Alexeni ,aeroport international

• Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.

AIR06

Moderator
Staff member
fly-ra 2017
Apr 20, 2012
5,461
3,812
303
Constanta
Planuri marete ,nu le vad rostul :

Un nou aeroport se construiește lângă București. Consiliul Județean Ialomița a atribuit ieri, 18 martie, contractul de concesiune a terenurilor fostului aerodrom militar Alexeni. Aeroportul va avea și un terminal pentru pasageri cu o suprafață de 30.000 de mp și o capacitate de procesare de 6,5 milioane de pasageri anual, dar și un terminal cargo de 20.000 de mp care va putea gestiona mai mult de 10.000 de tone de marfă anual.
Planurile prevăd și un hangar de 30.000 de mp destinat centrului de mentenanță și reparații pentru avioane, dar și a unei școli de aviație, vamă, stații de încărcare, cât și un parc fotovoltaic care să asigure independența energetică a aeroportului. Investiția se ridică la 400 de milioane de euro, iar construcția va dura patru ani.
Aeroportul de la Alexeni se află la 66 de km de București și se dorește a fi o alternativă la aeroportul Henri Coandă, care ar putea prelua din traficul low-cost de pe Otopeni. Pe noul aeroport vor putea ateriza toate categoriile de avioane de marfă, mai puțin cele de lung curier, precum Boeing 777 sau Airbus A330, scrie publicația Ukraine Open for Business, care citează Interfax.
Câștigătorul este un consorțiu format dintr-o firmă românească, Avant Airport, al cărei acționar este Mircea Tudor și Avtomagistral-Pivden, o companie din Ucraina, potrivit ziarului Obiectiv Ialomița.
Redevența anuală este de două milioane de lei.

Parcă mai sunt câteva zile până la 1 aprilie...

• 🤣
  • 👍
Reactions: 2 users
Eu cred că e doar gargară, probabil obiectivul real e construirea parcului fotovoltaic & obținerea terenului agricol din jurul aeroportului.

Am locuit în jud. Ialomița. Tema aeroportului de la Alexeni aparea recurent in județ in preajma fiecarui ciclu electoral. Primele alegeri la care am avut dreptul sa votez și care mi-au rămas cumva întipărite în minte au fost în 2007 și 2008 - încă de atunci exista promisiunea electorală despre acest aeroport, fiind un laitmotiv de-a lungul anilor în discursurile lui Silvian Ciupercă și ale lui Marian Neacșu, oameni cheie ai PSD Ialomița. Primul a murit, al doilea a ajuns între timp vice prim ministru al lui Ciolacu și este printre principalii oameni care incă promovează aeroportul Alexeni, el fiind de loc dintr-un sat de lângă Urziceni.

Posibil sa fie un subiect electoral chiar mai vechi decât îmi amintesc eu. În orice caz, de atunci s-a tot repetat povestea la fiecare rundă de alegeri, oamenii care au adus-o în discuție au fost mereu cei de la PSD / Pro România.

Fun fact, la un moment dat (tot an electoral) era vorba ca se va face circuit de formula 1 pe pista aeroportului 😂

• 👍
Reactions: 2 users
Romanian company Avant Airports has confirmed in an email to Romania Insider its plans to develop Alexeni Airport, a EUR 400 million project near Bucharest, aiming to become the largest cargo hub in Eastern Europe within the next three years.
The announcement comes a year after the company signed a concession contract with local authorities for the development and operation of the airport over a 48-month period.
A consortium formed by Romanian airport services provider Avant Airports as the developer of the project and the construction company Avtomagistral-Pivden of Ukraine signed in March 2024 the concession contract for a 198 ha decommissioned military airfield in Alexeni, 66km east of Bucharest, where they plan to build a EUR 400 million airport.

The airport is planned to include a 30,000 sqm passenger terminal with an annual capacity of 6.5mn – nearly half of that of Bucharest’s main airport Henri Coanda (14.6mn in 2023) – as well as a 20,000 sqm cargo terminal with a capacity of 10,000 tonnes per year.
The airport will be built to accommodate all types of aircraft, including Boeing 747 cargo planes, and will feature dedicated infrastructure for both cargo and low-cost airlines.

A key focus of the project is accessibility, with plans to connect the airport to central Bucharest via rail, ensuring a transfer time of 45-50 minutes from Gara de Nord. The project is also set to be included in Romania’s General Transport Master Plan.

