• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.
  • Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.
  • Forumul a fost upgradat la o versiune noua. Daca intapinati probleme va rog sa le raportati.

Zsolt

King Nothing
Staff member
fly-ra 2017
Feb 12, 2012
6,410
2,801
113
39
EDDK
flightradar24 feed id
My fr24 statistics
flightaware feed
My flightaware feed
Flightdiary
My fr24 profile
#1


Aeroportul Arad a redevenit operabil pe timp de noapte, avand un sistem de balizaj nou

Dupa mai bine de un an in care aeroportul aradean era operabil doar in conditii de vizibilitate buna, aeronavele pot decola si ateriza din nou si pe timp de noapte.

Dupa finalizarea centurii in regim de autostrada chiar in vecinatatea aeroportului, pista locala nu mai putea fi folosita noaptea din cauza farurilor masinilor si a lampilor de iluminat soseaua de mare viteza.

“Centura ocolitoare a municipiului reprezenta un obstacol din punct de vedere aeronautic. Fara sistem de balizaj nu se putea opera pe timp de noapte sau in conditii de vizibilitate scazuta. Prin aceasta lucrare, s-a restabilit capacitatea operationala”, a declarat directorul aeroportului local, Dan Balacel.

Au fost necesari 45 de kilometri de cabluri speciale care sa alimenteze sutele de lampi instalate. Pentru reconfigurarea balizajului, s-a cheltuit suma de 2,5 milioane de lei, bani obtinuti printr-un credit bancar.

Aeroportul a dat in judecata Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) pentru recuperarea sumei, pentru ca la momentul cand era promovat proiectul centurii rutiere, autoritatile judetene au cedat cateva hectare de teren cu conditia ca balizajul sa fie refacut cu bani din bugetul autostrazii.

La vremea respectiva, CNADNR semnase intelegerea, insa nu a mai respectat-o. Procesul e pe rol si chiar ieri a fost un termen, dar pentru ca intre timp CNADNR a trecut de la Ministerul Transporturilor la Ministrul Marilor Proiecte, vor fi reluate toate procedurile juridice.

Pentru ca pista sa fie operabila si pe timp de ceata densa, mai trebuia reamplasat sistemul automat de aterizare instrumentala ILS. Acest sistem ghideaza aeronavele in procedura de aterizare. Lucrarea va fi executata de ROMATSA si se afla in faza organizarii licitatiei publice.
sursa: protv
 

Todd is Back

Active Member
Feb 22, 2012
779
184
43
Langley Canada
#2
In timp ce pe absolut toate aeroporturile din tara se fac investitii la greu in infrastructura, la Arad se bate la greu pasul pe loc de mai bine de 20 de ani si mai nou se exerseaza pasul inapoi. Le-a trebuit un an sa mute balizajul si probabil le va mai trebui inca un an sa relocheze ILS-ul. Ca in fiecare an vina pentru intirzieri nu apartine autoritatii locale ;) ci altora cum ar fi Romatsa si CNADR. Cert este ca aeroportul care prin anii '70 era al doilea ca trafic intern si international dupa Otopeni este astazi o ruina. De vreo zece ani incoace continua sa se poarte discutii "intense" cu diversi operatori aerieni. Iata insa ca anul acesta s-a hotarit reluarea investitiilor la Aeroportul Arad ??? Se darima jumate din terminalul Cargo (ca tot nu i-a costat nimic, a fost construit cu fonduri UE) si se transforma in terminal de pasageri. ::) Cam atita maruntis s-a mai gasit prin buzunarele CJA Arad condus de Dl Gheorghe Falca, cindva un aspirant la conducerea nationala a PDL-ului.

http://www.aradon.ro/banii-pe-din-doua- ... rt/1273617
 

eurocopter

Well-Known Member
Mar 8, 2012
1,684
599
113
#3
O mare tampenie! Concentrati-va pe cargo pentru ca altfel nu veti avea nicio sansa in fata TSR. Doua aeroporturi la 40km unul de celalalt este nejustificat pentru Banat.
 

