Brussels Airlines (SN/BEL)

  • Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.
Klausenburg, tu te referi la fapte sau fabulezi si tu be baza a ceea ce fabuleaza niste bloggeri belgieni?

Sursele tale tin de niste entuziasti ai aviatiei dar asta nu inseamna ca acestia sunt si competenti sa citeasca niste bilanturi.

Faptul ca Brussels a facut anul trecut 50 de mil profit operational nu inseamna ca si are 50 de milioane in casierie.

Hai sa vedem realitatea:

1. Profitul net nu a fost 5o de milioane ci 41.3, dupa cum chiar ei o spun (dar blogaricii cauta intotdeauna doar ce le spune prima pagina de google)
https://www.brusselsairlines.com/es-es/corporate/press-room/detail.aspx?PRID=tcm:333-37051-16

2. Care sunt pierderile acumulate in timp ?

2014 - 4.2 mil EUR
2013 - 22 mil EUR
2012 - 59.9 mil EUR
si putem continua

O companie cu cifre din astea e greu de crezut ca nu are alte prioritati de platit inainte.Cel putin mie Bloomberg nu imi arata ca ar avea alte surse de finantare, nu au nici un bond in piata.

3. Banii sunt ieftini si disponibili in piata.

De ce ai da bani inapoi, daca nu ai alta sursa de finantare? Si chiar daca o ai, in clipa de fata banii sunt ieftini si permit dezvoltarea.

A existat un singur idiot in istorie care nu a vrut sa foloseasca banii altora si ala se numea Nicolae Ceausescu. Prostia sa financiara e inca vazuta azi ca o virtute de oameni care nu intele principiul pirghiei in finante.

4. Stim cu totii ca Lufthansa are niste PUT rights pe o gramada de actiuni - stim sigur ca nu are si voting rights pe perioada asta? Una e sa vezi ce scrie pe actiuni din afara, alta e sa vezi ce scrie in diverese hotariri.

Cert e ca Chairmaneul Lufthansa este Chairman si la Brussels iar Lufthansa face mere un spagat prezentind Belgia ca si Home market dar nu in bilanturi - asa ca cel mai probabil orice om care "miroase" un pic lumea finantelor isi da seama ca intrarea Lufthansa si optiunea put vin cu un gaj (termenul in finante e pledge) pe drepturile de vot - e o chestie care se face atunci cind anumite depturi nu trebuie sa apara in registrul actionarilor ;)


CEO la Brussels e o marioneta locala, managementul operativ a fost mereu asigurat de nemti de la Lufthansa - pozitia de CCO spre exemplu. Iti spune multe despre imagine-paravan si realitate.

5. Deciziile de flota ale Brussels au fost mereu luate de Lufthansa - optiunile ramase de C100/300 erau targetate pentru ei, decizia pentru 319 vine odata cu decizia strategica de a merge spre premium LCC.Eurowings era o chestiune hotarita deja acum un an, chiar daca nu a fost publica.
 
Last edited:
  • 👍
Reactions: 1 user
@oldblueeyes , hai sa lamurim o chestie. Toate aceste aspecte legate de trecut sunt pentru mine oarecum secundare fata de ceea ce urmeaza de-acum incolo. Si am o doza de scepticism ca Lufthansa va lua cea mai buna decizie legat de viitorul SN. Ideea e ca in climatul de "autonomie" care a existat pana acum, SN a reusit sa creeze un model hibrid mai reusit decat Eurowings. Si cu mai mult succes. IMO, Eurowings nu e un pariu sigur, dar merge inainte pentru ca asta e ceea ce doreste Carsten Spohr. si cu tot respectul, Lufthansa a dovedit pana acum ca nu stie sa faca low-cost. Nu a reusit sa creeze un produs potrivit care sa atraga o anumita notorietate, totul se face in mod fortat. Sa comparam acum asta cu ce se intampla la IAG, unde dupa ce s-a finalizat tranzactia, Alex Cruz a primit mana libera la Vueling, sa faca ce crede de cuviinta. Si resultatul se vede. Ori eu cred ca exista o sansa ca Lufthansa sa forteze integrarea SN in Eurowings si in modelul inferior de business al acestei subsidiare, desi ar fi inferior a ceea ce a reusit SN... Nu cred in infailibilitatea lui Carsten Spohr si nici a Lufthansa. (Musai sa postez o lista cu CEO prost inspirati ? Steve Balmer la Nokia ar fi in capul listei, iar aceasta n-ar fi scurta...). Ori discutia despre cum a actionat Lufthasa pana acum e tocmai in acest context, in care nu sunt sigur ca ei stiu ce fac 100%, dar s-au asigurat ce ceilalti parteneri nu pot sa le puna piedici. Si totusi, increderea oarba in managementul Lufthansa e contraproductiva...


