Discutii

  • This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.
  • Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.
  • Forumul a fost upgradat la o versiune noua. Daca intapinati probleme va rog sa le raportati.

Zsolt

King Nothing
Staff member
fly-ra 2017
Feb 12, 2012
6,406
2,796
113
39
EDDK
flightradar24 feed id
My fr24 statistics
flightaware feed
My flightaware feed
Flightdiary
My fr24 profile
#1


Din 5 Februarie intra in vigoare harti noi LRAR.
Modificari care merita mentionate:
- LVP
- COM failure
- Proceduri de taxi
- ILSul de pe 27 a fost upgradat la CAT II
 

Todd is Back

Active Member
Feb 22, 2012
778
184
43
Langley Canada
#2
Si cu toate astea ... incepind cu 20 Aprilie 2015 Wizz inceteaza operarea celor doua curse saptaminale catre Bergamo.

Calatorii din Arad si imprejurimi care au folosit aceste curse ar trebui sa le multumeasca celor de la Wizz pentru bunavointa lor de a opera direct de pe acest aeroport economisind-ule astfel vreo 100 euro (bani de taxi) spre si dinspre Timisoara.

Nu acelasi vorbe de recunostinta pentru "patronul" companiei (nationale?) Tarom, care daca ar fi dat vreo ceapa degerata pe comfortul clientilor sai din Arad si imprejurimi ar fi putut probabil opera vreo doua zboruri pe saptamina cu AT5 de pe acest aeroport.

Si aici nu vorbesc despre politicieni fiindca daca arunci o prvire atenta prin parcarea aeroportului Timisoara inaitea sosirii sau plecarii curselor Tarom catre Bucuresti, efectiv geme de limuzine germane negre cu soferi personali, asteptind sau debarcind sefii si rudele acestora direct la la usa terminalului. Pentru "restul" pasagerior din Arad, (daca nu le-a mai ramas bani de taxi) ... "ura si la gara de nord" ... daca o veni autobuzul (unu pe ora cred si face doar o ora pina la gara !), iar de acolo daca esti norocos sa scapi nejefuit si sa mai prinzi vreun ultim tren catre Arad ... vreo alta ora si jumatate. Apreciez eu ca iti trebuie cel putin 4 ore de la Aeroportul Timisoara, asteptare autobuz spre gara de nord, imbarcare tren, calatorie sprincenata si glasul rotilor de tren catre Arad.

Si toata durerea asta de cap dupa un zbor reconfortant de 50 minute la un pret de "chilipir" de numai 200 euro la care mai adaugi 100 euro la taxi dus-intors ca sa scapi de cosmar.

Este un moment trist pentru Aradeni, si as indrazni sa spun chiar si pentru Timisoareni, fiindca de-a lungul timpului s-a dovedit - si nu o data - complementaritatea si flexibilitatea operationala datorata tocmai proximitatii si accesului rapid pe autostrada intre aceste doua aeroporturi situate la doar 50 km distanta unul de celalalt. Cind pe unul s-a lasat ceata densa sau cind vintul de incrucisare a fost peste limita aeronavelor,cind unul a necesitat inchiderea temporara pentru reparatii si mentenanta, celalalt, a preluat automat rolul de aeroport alternativ, optim si convenient, practic fara a afecta prea mult stresul publicului calator, costurile si programul de operare a companiilor aeriene afectate.
 

Todd is Back

Active Member
Feb 22, 2012
778
184
43
Langley Canada
#4
De unde scoti sumele astea?
Din portofelul propriu.

Am intrebat cit ma costa pina la Arad, mi-a cerut 200 Ron, cind i-am spus ca am platit "doar 120 RON de la Arad la Timisoara mi-a spus ca atita ar bate ceasul (daca il porneste;)) daca nu ... mi-ar lua 150. Cind i-am spus ca si 150 mi se pare cam mult ... a inceput miriiala ... ca tarif de noapte + tarif afara din oras + se intoarce gol de la Arad ... n-a avut benzina suficienta pentru cei aproximativ 55 km si a facut un popas la prima benzinarie unde mi-a cerut un "avans" fiindca nu avea nici bani de benzina. I-am dat 150 aproape 35 Euro la cursul curent. Deci dus - intors undeva pe la 70 Euro asta la mica intelegere fara ceas ... Nu inteleg de ce Aeroportul Timisoara nu stabileste si impune tarife fixe taximetristilor spre destinatii gen Arad, Oradea, Deva, Lugoj, Resita, Caransebes, etc

Notoriu pretul taximetrelor in Timisoara, mai ales l-a aeroport unde probabil opereaza doar cei ai casei. De retinut ca articolul de mai jos este din 2013, nu-mi aduc aminte bine, dar parca tariful pe km in Timisoara zilele astea este undeva pe la 2.30 RON/km la care se mai adauga tariful de noapte si tariful afara din oras ca vezi doamne masina consuma mai mult pe autostrada decit in oras;)

http://debanat.ro/2013/08/timisoara-orasul-cu-cele-mai-scumpe-taxiuri-din-romania/
 

oldblueeyes

Well-Known Member
Oct 15, 2012
3,814
1,069
113
cluj napoca
#8
Apropos. ce mai face compania aia aeriana bazata pe powerpointuri? Parca in Iunie trebuiau sa zboare...Nimic la vinzare, nici un avion la vopsit...dar au bagat si ei o abureala de campanie electorala.
 