Zsolt

King Nothing
Staff member
fly-ra 2017
Feb 12, 2012
6,410
2,801
113
39
EDDK
flightradar24 feed id
My fr24 statistics
flightaware feed
My flightaware feed
Flightdiary
My fr24 profile
#4
Interesant.

Aeroportul din Arad operează o cursă pe săptămână, dar angajații au salarii de top

Aproape o jumătate de milion de euro pentru 58 de angajaţi. Acesta este bugetul pe 2013 pe care conducerea Aeroportului din Arad, aflat în subordinea Consiliului Județean, l-a aprobat pentru salariaţii săi. Asta în condiţiile în care aici există o singură cursă, o dată pe săptămână. Mult mai puţin câştigă salariaţii de la Aeroportul Internaţional din Timişoara, cu 45 de curse pe săptămână.

Aeroportul din Arad reprezintă poate unul dintre cele mai comfortabile locuri de muncă din bugetul de stat. Aici, un angajat câștigă, in medie, 600 de euro brut pe lună, în condițiile în care pe aeroport aterizează o singură cursă pe săptămână.

Prin comparație, un angajat al aeroportului internațional „Traian Vuia” din Timișoara are un salariu mediu de 460 de euro pe lună. Pe acest aeroport sunt operate 45 de zboruri zilnice.

În 2013, din bugetul de 4,35 de miliarde de lei aprobat de Consiliul Județean Arad aproape două milioane de lei sunt dedicate salariilor.

Aeropotul estimează un venit anual de 2,3 milioane de lei, iar restul sumei, până la 4,3 milioane atât cât este bugetul, este acoperit tot de CJ Arad.

În 2011, aeroportul din Arad a ajuns pe o listă a FMI înaintată României, pe care se răgeasă companiile de stat cu costuri foarte mari și erau nerantabile.
sursa digi24
 

Todd is Back

Active Member
Feb 22, 2012
779
184
43
Langley Canada
#5
Se pare ca activitatea aeroportuara la Arad va resimti o oarecare crestere pe timpul verii, odata cu redirectionarea unor zboruri de pasageri de la Timisoara. In sfirsit Timisoara asfalteaza pista, sper eu si apron/taxiway, iar in functie de stadiul lucrarilor vor fi probabil perioade de inchidere totala a ooperarii pe TSR. Evident ca aici vorbim de lucrari de constructii la infrastructura in Romania, deci nu cred sa existe vreun termen de incepere/finalizare sau planificare detaliata a lucrarilor, un plan detaliat al zborurilor redirectionate, a masurilor aferente deservirii pasagerilor si aeronavelor, a planurilor de rezerva in caz de situatii neprevazute, etc. Cam asta reflecta si articolul de mai jos. "Om trai si om vedea, daca cade dropul de sare", cam asta pare a fi in mare preocuparile si strategia Aradului. Nici macar nu stim la aceasta ora daca ROMATSA a relocat ILS-ul si daca s-au executat zborurile de calibrare a pistei.


http://www.aradon.ro/aeroportul-arad-pr ... ra/1291972
 

AIR06

Well-Known Member
fly-ra 2017
Apr 20, 2012
2,501
1,562
113
Constanta
#7
Ma gandesc ca poate o fi compania care a anuntat ca-si va suplimenta flota cu doua avioane si care ar cam trebui sa se grabeasca sa prinda zboruri pe aeroporturi inca neocupate total de Wizz.
Ma refer la BMS.

Contractul devine operational, insa, doar in momentul in care baza din Arad va trece prin modernizarile anuntate deja de Consiliul Judetean, astfel incat sa faca fata unui flux mult mai mare de pasageri.
Reprezentantii aeroportului au declarat, pentru stirileprotv.ro/vest, ca acest contract este foarte important si a fost semnat dupa negocieri intense, angajamentul principal luat de aradeni fiind acela ca in cel mult un an vor fi finalizate investitii in modernizarea baze
Fraza flux mult mai mare de pasageri nu prea o vad in aceeasi propozitie cu KRP.
 
