[CND] Baza Aeriana Mihail Kogalniceanu

  • Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.
Nu doar mentenanta, din cate am inteles era vorba si de contracte offset. Ceea ce conteaza!
 
  • 👍
Reactions: 1 user
Dar asta nu scuza prostia si rea vointa de la nivel inalt. La fel de bine se puteau lua niste SAAB-uri competente.
Nu e vandut Gripen cat sa prezinte interes, e dat la trei tari irelevante.
Nu ne ajuta cu nimic un astfel de avion, nu noi de aparam in caz de conflict. Noi doar ne aflam in treaba pana la urma in materie. Afacerea cu F-16 nu in avion consta pana la urma si e mai bine asa.
 
 
  • 👍
Reactions: 2 users
Armata Statelor Unite vrea sa faca investitii masive in modernizarea bazei militare de la Mihail Kogalniceanu, acolo unde fortele SUA sunt prezente de mai bine de 25 de ani. Un nou terminal multimodal feroviar, un nou centru de control si cladiri adiacente, o platforma pentru gararea avioanelor cargo si facilitati pentru stocarea combustibililor - toate intr-un contract ce valoreaza cateva zeci de milioane de dolari.

Sursa:

FOTO Statele Unite investesc masiv in modernizarea bazei de la Mihail Kogalniceanu. Zeci de milioane de dolari pentru un terminal feroviar multimodal, depozite de combustibil si platforma pentru avioane cargo
 
Baza militară aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța îi primește astăzi pe reprezentanții companiilor interesate să participe la licitația organizată de Pentagon în vederea atribuirii unui contract de construire a unei platforme de încărcare și descărcare a muniției și explozibililor, proiect care figurează în bugetul Departamentului de Apărare de la Washington pe anul în curs și este inclus și în proiectul de buget pe anul viitor. Americanii au lansat licitația în februarie, iar termenul limită de depunere a ofertelor este 7 mai 2019.
Luna trecută, Pentagonul a întocmit, la solicitarea Congresului SUA, o listă de proiecte de investiții militare care ar putea fi amânate la finanțare, iar fondurile prevăzute pentru ele – realocate pentru zidul de la frontiera cu Mexicul, dorit cu insistență de președintele Donald Trump. Investiția planificată la Kogălniceanu se află și ea pe listă.

Valoarea contractului este estimată între un minim de 10 milioane dolari și un maxim de 25 milioane dolari, respectiv între circa 42 și peste 105 milioane lei, la cursul actual de schimb. Se estimează că lucrările ar putea demara în august anul acesta și ar putea dura 2 ani și 4 luni (850 de zile calendaristice). Pentru fiecare zi de întârziere față de data de finalizare care va fi convenită prin contract, câștigătorului licitației i se vor percepe penalități de 1.616 euro pe zi, până în momentul când va termina lucrările.
profit.ro 10 aprilie
 
Investiţiile masive, de 12 miliarde de lei, pe care Ministerul Apărării Naţionale (MApN) le va face în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu vor creşte de câteva ori capacitatea acesteia de a găzdui militari români şi aliaţi. Concret, generalul Alexandru Grumaz crede că noua bază va fi dimensionată la nivel de brigadă.
„Cel mai probabil acolo vor fi adusi până la 8.000 de militari, cel mult 10.000 în unele momente de vârf. Oricum va fi cea mai importantă bază aliată la Marea Neagră şi este o reacţie a alianţei la mişcările Rusiei din Crimeea. Şi probabil aici va funcţiona o unitate de tipul «multi-domain task forces», care va cuprinde militari din mai multe arme. Oricum nu vor lipsi puşcaşii marini care sunt prezenţi şi acum“, a subliniat generalul Alexandru Grumaz...

Concret, la Kogălniceanu se va realiza o pistă nouă, exclusiv militară, dar vor fi construite şi hagare sau platforme care permit reparaţia avioanelor,inclusiv a celor grele de transport. Vor exista facilităţile necesare escadrilelor de avioane de luptă, dar şi unele pentru o unitate de elicoptere. Va fi mărită capacitatea de stocare a combustibililor şi vor fi ridicate construcţii care vor deservi exclusiv transporturile CARGO sau CARGO periculoase. Baza 57 va avea propriile unităţi de pază, de Poliţie Militară şi de apărare antiaeriană. Vor fi construite, de asemenea, pavilioane administrative pentru diversele unităţi care vor opera în bază, un modern poligon de trageri, o zonă de primire şi echipare a rezerviştilor şi va fi pus în funcţiune şi un simulator de zbor...

„Durata de execuţie a obiectivului de investiţie este de 240 de luni“, se mai arată în document. Suprafaţa construită desfăşurată va fi, la final, de 297.650 metri pătraţi, iar drumurile, parcările şi platformele construite în bază vor totaliza aproape 3 milioande de metri pătraţi. În fine, gardul bazei militare de la Kogălniceanu va avea după modernizare o lungime de aproape 76 de kilometri. Un calcul aproximativ ne arată că baza ar putea avea o suprafaţă mai mare decât cea a unui oraş precum Ploieşti, de exemplu.
Citeste mai mult: adev.ro/py9xig
 
  • 👍
Reactions: 1 user
Valoarea investiției în infrastructura bazei Kogălniceanu, investiție care ar urma să fie eșalonată pe nu mai puțin de 20 de ani, este estimată la 12,17 miliarde lei cu tot cu TVA, din care lucrările de construcții-montaj au un cost prognozat de aproape 7,4 miliarde lei, prevede un document aprobat astăzi în Guvern...

Proiectul presupune edificarea de construcții cu o suprafață desfășurată de aproape 30 de hectare, drumuri, parcări și platforme în suprafață desfășurată de aproape 300 de hectare, precum și împrejmuiri în lungime de 7,5 hectare. "Va fi un mic orășel efectiv. Vor veni aproximativ 10.000 (de militari SUA – n.r.), deci ne vom dubla populația cu încă 10.000. Va fi un cartier, se vor construi case cu toate utilitățile, cu spații locative comerciale, medicale, o suprafață destul de mare, care se va lua din extravilan o parte și din intravilan", declara, în noiembrie 2019, pentru ProTV, primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Anca Belu.


 
Reactions: 1 user
Șapte candidați au intrat în cursa pentru contractul estimat la 2,15 miliarde de lei, pus la bătaie de Ministerul Apărării Naționale pentru modernizarea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu

 
Licitatia momentan este blocata pentriu ca s-au depus traditionalele contestatii :CONCELEX SRL susţine că a observat „aplicarea unui tratament diferit faţă de candidaturile depuse de operatorii economici participanţi la procedură, fiind favorizată Asocierea STRABAG SRL & ADURO IMPEX SRL (lider) & BOG ART SRL

Unul din cele mai importante obiective ale licitatiei este construirea unei noi piste cu destinație exclusiv militară, în partea estică la1.035 m în ax față de cea existentă.
 
  • 👍
Reactions: 1 user