Todd is Back

Active Member
Feb 22, 2012
778
184
43
Langley Canada
#10

adymartianul

Well-Known Member
Oct 23, 2012
682
368
63
Craiova
#11
Ce gluma buna. N-avea ce sa faca cu vagoanele refuzate de clienti, asa ca a aruncat niste verde oribil pe ele, a inchiriat o locomotiva sau doua si aia e. Subventii++
 

Todd is Back

Active Member
Feb 22, 2012
778
184
43
Langley Canada
#12
"Subventii ++"

Da-mi voie sa te iluminez un pic. Subventie este ceea ce plateste Aeroportul Craiova celor de la Wizzair si Ryanair ca sa opereze pe acel aeroport.

Grupul Softronic Ltd din Craiova include Softrans care opereaza servicii feroviare cu o garnitura sau doua de de mare viteza la 60 km/h intre Craiova si Bucuresti, Bucuresti -Constanta, Bucuresti-Brasov. La fel si Astra Arad este un grup care include operatorul de servicii feroviare Transcarpatic. Deci pentru grupul Softronic si Grupul Astra subsidiarele Softrans respectiv Astra Transcarpatic reprezinta investitii, ambele fiind grupuri private.

"vagoane refuzate de clienti" - poate ne dai si niste detalii sau eventual o sursa de informatii

"verde oribil" - da nu este nici combinatia mea preferata de culori, se pare ca le-a ramas ceva pe stoc de la o comanda livrata pentru Brazilia


 

oldblueeyes

Well-Known Member
Oct 15, 2012
3,814
1,069
113
cluj napoca
#13
Vagoane pe stoc e mai greu.

Mai degraba cred ca se aplica criteriul de calitate din anii 80, cind "refuzat la export" era cea mai buna categorie imaginabila pentru consumatorul local.
 

adymartianul

Well-Known Member
Oct 23, 2012
682
368
63
Craiova
#14
Sunt acri strugurii, nu?

Tot cu 60km/h va merge si Astra Transcarpatic, pentru ca nu va levita pe deasupra liniilor.
Sunt vagoane care ar fi trebuit sa ajunga la RegioJet (Cehia), dar din ce cauza nu au ajuns nu vom afla prea curand. Ori calitatea proasta, ori au gasit altele mai ieftine. Cert este ca au fost livrate doar 10 din 73.

Intr-un articol din presa ceha se spune ca apa, wc-urile si usile ingheata

RegioJet hlásí zimu. Z očekávaných vozů Astra je propadák - FIRENET.cz

I-au tras niste verde, probabil ramas de la brazilieni, cum ai spus si tu, si aia e. "Star Treck", cum zicea un anumit ziar

 

Todd is Back

Active Member
Feb 22, 2012
778
184
43
Langley Canada
#16
Sunt acri strugurii, nu?

Tot cu 60km/h va merge si Astra Transcarpatic
Nu strugurii nu sint deloc acrii, a fost un typo, am intentionat sa scriu 160 km/h. Astra Arad este certificata pentru constructia vagoanelor de calatori capabile de viteze de pina la 200 km/h International Union of Railways (UIC).

Sunt vagoane care ar fi trebuit sa ajunga la RegioJet (Cehia)
Nu, contractul cu RegioJet nu este pentru vagoane de dormit.Hors d'oeuvres - the latest, most interesting news | Railvolution

Cert este ca au fost livrate doar 10 din 73.
Ai o informatie veche. Atitea erau prevazute in contract pina la finele anului 2015. Multe garnituri circula deja in Cehia si Slovacia.

 

adymartianul

Well-Known Member
Oct 23, 2012
682
368
63
Craiova
#17
Prin "Sunt acri strugurii, nu?" ma refeream la subventii :)

Referitor la vagoanele de dormit:

Cusetele ,,Z'' au fost facute pentru Iran, dormitoarele (7) si restaurantele (2) au fost comandate initial de cfr calatori dar a venit recesiunea, pentru cfr calatori comanda initiala a fost 16 dormitoare, iar clasele au fost pentru cehi sau italieni ce mai conteaza, se pare ca va circula zilnic pe ruta Arad-Timis-Buc deci vor fi 2 garnituri una dus si una intors!
Sursa

Chiar de la ei de pe site:

The price of one car exceeded a million euros - RegioJet purchased ten of them.
Sursa

Nu zic ca nu e bine ca a adunat ce avea prin ograda si a facut trenul asta, mai ales ca va trece si prin Craiova ( :D ), dar chestia cu antreprenorul aradean care vazand ca Joint nu mai face nimic a venit cu ideea asta e...
 