Last edited by a moderator:

Todd is Back

Active Member
Feb 22, 2012
779
184
43
Langley Canada
#8
Dupa ce initial se vorbea despre o investitie proprie a CJ Arad (prin intermediul unui imprumut bancar garantat de CJ) pentru transformarea terminaluilui cargo in terminal de pasageri, iata ca acum se discuta de un parteneriat public-privat. Cu alte cuvinte CJ Arad (public) doreste asocierea cu compania aeriana (privat) cu care chipurile ar fi semnat deja un contract de BAZA OPERATIONALA pe Aeroportul Arad cu incepere din 2014. Asocierea trebuie votata in AGA ARW. Schimbarea de optica cred ca se datoreaza faptului ca proiectul de modernizare al aeroportului Arad a fost scos de politicienii zilei de la Bucuresti, de pe lista finantarii TEN-T din fonduri Europene.

Dupa mine ... mult mai bine public-privat decit sa astepti pina-ti creste barba sa-ti vina banii de la EU, apoi licitatia, contestarile de rigoare organizarea de santier, intirzierile de plata de la MT, insolventa constructorului si restul circului "fara bani"

Printr-o astfel de asociere public-privata modernizarea ARW are o sansa de dezvoltare rapida.

Daca ar fi sa ghicesc cine este operatorul aerian as zice ca Thomas - CARPATAIR

http://glsa.ro/arad/articole-recoma...eriat-public-privat.html#sthash.JwvVj1Zw.dpbs
 

Todd is Back

Active Member
Feb 22, 2012
779
184
43
Langley Canada
#9
S-a rezolvat problema rapid.
In loc sa voteze (in ULTIMA sedinta CJ pe anul 2013) privind mandatarea reprezentanților CJA în adunarea acționarilor aeroportului, pentru demararea negocierilor cu compania aeriana interesata sa opereze de pe ARW, alesii judeteni au sarit unul la beregata celuilalt transformind totul intr-un circ politic penibil. Circarii astia chiar au impresia ca cineva asteapta dupa ei ... Cred ca s-a terminat si cu aceasta ultima fereastra de oportunitate iar cu ocazia asta s-a lamurit si compania aeriana interesata pe ce era ... sa calce
http://glsa.ro/arad/articole-recoma...-a-cja-din-acest-an.html#sthash.7MXZuchK.dpbs
 

Todd is Back

Active Member
Feb 22, 2012
779
184
43
Langley Canada
#10
http://www.aradon.ro/se-cauta-sef-la-aeroport/1368625

In lumina unor informatii recente preluate din presa locala de Arad ma vad dator sa-mi retrag comentariile de mai sus referitoare la sedinta CJ Arad, cu scuzele de rigoare. Lipsa de transparenta, secretizarea inutila a comunicarii informatiilor de interes public, genereaza confuzia generala si dezinformarea cetateanului. Este o chestiune foarte periculoasa atunci cind incercind sa inchei un parteneriat public-privat intr-un domeniu atit de specific precum traficul aeroportuar, nu verifici temeinic calificarile in domeniu si experienta in materie a partenerului privat. Ce este si mai grav este ca s-a incercat ascunderea identitatii partenerului privat la negocieri sub motivul ca acesta ar fi o companie aeriana importanta. Cind colo ce sa vezi in loc de companie aeriana se negociaza cu un intermediar, o firma de apartament din Bucuresti al carui propietar este un oarecare domn Dan Bucur se pricepe la foarte multe lucruri. Este ceva de necrezut ...

