Se repeta constant ideea ca
OTP-
IAS ar fi zbor de pozitionare. Zbor de pozitionare pentru ce ? Pentru o singura cursa, iar in restul timpului avionul sta parcat la
IAS pentru ca nu mai are timp sa faca inca una pana la segmentul de intoarcere pe
OTP. Sa faci un zbor de pozitionare doar pentru doua segmente mi se pare greu de sustinut din punct de vedere economic, mai ales din perspectiva unei companii low-cost.
In plus, pe langa faptul ca sta mult timp la sol la
IAS, dupa ce revine seara pe
OTP acest avion nu mai face nicio cursa pana a doua zi. La fel se intampla cu avionul care ajunge seara la
IAS. Deci ambele avioane stau mult timp parcate, ceea ce nu se potriveste cu principiul folosirii intensive a flotei, pe care in general mizeaza in mod deosebit
LCC-urile.
De fapt eu cred ca, din punct de vedere strategic, tinta
BMS este piata
ROT`in special si piata legacy in general. Cum pe termen lung o lupta cu gigantii
WZZ si
RYR nu este cea mai fericita alegere, singura miscare logica nu poate fi decat pozitionarea mai sus, spre segmentul legacy, si abordarea segmentelor de nisa pentru care echipamentul
WZZ si
RYR este prea mare iar
ROT nu are capacitatea financiara si operationala de a le sustine. Si gasim elemente ale acestei strategii in decizii precum operarea pe unele aeroporturi centrale (
BRU, LIN,
ARN,
HAM), meniuri la bord, pastrarea pe unele avioane a densitatii scaunelor specifica operatorilor legacy si, cel mai interesant, o prima incercare de a exploata traficul de conexiune, incercare pe care o vedem chiar in cazul
IAS. Desi nu stiu cati pasageri de conexiune sunt pe
OTP-
IAS-
OTP, din aceasta perspectiva as zice ca acesta este mai degraba un zbor de feeding decat de pozitionare, chiar daca uneori timpii de conexiune sunt foarte mari.