Mai bine ne-am fi concentrat pe noile terminale ale OTP decat sa elucubram aeroporturi internationale, la o ora de mers cu trenul pe pustie. Cred ca nu vor gasi nici macar o companie pentru zborul inaugural.

• 👍
Reactions: 1 user
Mai bine ne-am fi concentrat pe noile terminale ale OTP decat sa elucubram aeroporturi internationale, la o ora de mers cu trenul pe pustie.
E acelasi calibru de gândire cu "Adunaţii Copăceni International".

Și totuși de ce nu ar putea fi un aeroport ca Beauvais pentru Paris sau ca Luton pentru Londra? Adică mai pentru low-cost. Plus că e mai aproape de Buzău, Brăila și Galați - care tot trebuie să vină până la București ca să zboare

• 👍
Reactions: 1 user
Au ajuns BBU si OTP la congestie intr-o asemenea masura incat sa fie realmente nevoie de un al treilea aeroport? Nici gand.

Și totuși de ce nu ar putea fi un aeroport ca Beauvais pentru Paris sau ca Luton pentru Londra? Adică mai pentru low-cost. Plus că e mai aproape de Buzău, Brăila și Galați - care tot trebuie să vină până la București ca să zboare
Pentru ca la Londra sau Paris are sens pentru o companie sa-si faca baze pe mai multe aeroporturi ,la traficul pe care il au acestea.

Insa in Bucuresti ,ca si companie aeriana ,de ce te-ai exila (sau ti-ai exila o parte din flota ) pe un aeroport unde ai zero conectivitate cu alte zboruri, esti destul de departe de Bucuresti ca,pentru pax, sa fie incomod sa opteze pentru Alexeni dar,in acelasi timp, suficient de aproape incat pana si localnicii din Ialomita vor opta tot pt aeroporturile bucurestene care ,clar. le ofera optiuni mult mai multe atat in privinta orarului,destinatiilor ,preturilor.

A se vedea CND,mult mai departe de Bucuresti ,ditamai orasul si catchment area si tot nu a putut sa sustina nici macar LCC catre Roma,Viena ,Milano desi s-a incercat.

A se vedea CND,mult mai departe de Bucuresti ,ditamai orasul si catchment area si tot nu a putut sa sustina nici macar LCC catre Roma,Viena ,Milano desi s-a incercat.
Problema cu judetele CT si TL e ca se pleaca masiv din, datorita minunatelor conditii de munca si salarizare practicate in aceste zone. De aceea nici macar un (U)LCC nu s-a putut sustine.
Dar am o sugestie: la Moromete in batatura, Silistea - Gumesti adica, e ditai pista abandonata. La o adica poate fi transformata in aeroport. De ce sa nu facem unul si acolo? Vom intra in cartea recordurilor - primul oras cu cinci aeroporturi functionale. Asta pe langa alte recorduri mondiale - primul oras sub 10 000 de locuitori cu patru statii de metrou, si asa mai departe.

Dar am o sugestie: la Moromete in batatura, Silistea - Gumesti adica, e ditai pista abandonata.
Fostul aerodrom militar, cu unitati de antiaeriana si radio.... candva. Pista a devenit riscanta dupa construirea silozurilor de la gara, datorita curentilor formati de acestea. Cel putin asa stiu eu ca a fost motivul abandonarii pistei.

Problema cu judetele CT si TL e ca se pleaca masiv din, datorita minunatelor conditii de munca si salarizare practicate in aceste zone. De aceea nici macar un (U)LCC nu s-a putut sustine.
Este un fenomen real dar ,chiar si asa ,se zboara mult din Constanta cu plecare din OTP. Ca sa iti faci o idee , in 2023 ,principalele doua companii care fac legatura cu autocare/microbuze intre Constanta si OTP au avut cifra de afaceri insumata de cca 7 milioane euro,in crestere constanta an de an.

Pâna una alta ... stati sa vedem daca se strâng banutii necesari ...

Avant Airports mai menționează că se află într-un stadiu avansat al discuțiilor cu instituții financiare și investitori internaționali din Statele Unite ale Americii, Elveția, Finlanda și India, pentru asigurarea finanțării necesare implementării proiectului.

sursa: profit.ro