Dan Bucur's Summary
PD Consulting strategie turism si agricultura pe valea Muresului Arad si Timis.
Colaborare cu KPMG atragere fonduri pentru dezvoltarea vaii Muresului.
Partener INST Comp Suceava dezvoltare strategie lucrari pentru domeniile de activitate.
Proiecte pe energii regenerabile.
Interrelationarea colaborarilor intre companiile romanesti si cele de pe alte spatii pe diferite domenii de activitate,contracte de lucrari s.a
Dezvoltare in colaborare ca Grup de Lucru cu : Progis Austria,KPMG,PD Consulting,Intessa San Paolo Bank,Progis,ITC,Interbug Broker,Briliant Technologis si alti parteneri a unui program integrat pe agricultura cu proiecte pilot pe jud.Arad,Timis,Dolj si Ilfov.
Dezvoltarea strategica a Medist pe zone din tara.
Dezvoltarea unor alte proiecte ce atrag dupa sine alte investitii in turism divertisment tabere scolare pe valea Ineului,valea Muresului si zona Timis-Caransebes.
Inceperea proiectului integrat pe agricultura Initiativa Noua in Agricultura si realizarea grupului de lucru.
Impreuna cu CCIA Arad strategie de afaceri pe Kurdistan regiunes Duhok, urmarea a vizitei facute cat si a infratirii
celor doua regiuni si a camerelor.
Pregatirea dezvoltarii pr Kurdistan a activitatilor firmelor membre a CCIA.
Realizarea reprezentantelor firmelor Aradene in Duhok si regiune cu strategii comune camera oficialitati, entitati publice si private.
Reprezentare strategie marcheting a SC ROTEC Buzau producatoare de echipamente pentru petrol si gaze, a altor produse pe piata Asiatica cat si Africana.
Dezvoltarea prin colaborare a unor proiecte pe agricultura cu firme de consultanta si FPC.
Reprezentare SC XDIVISION ca activitate pe Romania cat si pe spatiile Irak, Siria, zona asiatica cu intreg portofoliul cat si in parteneriat cu Brilliant Security si Assa Bloy.
Reprezentsre Robinete Industriale SA Bacau cu produsele sale pe pista romaneasca cat si internationala.

Dan Bucur's Experience
Owner / Manager
Intelligent Triton Consulting System (ITCS)


May 2011 – Present (2 years 8 months)
 

Todd is Back

Active Member
Feb 22, 2012
779
184
43
Langley Canada
#11
Si inca o varianta de modernizare (evident pe hirtie :spam: !) a aeroportului Arad, a cita o fi oare, o merge si asta ca si celelalte tot la cosul de gunoi ? :sour:

http://www.actualitati-arad.ro/licitatie-pentru-terminalul-de-pasageri-de-la-aeroport/

Si apropo, daca na-ti stiut, cele mai ieftine bilete de avion din Romania ... 8 Euro ... tot de la Arad. Incearca Wizz sa descurajeze eventualii petitori ai Aradului?

http://www.businessmagazin.ro/anali...ftin-zbor-din-romania-costa-opt-euro-11875493
 

Todd is Back

Active Member
Feb 22, 2012
779
184
43
Langley Canada
#14
Alte noutati MEDIA din ciclul ... "povesti vinatoresti de la Aeroportul Arad"? :D Serialul asta dureaza de mai bine de 20 de ani. Iata inca un episod ... vizionare placuta. Ce mi-a placut la final este ca Aradul inca flutura steagul alb si re-inoieste oferta de impacare, pace si colaborare cu Timisoara. Oooooooh, how nice ... :happy: Suna un pic ca gaina care cotcodaceste dupa ouat desi ... deocamdata oul este vizibil doar pe youtube :smuggrin:

http://www.vestic.ro/articol_38149/...estitie-de-aproape-doua-milioane-de-euro.html


 

Catalin81

Well-Known Member
Jun 29, 2013
860
333
63
36
Craiova
#15
Bat campii rau de tot!!! vise taica vise,ei nu vad ca de 2 ani au tot cursa aia de BGY cu 2 zboruri pe saptamana. Eu nu stiu cum naiba merge si aia cand TSR la 50 de km de ei este in foame de pasageri.Vorba unora daca sunt niste bani mocca de la UE trebuie chesltuiti cumva ca altfel nu se poate fura,asta daca o sa concretizeze acele lucrari ca de rute nu poate fi vorba.Eu le-am zis si celor de pe forumul vecin ca Aradul viseaza si viseaza degeaba ca asa o sa moara si nu are sanse de dezvoltare langa TSR fiind prea aproape,si ei nu accepta situatia,ba uite sa dea domnul sa nu se concretizeze nimic ca se baga niste bani aiurea.
Poate la Oradea sa mai miste ceva fiind mai departe dar nici acolo nu cred in mare branza. Ei nu vad ca din v si pana in SE in 700 km sunt 4 aeroporturi dintre care unu este la Buc. TSR mai misca ceva dar cam in cadere libera,Craiova abea ce se misca nitel si CDN iar lafel si astia or la arad aeroporturi din 50 in 50 de km.Maine poimaine o sa vrea si aia de la Oradea,Satu Mare,Baia Mare toti sa zboare din orasele loc cu cate 1 cursa pe saptamana :)
 