Legat de alte surse de venituri, pentru 2014 si 2015 s-ar putea adauga veniturile dintr-o anume taxa de securitate (long story), bani care au fost stransi de statul Belgian pentru SN, dar vor fi varsati doar daca procesul cu Comisia Europeana se va finaliza in favoarea lor (momentan procesul e in curs)...
 
Nimeni nu sustine ca Eurowings ca si platforma si-a dovedit deja succesul, desi ea a reusit pina acum ca si prim pas sa nu mai faca pierderi pe vechile rute decentrale ale Lufthansa. Daca vom compara cu IAG, Vueling a fost cumparata iar Ba vinduse inainte cam tot ce era din afara Londrei.

Noi discutam aici aparenta indignare fata de chipurile o manevra lipsita de etica a Lufthansa fata de ceilalti actionari. Ori realitatile ultimilor ani nu arata asa ceva.
 
"Hai sa ne rezumam la fapte, nu la fabulatii..."

:) "fabularie" inseamna altceva... mdeh, cuvant mai greu. Boon!

1. Orice plan de investitie serios ia in calcul toate aspectele posibile, inclusiv cele de nedorit. Isi asuma riscuri dar pana la un punct. Nu se dezbraca de provizioane de dragul mandriei sau al unei rulete fara rost. Ceea ce nu inseamna ca investitorul... fabuleaza.
2. Orice firma responsabila are grija sa aiba intotdeauna lichiditati. Care se pot regasi sub diferite forme. Te-ai gandit vreo secunda ca licihitatile SN provin practic din vanzarea a mii de bilete pentru zboruri care vor fi efectuate-n viitor? E, daca vrei, o afacere piramidala. Daca nu vin incasari din urma, explodeaza. Asa s-a dezvoltat exponential, sau si asa. acest bussines. Pe banii viitorilor calatori. Si-apoi, una-i profitul scriptic si altul cel palpabil. Plus ca exista pe langa active si... pasive!
3. Fireste ca DLH are interese economico-financiare in primul rand si doar apoi interese tactice. Si nici nu a luat actiuni si apoi l-a imprumutat pe SN, ca sa faca pe bunul samaritean.
4. Fortarea platirii unei datorii cu pretul ramanerii cu buzunarul gol este o procedura economica aberanta, iresponsabila, sinucigasa. Doar nu e vorba despre o gogoserie...Si nici atunci! Toate precedentele de acest fel au sfarsit cu frangerea gatului. Vezi Romania anilor '80.
5. Cu tot respectul, daca incerci cu tot dinadinsul sa intri pe usa cu scandura tinuta de-a latul, folosind argumente inepte, ilogice sau speculative, fara elementare notiuni de bussines sau fara minimale argumente antreprenoriale, atinci dezbaterea subiectului devine superfluua.
6. Nici nu vreau sa ma gandesc la reactiile si rabufnirile de mandrie patriotarda care s-ar fi starnit daca era Tarom-ul in locul SN.
 
Pretul si conditiile preluarii for fi negociate in continuare cu shareholderii belgieni si RB...Deci nu va fi 2,6 milioane de Euro. Luftahansa a ales sa ajunga la o intelegere si nu sa dea cu pumnul in masa...

De asemenea, din ce se cunoaste in acest moment, brandul Brussels Airlines va ramane, de asemenea si hub-ul de la BRU...Dezvoltarea ar urma sa se faca precum actualmente la Swiss sau la Austrian.
 
Eu nu vad in nici un statement al companiei faptul ca se va mentine brandul Brussels.

Pe Long Haul e posibil asa cum e logic focusul pe Africa de Vest pe care il are momentan compania, dar in rest nu prea vad un statement pro brand Brussels nicaieri.

