Chișinău (RMO/LUKK)

  • Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.

alex

Well-Known Member
May 24, 2012
3,077
1,319
153
58
CRAIOVA
Buna seara
"Aeroportul Chişinău, la cheremul Kremlinului. Cine sunt complicii?
Aeroportul Internaţional Chişinău, concesionat unei companii care a susţinut campania electorală a preşedintelui rus Vladimir Putin, scrie jurnal.md, preluat de Romanian Global News.

Guvernul a reconfirmat vineri, cu o majoritate de voturi, decizia de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău după ce Curtea Constituțională a suspendat procedura la sesizarea deputaţilor liberal-reformatori. Reformatorii au sesizat anterior Curtea că Guvernul nu avea dreptul să dea Aeroportul în concesiune, deoarece, la 29 mai curent, când s-a întâmplat acest lucru, el avea statut de Guvern interimar."
Sursa:http://www.rgnpress.ro/rgn_13/index.php?option=com_content&view=article&id=10828:aeroportul-chiinu-la-cheremul-kremlinului-cine-sunt-complicii&catid=47:politic&Itemid=78
 
Conform anna.aero, pe primele 6 luni avem o scadere pe KIV de ~2,3% (fata de perioada similara a anului trecut): 959.683 pax.
 
  • 👍
Reactions: 1 user
Mai degraba, pare o reconstructie a vechii (primei) piste, din anii '60, devenita cale de rulare, dupa construirea pistei actuale.
Se va vedea daca va ramane operationala si dupa finalizarea lucrarilor la pista principala, mai ales ca platforma, intre timp, s-a extins chiar pana la respectiva cale de rulare (Delta).
 
Pe langa faptul ca apronul vine pana in aceasta pista, daca se va pastra aliniamentul ~10/28, va aduce avioanele la verticala Ialoveni pe finala spre vest si a mai multor sate aliniate pe partea de est. Sincer nu stiu cu cat cap se fac lucrurile dincolo de Prut, sa speram ca cu destul.
 
AIRPORT

.... Calea de rulare D (Delta) urmează a fi reconstruită şi exploatată în calitate de pistă de aterizare/decolare care va avea o lungime de 2400 m şi lăţime de 45 m. Ceea ce înseamnă că, în timp ce zborurile vor fi operate pe pista nou construită, se vor desfăşura lucrările de reconstrucţie pe pista de bază de 3590 m....
Ulterior, unul din beneficiile majore ale construcţiei unei noi piste reprezintă posibilitatea de a dirija zborurile pe ambele piste, ceea ce va conduce la o funcţionare mai dinamică a aeroportului.

Procesul de reconstrucţie a învelişurilor noii piste este similar celui aplicat la primul segment reconstruit al principalei piste de 3590 m. Acesta presupune lucrări masive inclusiv lucrări de demolare a învelişurilor vechi a căii de rulare D şi prelucrarea acestora cu utilaj special – concasator care separă armătura de pietriş; lucrări de terasament; stabilizare a solului, a stratului din pietriş, beton uscat şi a stratului superior din beton de marcă înaltă....

Conform planului iniţial de reconstrucţie a pistei, ar fi trebuit ca să recurgem la restricţionarea orarului de zbor a câte 10-12 ore/zi, ceea ce ar fi condus la perturbarea orarului zborurilor, crearea inconvenienţelor companiilor aeriene dar mai ales pasagerilor. Tocmai de aceea, am decis reconstrucţia căii de rulare D pentru a o utiliza ca pistă de decolare/ aterizare. Lucrările deja au demarat....

Totodată, paralel cu derularea acestui proiect, va continua desfăşurarea lucrărilor de reconstrucţie a celorlalte suprafeţe de lucru ale aerodromului.

Probabil ca va ramane cale de rulare, la sfarsit.
 
Sesiune de planespotting la KIV pe 22 august:

Stimați fotografi pasionați de aviație!

