Blue Air - discutii

  • Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.
Eu personal as spera la un OTP-HEL, sau un BTS-BCM.. Dar nu as crede sa se întâmple.. Tare sper sa nu între BMS pe vreo alta ruta interna Tarom.. Deși încep sa ma amuz când ma uit la LFs de OTP-IAS de la BMS, so there's very little harm done :) Dar OTP-CLJ Chiar nu as crede, deoarece nu au avut chiar mare succes in urma cu câțiva ani..
Apropo, nu ar merge un OTP-BCM? IAS si BCM au chiar câteva destinații in comun cu BMS, de ce sa nu fie si OTP de la BCM :p
Hahaha, tare asta Peter! De ce ruta interna ? Simplu : pentru ca nu trebuie sa ne raportam la trecut (nu a avut succes, grad de incarcare mic, etc.), solicitari exista din plin, relatiile economice in plina ascensiune intre Bucuresti si Cluj, etc. In plus, dupa cum spuneam in alte postari dupa lansarea oficiala OTP-IAS, pozitia companiei este una clara : dezvoltarea a altor nise decat cele clasice, iar piata interna ca vrem sau nu sa acceptam va avea un mare boom in urmatorii ani, asadar consolidarea rutelor se va realiza intr-o perioada de timp. Care ar fi logica sa deschizi o ruta interna, iar in 2-3 luni pentru ca ai avut LF-uri mediocre sa o inchizi. Lasand la o parte statutul de ruta de pozitionare a OTP-IAS, pot spune ca are cresteri constante de la lansare de pasageri, deci inca o dovada ca exista loc pe piata si de alti operatori, iar ROT inca nu a avut de suferit, pentru ca mare parte din clientii obisnuiti continua sa foloseasca rutele lor.
 
Piața s-a schimbat enorm din 2009-2010 când Blue Air încă opera această rută. Din graficul de mai jos rezultă că deși traficul internațional a crescut exponențial în ultimii ani (anul acesta urmând să crească cu încă aprox. 30%), cel intern a rămas relativ constant. Multiplele conexiuni disponibile de la CLJ, direct sau prin alte hub-uri, înseamnă mai puțini pax de conexiune pentru TAROM. În lipsa datelor referitor la zborurile interne pentru 2015, o să presupun că numărul de pax și cererea pentru această rută p2p a crescut foarte mult în ultimii ani și probabil semnificativ pe parcursul acestui an. În plus, cred că având în vedere creșterea pieței în întregul ei, și comportamentul potențialilor clienți s-a schimbat, fiind mai predispuși să aleagă zborul în detrimentul altor mijloace de transport. Infrastructura rutieră nu s-a îmbunătățit semnificativ, iar cea feroviară s-a deteriorat de la an la an (acum durează aprox. 10h să mergi cu trenul de la București la Cluj pentru sub 500 km). Dacă numărul de pax p2p a crescut în condițiile în care prețurile sunt mari, inaccesibile pentru mulți potențiali pax, consider că există suficient loc pentru cel puțin încă un operator pe această rută. În România există cerere și din partea unor persoane/firme care nu pot plăti 250-300 de euro pentru un zbor dus-întors la Cluj. Dar această cerere există și este în creștere. PS - am găsit întâmplător acest articol: O intrebare pentru David Ciceo si Wizz Air: pe cand o cursa spre Bucuresti pentru a distruge monopolul nesimtit al Taromului?

Și eu doresc binele TAROM, dar pentru binele tuturor trebuie să existe concurență pe această rută.

Cresterea_pasagerilor_intre_anii_2000-2014.jpg
 
  • 👍
Reactions: 2 users
Se repeta constant ideea ca OTP-IAS ar fi zbor de pozitionare. Zbor de pozitionare pentru ce ? Pentru o singura cursa, iar in restul timpului avionul sta parcat la IAS pentru ca nu mai are timp sa faca inca una pana la segmentul de intoarcere pe OTP. Sa faci un zbor de pozitionare doar pentru doua segmente mi se pare greu de sustinut din punct de vedere economic, mai ales din perspectiva unei companii low-cost.

In plus, pe langa faptul ca sta mult timp la sol la IAS, dupa ce revine seara pe OTP acest avion nu mai face nicio cursa pana a doua zi. La fel se intampla cu avionul care ajunge seara la IAS. Deci ambele avioane stau mult timp parcate, ceea ce nu se potriveste cu principiul folosirii intensive a flotei, pe care in general mizeaza in mod deosebit LCC-urile.