Todd is Back

Active Member
Feb 22, 2012
779
184
43
Langley Canada
#16
A mai trecut un an jumate de la ultima mea postare legata de planurile de reconversie ale terminalului cargo in terminal de pasageri la Arad - ARW. O prima poza de foarte slaba calitate aparuta in media pe Aradon.ro, despre stadiul lucrarilor la acest terminal. Ca sa vedeti detaliile, va sfatuiesc sa faceti zoom 400 % pe browser settings (upper right corner - coltul din dreapta sus pe Google Chrome)
 
Last edited by a moderator:

Todd is Back

Active Member
Feb 22, 2012
779
184
43
Langley Canada
#18
Presupunind ca vor finaliza lucrarea la noul terminal de plecari pe la sfirsitul lui Martie, citez din articol ... "avem negocieri cu trei companii"...

Care sa fie acestea si ce destinatii s-ar putea deschide la ora actuala de pe Arad ?

Air Vallee ... curse la Pescara, asta daca isi fac aparitia ...

Tarom vad ca face licitatie deschisa pentru Jet fuel livrat in aeronava pe Arad ... ad-hoc;) adica cind le vine lor pe chelie, daca le vine ... poate ceva zboruri charter la vara ...

Ryanair a incercat clasicul Milan Bergamo (aceiasi destinatie a fost aleasa si de Wizz :D cit timp au operat pe Arad). Nu au stat prea mult prin Arad ... din cauza refuzului autoritatii locale de a livra acel ... "marketing fee":rolleyes: Posibil sa se reintoarca la Arad cu o baza :D si ceva curse interne OTP, CND, IAS ? Ramine de speculat !

Wizz Air s-a retras de curind de pe Arad si s-a consolidat la Timisoara, am inteles cum ca ... taxele aeroportuare sint mai avantajoase pentru ei acolo.:D

Blueair.ro au mai zburat de pe Arad sporadic, in trecutul mai indepartat. Asta pe vremea cind fostul lor patron avea ca sursa de finantare a companiei banii Europeni pentru constructia autostrazii Arad - Nadlac.

Carpatair ... :rolleyes: sau cam dus pe alte meleaguri

Altcineva cu alte speculatii :D ???
 

oldblueeyes

Well-Known Member
Oct 15, 2012
3,816
1,071
113
cluj napoca
#19
De ce ar veni Ryanair la Arad?
Ce ofera Arad in strategia Ryanair - mai multe aeroporturi centrale, mai multi pasageri care calatoresc in scopuri non-leisure? Deocamdata Ryan pleaca de la aeroporturi unde provincialii locali platesc marketing fee ca sa apara pe harta spre aeroporturi unde trebuie sa plateasca ei toate taxele fara rabat si se uita si dupa sloturi.
 

Todd is Back

Active Member
Feb 22, 2012
779
184
43
Langley Canada
#20
De ce ar veni Ryanair la Arad?
Imi vine foarte greu sa cred ca Ryanair nu v-a intra pe unul dintre aeroporturile din partea de Vest a Romaniei si v-a lasa pe Wizzair sa mulga la greu clientela LCC.

Daca Ryanair se v-a tine de cuvint in privinta intentiei lor de a deschide baze si a zbura de pe 10-12 aeroporturi din Romania cu target de 10 Mil pax in urmatorii 5 ani, probabil ca Aradul , Oradea, Baia Mare, Satu Mare, Sibiu, Tirgu Mures, Suceava, Constanta sint aeroporturi pe care le iau in considerare.