Bombardier Dash 8-400

• Thread starter Deleted member 13561
  • Start date
  • Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.
D

Deleted member 13561

Guest
Am zburat pentru prima oara cu acest aparat pe 2015-06-17, fiind de asemenea prima oara cu un turboprop. Vreau sa spun ca acest aparat m-a cucerit definitiv. Recunosc ca la inceput am fost putin ezitant, probabil intimidat si de dimensiunile reduse ale acestuia.
Imi place la nebunie sunetul produs de acest avion, este de o relaxare inimaginabila.
Acum sunt chiar curios cum este experienta si cu un ATR.
Aparate cu care am zburat: SX-OBC si SX-OBC.

Sunt zvonuri ca Bombardier vinde si divizia Q400. Cumparatorul ar fi din China (unde deja se fabrica buna parte din fuselaj).

...discutiile cu Textron dureaza de aproape doi ani.
Problema e ca Textron mai are in portofoliu si Cessna si Beechcraft - pe segmente de piata ce se suprapun. Learjet nu le prea aduce nimic. De aceea vor sa il preia pe foarte ieftin.
In afara faptului ca sint toti la Wichita, nu e vre-o sinergie intre cei trei - iar pina cind sa existe programe comune, cele trei branduri se vor canibaliza intre ele pe segmentul small-medium... doar daca Textron nu ar vrea sa cumpere Learjet doar pentru tot ce e licente / proprietate intelectuala - si sa vrea sa lase firma sa dispara de pe piata...

Eu as vedea situatia si din alta perspectiva. Pina acum 10-15 ani clientii de business jets erau individuali - segmentul ramasese in mare parte manufacturier si cu putere de negociere redusa a cumparatorilor.

De atunci incoace au apart FlexJet si NetJets, care au o putere de negociere foarte mare.

Pentru Textron o achizitie ar avea sens in directia de a avea un squeeze mai mic la pret dupa principiul "dincolo era mai ieftin". Si evident pe termen lung o armonizare a familiiilor si o reducere a costului pe unitate.

Bombardier este la o schimbare intre generatii, un leader (Companie de Familie) nu foarte charismatic. Ies din aviatie asa cum au intrat pe vremea "lui tata".