De fapt eu cred ca, din punct de vedere strategic, tinta BMS este piata ROT`in special si piata legacy in general. Cum pe termen lung o lupta cu gigantii WZZ si RYR nu este cea mai fericita alegere, singura miscare logica nu poate fi decat pozitionarea mai sus, spre segmentul legacy, si abordarea segmentelor de nisa pentru care echipamentul WZZ si RYR este prea mare iar ROT nu are capacitatea financiara si operationala de a le sustine. Si gasim elemente ale acestei strategii in decizii precum operarea pe unele aeroporturi centrale (BRU, LIN, ARN, HAM), meniuri la bord, pastrarea pe unele avioane a densitatii scaunelor specifica operatorilor legacy si, cel mai interesant, o prima incercare de a exploata traficul de conexiune, incercare pe care o vedem chiar in cazul IAS. Desi nu stiu cati pasageri de conexiune sunt pe OTP-IAS-OTP, din aceasta perspectiva as zice ca acesta este mai degraba un zbor de feeding decat de pozitionare, chiar daca uneori timpii de conexiune sunt foarte mari.
 
  • 👍
Reactions: 1 users
Din intalnirea de marti a lui Barbieri (administratorul delegat al Sagat ,compania ce conduce TRN) cu membri FlyTorino (oarecum omologiii nostri din Torino):
Il primo sta nel probabile sviluppo della base Blue Air (Barbieri ha parlato di "tre aerei basati" mentre adesso sono solo due) con incremento dei voli su Catania (dovrebbero passare a 14 alla settimana) e su Lamezia (sino a 7 voli a settimana) . Blue Air potrebbe anche volare su Alghero la prossima estate. L'idea è quella di creare un piccolo hub Blue Air a Caselle così da offrire ai passeggeri in arrivo dalla Romania (con più voli da Bucarest e Bacau) una serie di interconnessioni verso altre destinazioni italiane. Unica nota stonata per la compagnia rumena il risultato che sta registrando su Roma: un load factor medio del 50% non offre obiettive prospettive, anche se qualcosa si potrebbe fare (magari anticipando un po' il primo volo del mattino, slot permettendolo)
la stampa
Ma intristeaza LF-ul de Roma ,si acela obtinut cu YR-BAG (735) ,sper sa reuseasca sa-l imbunatateasca.,mai ales ca aceasta cursa ,operata 14w tine blocata o aeronava.
 
  • 👍
Reactions: 1 users
Tot de la intalnirea SAGAT-FlyTorino ,noutati culese de pe siteul flytorino :
  • TRN-BRI va deveni cu frecventa zilnica si Lamezia de asemenea va avea frecventa crescuta
  • TRN-CTA LF 85% :)
  • rutele de TRN catre CUF,BRI,CTA vor avea code sharing cu AZA
  • se asteapta noi rute din TRN
 
  • 👍
Reactions: 1 user
Daca se confirma, cred ca e stirea anului din Romania in materie de zboruri nou lansate. :)
 
Ceva ce ar "rupe piata" ar fi 14/w. Daca totusi se confirma, cred ca va fi ceva de genul 7/w sau mai jos, cel putin la lansare. Pareri ?
 
Ceva ce ar "rupe piata" ar fi 14/w. Daca totusi se confirma, cred ca va fi ceva de genul 7/w sau mai jos, cel putin la lansare. Pareri ?
Nu Klausenburg. Am fost printre cei invitati la lansarea cursei interne la IAS, iar oficialii Blue si-au expus clar pozitia : "la lansarea a viitoarelor curse interne (CLJ,TSR) vor fi suficiente rotatii zilnice pentru acoperirea nevoilor pietei". Temele sunt temeinic facute de data aceasta.
 
Nu Klausenburg. Am fost printre cei invitati la lansarea cursei interne la IAS, iar oficialii Blue si-au expus clar pozitia : "la lansarea a viitoarelor curse interne (CLJ,TSR) vor fi suficiente rotatii zilnice pentru acoperirea nevoilor pietei". Temele sunt temeinic facute de data aceasta.

M-ai inteles gresit eu cred (si tu ai confirmat) ca va fi 7/w. Ceea ce nu ma impiedica sa visez la 14/w. Poate Ryanair...
 
Am zburat după mult timp cu Blue Air și pot spune că au crescut mult în ceea ce privește calitatea serviciilor. Cu toate că YR-BMB ar avea nevoie de o modernizare la interior :)

Blue Bistro e un serviciu foarte bun calitate/preț.

Abia aștept să călătoresc cu ei și pe OTP - CLJ.
 
Nu-mi plac zvonurile, dar se sopteste ca 14/7 :D

Ar fi super, go Blue Air! :cool: Ca fapt divers, este foarte enervantă modalitatea de afișare a prețului pe site-ul BMS și contravine normelor europene. Sper că vor schimba și asta pe viitor.
 
  • 👍
Reactions: 1 users
Mie mi se pare o frecventa cam mare, 14/7.. Sa înceapă cu 7/7 as zice si mai încolo sa vadă cum se dezvolta cursa