Vreau insa sa vad cum se va realiza strategia Eurowings No1in Home Markets, in care Belgia este Home Market, fara transfer de capacitati.

Vedem miine, la conferinta de presa la care se va vorbi si de Eurowings. E posibil sa se anunte dealul cu Air Berlin, e posibil sa se anunte si Brussels.
 
Last edited:
Se pare ca se lamureste si situatia cu pretul Brussels si cu clauzele.

In 2008 Lufthansa a agreat cu actionarii ca pretul maxim platit sa fie de 250 mil EUR. Pe primele 45% au platit 65 de milioane, au oferit companiei o finnatare de 45 de mil printr-o linie de credit si si-au asigurat astfel un CALL la un pret Maxim de 140 mil EUR.

Dar: in clauzele cumpararii exista optinea "Crisis Call" - daca Brussels va avea datorii pina la finele lui 2014, pretul scadea la 2,5 mil EUR.

Si acum avem situatia:

- 2015 Brussels a trecut pe profit si daca se chinuia un pic poate putea plati inapoi cele 45 de mil de la LH
- era interesul celorlalti actionari sa incerce miscarea - dar deoarece dreptul de call se refera la 2014, schema nu a tinut
 
Incet incet apar mai multe informatii legate planurile Lufthansa pentru Brussels Airlines.

Cel putin pana in 2018 nu se schimba absolut nimic, nici legat de structura brand, sau orice altceva, dupa cum adeclarat Karl Ulrich Garnadt, adminstrator Lufthansa si responsabil cu Eurowings.

Managerul Eurowings, Jörg Beißel, a declarat ca cel putin 38 din cele 49 de avioane ale SN vor trece la Eurowings. Ori asta tinde sa corepsunda cu scenariul in care actuala SN este sparta in doua: operatiunile short-haul vor fi preluate de Eurowings, iar cele long-haul (si mai ales resteaua africana) vor fi operate de o entitate separata... E de remarcat ca operatiunile africane ale SN sunt foarte profitabile iar brandul se bucura de recunoastere si incredere mai multa decat in Europa. Probabil se vor pastra si zborurile spre America de Nord.

sursa: Brussels Airlines intégrée à Eurowings: Davignon se distancie de ces déclarations
[doublepost=1475175986,1475175644][/doublepost]Cei de la Le Vif au editat intre timp articolul, ca sa adauge o declatratie a presedintelui CA al SN, Etienne Davignon, care spune ca aceste lucruri inca nu sunt decise si probabil vor fi discutate in cursul negocierilor din saptamanile urmatoare...
 
2017 Eurowings va avea treaba cu integrarea capacitatilor Air Berlin si optimizarea frecventelor intre city pairs.

Brussels primeste timp sa isi inlocuiasca AVROurile cu Airbusuri de la Frontier.

2018 va fi valul de integrare - sa nu uitam ca si o comanda de scaune noi are peste un an termen de livrare.

Eu ma astept la urmatoarele miscari:

- o solutie pt legaturile de hub
- un semnal pozitiv pe long haul - un comittment de flota suplimentara mai ales ca exista acces la 330 la mina a doua in concern
- o armonizare a produsului long haul cu premium economy
 
Comparatia e un pic mere cu pere.

Eurowings "core" are deocamdata 2 A320 la Eurowings Europe si 12 A320 in mare parte cu crews angajate prin Sun Express in Germania. Doar partea asta are CASK pe tinta.

Pondere mare a costurilor e din Germanwings, care e Luftahna decentrala revopsite, inclusiv partial piloti din contractul liniei-mama, crews samd. Acolo mai e nevoie de optimizare care va venit Lufthansatipic in timp:

- la compania mama nu se reruteaza piloti si se transfera anual cam 200 concomitent cu pensionarile
- cele 18 A320 ale Germanwings au in medie 25 de ani si vor fi inlocuite cu modele actuale cu costuri operationale actualizate
- pina in 2020 vor iesi din flota si multe A319 de la Germanwings, switchul spre 320 venind iarasi cam cu 10% crestere de productivitate
. mai au de scos din scema CR9, care au CASK mari, fiind regionale
- mai au resura de productivitate pe block hours, administratie etc
 
Iar ei sunt absorbiti de EWG/DLH ;)