Todd is Back

Active Member
Feb 22, 2012
778
184
43
Langley Canada
#18
Prin "Sunt acri strugurii, nu?" ma refeream la subventii :)
dar chestia cu antreprenorul aradean care vazand ca Joint nu mai face nimic a venit cu ideea asta e...
Habar nu am avut ca operatorii privati regio / interregio precum si CFR-ul sint indreptatiti prin lege sa primeasca subventii de la stat prin ministerul transporturilor. Abia acum pricep sau cel putin banuiesc ce-ai vrut sa zici prin "subventii++" Sustii cumva ideea ca atit Softrans cit si Astra Vagoane au intrat pe piata serviciilor feroviare mai degraba fiind "incurajate" de subventiile compensatoare de costuri de la Statul Roman?

Cusetele ,,Z'' au fost facute pentru Iran, dormitoarele (7) si restaurantele (2) au fost comandate initial de cfr calatori dar a venit recesiunea, pentru cfr calatori comanda initiala a fost 16 dormitoare, iar clasele au fost pentru cehi sau italieni ce mai conteaza, se pare ca va circula zilnic pe ruta Arad-Timis-Buc deci vor fi 2 garnituri una dus si una intors!
Clar ca aceste vagoane nu au fost refuzate din cauza calitatii!

Este foarte grav daca contractele legale ale Astrei pentru Iran si CFR n-au prevazut clauze clare de compensare pentru cei care se razgindesc abia dupa ce au semnat contractul. Adica cum ar fi ca Taromul sa dea comanda de ATR-uri si cind sa fie gata asamblate sa zica "a venit recesiunea" nu mai avem bani sa le cumparam. Sigur ATR-ul ar fi plasat eventual la alti operatori acele aviaoane refuzate de Tarom cu o penalitate usturatoare pentru vinovati, insa Astra nu este inca de notorietatea ATR, abia isi formeaza un nume pe piata si evident momentan nu poate gasi peste noapte un client care sa preia marfa comandata si refuzata de altii.

La un milion de euro pe vagon, daca Astra incasa banii pe aceste vagoane "neridicate" din motive cel putin obscure, de catre cei care le-au comandat, probabil n-ar mai fi avut nevoie sa intre pe piata serviciilor feroviare si sa astepte anual la pomana subventiei anuale a Satului.
 

raduvisitor

Active Member
Apr 4, 2015
336
132
43
Romania
#19
Habar nu am avut ca operatorii privati regio / interregio precum si CFR-ul sint indreptatiti prin lege sa primeasca subventii de la stat prin ministerul transporturilor.
Si in America de N. lucrurile sunt similare; Via Rail, Amtrak, alti operatori, inclusiv aerieni, primesc deseori subventii pentru operare. La fel si pe restul continentelor.

Adica cum ar fi ca Taromul sa dea comanda de ATR-uri si cind sa fie gata asamblate sa zica "a venit recesiunea" nu mai avem bani sa le cumparam....
Exista multe asemenea cazuri (unele chiar cu B747).
 

adymartianul

Well-Known Member
Oct 23, 2012
682
368
63
Craiova
#20
Habar nu am avut ca operatorii privati regio / interregio precum si CFR-ul sint indreptatiti prin lege sa primeasca subventii de la stat prin ministerul transporturilor. Abia acum pricep sau cel putin banuiesc ce-ai vrut sa zici prin "subventii++" Sustii cumva ideea ca atit Softrans cit si Astra Vagoane au intrat pe piata serviciilor feroviare mai degraba fiind "incurajate" de subventiile compensatoare de costuri de la Statul Roman?
Da, si schema este mult mai avantajoasa pentru operatorii privati.
Softronic a facut rama electrica cu gandul ca CFR o cumpara si fac rost repede de cash (banuiesc ca au avut si ceva promisiuni, altfel nu bagau 5 milioane de euro aiurea in ea), dar asta nu s-a intamplat si s-au trezit cu ea in curte, adunand praf. Avand rate la banci, au bagat-o in circulatie si banuiesc ca strang destui bani din bilete si subventii, din moment ce la anul o introduc in circulatie pe a treia.

In modul asta firmele pot si sa isi testeze si produsele, pot sa demonstreze viitorilor clienti ca produsele lor sunt fiabile etc