Nu prea este asa. Ai uitat sa ne spui ca guvernul norvegian a pompat cca 1,2 miliarde euro ca si rescue package catre Norwegian.
Nu a pompat 1.2 miliarde de euro, ala a fost tot ajutorul (tot sub forma de imprumut si participatie temporara la capital) pentru toata industria, inclusiv SAS, Wideröe, aeroporturi, GA etc.
Norwegian a primit 3 miliarde de NOK, adica putin sub 300 milioane de euro, dar doar in baza unei
restructurari prin faliment, similar cu chapter 11 american, in urma careia atat actionarii vechi cat si managementul au fost indepartati, si majoritatea structurilor de business au fost recreate.
Falimentul a fost generat tocmai de
refuzul statului de a da orice forma de ajutor de stat (a blocat transa a doua de ajutor) firmei in noiembrie 2020 (dupa ce primisera mai putin de 20 milioane de euro in imprumut de la stat):
Norway government cuts financial support for Norwegian Air. Si cand zic "restructurare prin faliment" nu vorbim de suveici precum JOR-
BMS-
BLA cu managementul pastrat in mare parte intact. Nu, vorbim de eliminarea inclusiv a lui Kjos, care a infiintat compania, si care a format un concurent la noul Norwegian, Norse.
Vezi si raportul anual din 2020 :
https://www.norwegian.no/globalasse...nual-reports/annual-report-norwegian-2020.pdf.
ca si cel din 2021:
https://www.norwegian.com/globalass...neral-meeting/2022/nas-annual-report-2021.pdf
Ajutorul de stat a fost deblocat si dat ca ajutor de reconstructie si restructurare, pentru noua companie, noul Norwegian, cu actionarii fostele banci creditoare. Si este tot sub forma de imprumut in regim "burden sharing" cu privatii, la fel, mult mai dur decat ce s-a intamplat in Romania.
ANPC daca era corect ,amenda BLA ,amenda WZZ ,poate ROT ,poate RYR. Nu poate sa vina H Constantinescu sa spuna ca s-a incercat amendarea WZZ dar nu i-a mai raspuns nimeni la telefonul cu plata al WZZ si a lasat-o balta. Italienii ,spaniolii,ungurii au amendat intr-o veselie RYR,WZZ,EZY si nu au avut nici o problema ca,vezi doamne nu sunt din localitate.
In postul meu anterior, am aratat statistic ca problema cu anularile
programate ale zborurilor operate la Blue Air era semnificativ mai mare (de 3-5-7 ori) decat la principalii concurenti din piata.
Indiferent de ce zice vreun functionar-bou sau altul, problema la Blue Air era si este
fundamental diferita decat cea de la concurenti, cel putin ca magnitudine, daca nu ca intentie. Procentul de anulari / zboruri programate, in perioada post-pandemica (ca acolo s-au luat de Blue Air) este cu totul altul, si trendul cu totul altul, decat la concurenti.
Hai sa nu o luam simplist. Degeaba iti da Wizz acei 25 de euro pe care i-ai dat pe transport (bani de o ciorba) dupa ce ai facut ,sa zicem 5 ore noaptea pe microbuz de la Braila si te trezesti, la aeroport ca ti-au anulat zborul si pierzi si sutele de euro dati pe hotel si alte aranjamente.
Blue Air a anulat cu cateva saptamani inainte ,luai in walet banii si aveai timp sa anulezi hoteluri etc..
Aici vorbesti de anulari operationale, in ultimul moment, care sunt alta problema. Nimeni, nici Blue Air, nici Wizzair, nici Ryanair, nici Tarom, nu anulau in ultimul moment nimic decat din ratiuni operationale.
Amalgamarea anularilor intentionate, din ratiuni comerciale, si a celor operationale (aeronava defecta, lipsa crew etc.) mi se pare tratamentul simplist.
Anularile operationale, in ultimul moment (<14 zile), sunt acoperite de directiva UE - primesti compensatie comerciala (cateva sute de euro, practic o amenda pentru operator), primesti hotel si cazare etc. etc..
Nici Ryanair si nici Wizzair nu au probleme cu asta - am avut situatii similare cu Ryanair, iar tratamentul lor a fost excelent - am fost cazat la hotel, si am primit voucher de masa. La fel si cu Lufthansa. Ryanair nu a avut nici un comentariu legat de rambursarea compensatiei suplimentare (a durat vreo 6 luni procesarea cererii), la Lufthansa a trebuit sa-i dau in judecata (si am castigat). De altfel, Wizz si Ryanair se descurca mai bine ca liniile mici - avand baze mari, au rutine "in place" pentru orice problema de genul asta.
Si anularile operationale nu par a fi vreo mare problema la nici un operator, sunt undeva la 1-2% din zboruri (
http://otp.stfp.net/ e excelent la date - e un API genial pentru
OTP).
A, si Blue Air si aici statea prost : pentru ca spre deosebire de
WZZ si
RYR avea flota dalmatian, facea foarte des regauging. Te trezeai la poarta cu un 735 in loc de un 738, cu rezultatul ca zborul devenea overbooked la poarta. Din 3 zboruri cu ei ever, am patit asta de doua ori (ultima oara in mai 2022, pe
ARN-
OTP, unde redusesera la 1-2xw). Rezultatul a fost scandal la poarta, pasageri "left behind", si circ - ambele dati. Cum serviciul era complet externalizat, si Blue Air avea o singura frecventa pe zi, nu stiu cum s-a rezolvat, dar presupunerea mea, dat fiind ca "era foame de bani", e ca n-au primit nimic din regulile EU261.
Sindicat ! Iti va rade WZZ in nas ! Sunt cunoscute problemele legate de legislatia muncii pe care la are WZZ sau RYR. Iar la BLA ,angajat , nu ai primit salariile la timp ce poti sa faci? Iti urmeaza sfatul? ...Ura ! Compania este in faliment ! Ups! Sunt fara job!
Wizz si Ryanair macar n-au avut niciodata probleme cu salariile.
La Blue Air pilotii si personalul de cabina au lucrat, de facto, 3 luni pe gratis, dat fiind ca nu a existat nici o posibilitate de a fi platiti (firma nu incasa suficient pe varf de sezon cat sa-si plateasca angajatii!)... Munca pe gratis nu e job, e sclavie... Nu e nimic de pierdut la o situatie (ca slujba nu e) unde nu primesti bani pe munca...