partea de engineering. 320 era deja superior designului invechit 737 iar pina la 787 mai urmau sa treaca 25 de ani. Asadar programul trebuie vazut ca un virf de imagine in timp de Airbus isi face cota de piata pe long haul din josul in susul pietii.

La sub 250 de paxi oamenii s-au limitat strategic sa vinda profitabil un program matur contra 788 si au canibalizat cu investitii minime 757. De aici in sus apare 350 care se bate in varianta 900 cu 789 si in 350-1000 cu 781. Dar, la fel ca si la familia 320, au resursa de design sa atace o varianta mai lunga la 400pax.

Nici Audi R8 sau A8 nu se vind in volume mari si nu concureaza in mod real cu Ferrari sau S-Klasse dar sunt necesare ca sa poti cimenta o imagine premium la A6 si A4. Tot asa 380 nu are rolul strategic sa vinda mult ci sa schimbe perceptia asupra capacitatii Airbus pe segmentul long haul.

Airbus va tine cu siguranta programul cu mici ajustari. Acum au venit cu winglets, poate vor veni la un moment dat cu un motor nou compatibil cu un program mai mic cum au facut la 340-300 la vremea lui samd. Rolul lui strategic va fi mai degraba sa creeze piata pentru 350-1100.

O reconsiderare va veni oricum cam in 15 ani. Vom vorbi de aeroporturi mai pline si in piatele emergente iar proiectul actual nu este optimizat ca si cost, aripa avind design si pentru un model 389.
 
  • 👍
Reactions: 1 users
A380 este Concorde al inceputului de secol 21: cum zici tu oldblue - un punct de imagine si o vitrina de tehnologie.
Subsidiile mai putin. Concorde beneficiase pe deplin de subsidii guvernamentale si de vinzari bagate pe gitul lui AirFrance si British.
Programul 380 trebuie sa supravietuiasca autonom. Si reuseste doar datorita unui client.
E ca si cum 747 ar fi reusit sa vinda grosul productie doar la PanAm.
Consortiul Airbus are suspendat deasupra capului nu sabia lui Damocles - ci mai rau: cea a analistilor financiari si ale lor rapoarte trimestriale.
Mesajele publice de zilele astea privitoare la A380 nu sint citusi de putin destinate muritorilor de rind - ci lui Emirates si ... celor 73.6% de investitori free-floating.
[doublepost=1516033951,1516033828][/doublepost]
Asa nici nu vor reusi sa le plaseze.
2018-01-15-14_37_06-scju4z.jpg
le-am spus: acu' vre-o luna ... dar erau prea prinsi cu altele, mai importante - trimiteau felicitari si sticle de sampanie...
 
Last edited:
P.S.: @Zsolt - champagne volant, scripta manent ... cum ziceau stramosii.

RtQLRS4.jpg


... pentru ei, cele 4*A380 sint mai mult de publicitate - este primordial un mandat de prestigiu.
 
Last edited:
  • 👍
Reactions: 1 user
Partea interesanta e s cum si cine comunica.

Manageri executivi vor fi schimbati la Airbus, pe motive de shpaga ( si probabil A400).

Chestia cu rata de min 6 bucati pe an a spus-o Leahy - pe de-o parte omul este deal makerul Airbus, pe de alta parte e pe ultimii metri inainte de pensie - Airbus poate spune lejer in citeva luni ca e ceva de "ieri".
 
Nu cred ca a spus-o fara acordul celor de (mai) sus de el in lantul alimentar. Perioada premergatoare pensionarii unui asemenea big-fish este una foarte sensibila, pentru ca i se pot pune in circa multe si fiecare pas gresit se sanctioneaza cu penalizari la exit package.
Leahy era in pierdere de viteza la Airbus inca de la sfirsitul lui 2016. Daca iti aduci aminte, in toamna anuntase ca va ceda locul fidelului sau loctiitor Kiran Rao - dupa care, surpriza: sefii ai mari de tot l-au anuntat pe Eric Schulz de la Rolls.
Chestia a fost spusa pentru a comunica lui Emirates un "miscati-va - bagati comenzi, altfel omorim 380-ul" si pentru a transmite investitorilor un "nu va faceti griji, daca programul devine o greutate prea mare, il reducem pina la moartea lui - daca trebuie"...
 
Last edited:
Interesul poarta fesul. Deocamdata Airbus vinde 350-900 ULR cita vreme pretul petrolului e rezonabil jos - un cash cow care poate compensa excelent amortizarea care nu intra la 380 din shift de comenzi (pt ca 350ULR taie exact piata de volume mari cu transfer a 380).

Cu inca 700 de bucati de livrat Airbus mai are suficienta treaba cu 350 pina spre 2025, asa ca daca e sa killareasca 380 o vor face anuntind prin 2020-21 un 350-1100. Timingul ar fi excelent:

- majoritatea clientilor vor avea atunci 380 de 14-15 ani cind vine heavy checkul..vor decide strategic daca mai vor 380 (si atunci Airbus le va oferi un 380 de generatie noua) sau vor renunta (atunci 350-1100 cu 420-430 de pax va fi ideal pentru cei ce nu pot umple un 380)
- Emirates va avea o problem strategica de rezolvat, cea a modelului de business (odata cu extinderea cu flota mica aeroportul cel nou va deveni si el busy asa ca risca sa devina captivi la 380 pentrua avea volume)
- cu vreo 4-500de 350 livrate le va fi usor sa vinda un 350-1100, mai ales ca va veni in plus ca sweet spot piata lui 773 (77x va fi prea mare 781 suboptiomal pt sectoare lungi)

Pina atunci e foarte posibil sa anunte mici imunatatiri..nu m-as mira sa vad Trent xwb ca optiune de motor comuna 350/380, pe o strategie de replacment la majoritatea clientilor (nu vine momentan pt a nu-i supara pe Emirates cu flota 777, sunt sigur insa ca ar fi fost deja anuntata treaba daca nu se contramanda oferta de 350).
 
A380 facea mult sens acu' 20 de ani, caci rutele erau mai putin fragmentate decit in ziua de azi.
Pina si Emirates au compilat, intr-un sfirsit, chestia asta - de unde comanda pentru 40*787-10 la Dubai Air Show in noiembrie ... in loc de cele 30*A380 pentru care se pregatise Airbus.
Lucrul asta nu a fost inca digerat de Airbus, si nici modul umilitor in care a fost facut anuntul.
In acel moment, Airbus nu era in masura sa garanteze productia pe urmatorii 10 ani, precum cerea Emirates. Si nu puteau garanta asta, pentru ca Emirates nu s-ar fi angajat ferm pentru o asemenea perioada. Ciinele care alearga dupa propria coada...
Asta-i riscul cind esti blocat intr-un program costisitor care nu are decit un client major.
Boeing va musca si mai tare din piata lui A380 cu B777-10x.
Dar, oricare ar fi viitorul (sau lipsa de viitor) a lui A380 - adevarata batalie pe long-haul se va da intre evolutiile lui B787 si A350.
... cum ar veni: doua motoare sint mai ieftine decit patru ...
:)
 
B777 va incepe (din nou) a fi interesant cind pretul carburantului va creste...
Emirates au aproape 300 dintr-un total de ceva mai mult de 1900 comenzi (toate variantele confundate). Pe cind, la A380, din 317 comandate, 140-si-ceva sint in mina unui singur client...
Deci problema nu e chiar asa de grava in cazul lui B777...