Anul acesta Avia Invest în colaborare cu Runway 08 organizează o nouă sesiune de plane spotting la Aeroportul Internațonal Chișinău – SummerSun KIV Spotting 2017. Această activitate este răspândită în majoritatea aeroporturilor lumii la care participă fotografi profesionişti sau amatori care surprind cele mai spectaculoase instantanee cu aeronave în zbor, cele mai interesante detalii ale acestora, aterizări și decolări. Fotografii se vor afla pe teritoriul Aeroportului Chișinău de la răsărit până la apus.

Vă rugăm să faceţi cunoştinţă cu regulamentul privind activitatea de plane spotting pe Aeroportul Internaţional Chişinău și completați formularul de aplicare ataşat, trimis la [email protected]

NUMĂRUL DE PARTICIPANȚI ESTE LIMITAT. Administrația aeroportului își rezervă dreptul de a selecta candidații cu cele mai reușite poze. Descărcaţi Regulamentul şi Formularul de aplicare.

Termenul limită pentru expedierea formularului - 18.08.2017

AIRPORT
 
  • 👍
Reactions: 1 user
stire aparuta astazi
_____________________________________________
Infrastructura Aeroportului Chișinău din ce în ce mai competitivă!

Avia Invest a finisat cu succes lucrările de reconstrucție la suprafețele de mișcare preconizate pentru anul 2017 la Aeroportul Chișinău. Compania administrator al aeroportului încheie anul cu noi reușite. Au fost inaugurate alte 2 căi de rulare, o porțiune a peronului extins și un nou segment al noii piste, însumând o suprafață totală de peste 35 mii m2.
Noile suprafețe de lucru sunt dotate cu un nou sistem de balizaj luminos modern, ce corespunde categoriei de manevrare CAT III. Astfel, în condiţii de vizibilitate foarte redusă aeronavele vor rula în deplină siguranţă. Respectiv, a fost majorată și capacitatea portantă a învelișurilor suprafețelor de mișcare până la peste 70 unităţi, comparativ cu indicele PCN 51 existent anterior. Aceasta va permite AIC ca după reconstrucția întregii infrastructuri aeroportuare să deservească diferite tipuri de aeronave.
Prezent la eveniment, Viceprim-ministrul și Ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc a subliniat importanța modernizării Aeroportului Chișinău. “ Dezvoltarea unicului aeroport funcțional din țară este absolut esențială deoarece va genera beneficii multiple pentru economia R. Moldova. Aeroportul Chișinău devine cu siguranță unul dintre cele mai competitive aeroporturi regionale care deține o infrastructură ce corespunde celor mai înalte standarde Europene.” La inaugurare au mai participat și Directorul Autorității Aeronautice Civile din Republica Moldova – Radu Bezniuc și Managerul de proiecte a concernului german Strabag Grup - Jakub Iurga.
“Dacă e să facem o retrospectivă scurtă a anului 2017, atunci îl putem caracteriza ca fiind unul cu performanțe și productivitate înaltă. Am executat un volum mare de lucrări, cu un grad mult mai mare de complexitate. Astfel, peste 145 mii m2 din suprafața aerodromului au fost recunstruiți integral în conformitate cu proiectele realizate în cele mai mari aeroporturi Europene”, a declarat Directorul General Avia Invest – Petru Jardan.
Totodată, cu ocazia acestui eveniment Ministrul Economiei a făcut și inspecția echipamentelor și utilajelor speciale multifuncționale de intervenție care sunt deja pregătite pentru activitățile specifice pe timp de iarnă.
 
  • 👍
Reactions: 1 users
Doar 2 pasageri pe un zbor pe ruta Chișinău-Moscova.
Plătești bilet de zbor de linie și călătorești în regim de privat jet.
Din păcate aviatia se afla intr-o perioada extrem de dificila...inca nu se vede luminița de la capătul tunelului.

 
  • 😟
  • 👍
Reactions: 1 users
Stimați pasageri, conform deciziei autorităților spațiul aerian al Republicii Moldova este închis până la data de 04 martie 2022!
În acest context, compania aeriană Air Moldova este nevoită să suspende toate zborurile spre și din Republica Moldova.
Vă rugăm să păstrați calmul și să urmăriți informațiile oficiale. Urmează să vă informăm suplimentar despre posibilitatea reluării zborurilor
FB Air Moldova