[IAS] Discuții Generale

  • Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.

Zsolt

King Nothing
Staff member
fly-ra 2017
Feb 12, 2012
7,313
2,895
903
Aotearoa
flightradar24 feed id
My fr24 statistics
flightaware feed
My flightaware feed
Flightdiary
My fr24 profile
Oferta in bataie de joc pentru modernizarea Aeroportului Iasi

Studiul de oportunitate privind modernizarea Aeroportului International Iasi a atras interesul a trei firme. Sefii aerogarii au inceput procedurile pentru amenajarea unei piste noi de 2.400 metri, invitand trei firme la negocieri. Daca Iptana SRL a depus o oferta de 56.000 lei, iar alta firma a ofertat 60.000 lei, cei de la aeroport s-au aratat nemultumiti de propunerea Search Corporation. Aceasta au ofertat doar 3.000 lei, in conditiile in care contractul ajunge pana la 60.000 lei. Atitudinea celor de la Search Corporation a atras nemultumirea conducerii Aeroportului International Iasi. "Au depus o oferta extrem de mica. Banuiesc ca-i vom elimina, pentru ca nu este normal ce au facut. Au zis ca pot sa faca studiul in acesti bani, dar nu cred ca se impune", a spus Gheorghe Corjautanu, directorul Aeroportului International Iasi.

sursa: http://www.bzi.ro
 
  • 👍
Reactions: 1 user
Aeroportul Iaşi se închide pentru zece zile

* pista va intra în reparaţii în perioada 1-10 iunie * lucrările au fost adjudecate de o firmă din Câmpulung Moldovenesc * zborurile vor fi redirecţionate spre aeroporturile Suceava sau Bacău

Aeroportul Internaţional Iaşi va fi închis în perioada 1-10 iunie pentru reparaţii capitale la pistă. Conducerea regiei a atribuit contractul de lucrări asocierii formate din companiile Construcţii Feroviare Câmpulung Moldovenesc, Combeton şi IRIDEX Group. „Dacă licitaţia nu va fi contestată, vineri fiind termenul limită, vom semna contractul săptămâna viitoare, iar lucrările se vor efectua în perioada 1-10 iunie, interval în care aeroportul va fi închis”, a declarat ieri directorul interimar al aeroportului, Gheorghe Corjăuţeanu. La selecţia de oferte au mai participat alte două asocieri de firme, Construcţii Feroviare Iaşi cu Eco Terra Project şi Iasicon cu Airport Management&Construction. „Principalul criteriu de atribuire a fost preţul cel mai scăzut, iar firma din Câmpulung a avut cea mai bună ofertă din acest punct de vedere”, a explicat Corjăuţeanu. Pentru refacerea integrală sau parţială a aproape 600 de dale din beton din 3.500 posibile, asocierea de firme va încasa circa 6 milioane lei, banii fiind alocaţi de la bugetul judeţului. Celelalte două oferte financiare au fost de 6,34 milioane lei şi 8,15 milioane lei.

„Lucrările de refacere a 600 de dale din beton vor costa circa 6 milioane lei”

Ţeapa italiană s-a oficializat

Compania italiană Air Vallee ar fi trebuit mâine să efectueze primele zboruri la aeroportul ieşean. Cursa programată pentru 25 aprilie avea ca destinaţie oraşul Torino, însă italienii nu au mai putut fi contactaţi de conducerea aeroportului încă de la momentul semnării contractului între cele două părţi. „Nici măcar acel contract nu este valabil, pentru că nu are ştampila companiei. Încă de atunci mi s-a părut ceva în neregulă. Pe 25 aprilie ar fi trebuit să fie primul zbor”, a precizat Corjăuţeanu. David Strinna, care s-a prezentat în luna martie drept director pe România al companiei Air Vallee, afirma la semnarea contractului cu aeroportul Iaşi că, la acea vreme, cea mai solicitată cursă era Iaşi – Torino, pentru care ar fi fost vândute online câteva sute de bilete.

sursa: http://www.evenimentul.ro
 
Aeroportul Iasi, transformat in teren de pascut

Sefii Consiliului Judetean Iasi vor ceda o parte din terenul destinat modernizarii Aeroportului International Iasi catre Statiunea de Cercetare a Bovinelor Dancu pentru ca vitele sa pasca iarba din zona

Consiliul Judetean Iasi va ceda peste 130 hectare de teren catre Academia de Stiinte Agricole si Silvice "Ioan Ionescu" de la Brad pentru ca institutia sa poata desfasura o serie de activitati de cercetare. Terenul in cauza nu este insa liber de sarcini, ci este destinat modernizarii viitoarei aerogari. Insa cum lucrarile la noua aerogara treneaza, sefii CJ par decisi sa ofere pentru un an de zile terenul, in vederea cultivarii nutretului necesar animalelor de la Statiunea de Cercetare a Bovinelor Dancu. O decizie finala va fi luata in sedinta ordinara de maine a plenului Consiliului Judetean Iasi.

"Se aproba acordarea dreptului de folosinta cu titlu gratuit catre Academia de Stiinte Agricole si Silvice- Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cresterea Bovinelor Dancu Iasi a terenului in suprafata de 134,04 hectare situat in domeniul public al judetului Iasi, pe o perioada de un an, in vederea asigurarii mentenantei suprafetelor nepavate din zona de siguranta a Aeroportului International Iasi. In situatia in care lucrarile de modernizare a aeroportului vor fi demarate in perioada urmatoare, Academia va elibera imediat terenul", se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Proiectul de hotarare prevede si o decizie a Autoritatii Aeronautice Romane, prin care CJ poate ceda terenul.
"Din moment ce iarba trebuie inlaturata imediat dupa ce a fost taiata, ca o protectie impotriva pasarilor si din motive de siguranta, daca aceasta nu poate fi inlaturata din incinta aeroportului exista doua optiuni: compostarea acesteia intr-o zona speciala si reciclata ca fertilizator sau eliminarea intr-un depozit", se arata in nota Autoritatii Aeronautice.

Sursa: bzi.ro

La Iasi va apare in NOTAM:
Code:
WARNING FOR COW HAZARD. COW CONCENTRATION IN THE AD AREA.
??
Parca acum cativa ani a fost un incident cu un cal, la TSR.
 
Aeroportul Iasi a facut un prim pas spre modernizare: noul terminal Schengen

Ieseni, mare atentie daca vreti sa plecati la Bucuresti cu avionul din Iasi. In perioada 4-14 iunie aerogara va fi inchisa, pentru realizarea unor lucrari de reparatii la pista. Concret, vor fi inlocuite 526 de dale, care se afla intr-o stare avansata de degradare.

De asemenea, in zilele urmatoare vor fi finalizate lucrarile la noul terminal Schengen. Acesta va avea dotari de lux, printre care 60 de scaune la standarde europene.

sursa: http://www.7est.ro


PS 60 de scaune :)
 
Cei care trec pe la "Schengen" au voie sa se aseze pe cele 60:)
Sunt curios cine va mai zbura la IAS dupa tepele primite in ultima vreme.
 
De pe un blog:

​Consiliul Judetean a aprobat construirea unei piste noi pentru aeroportul din Iasi

Consiliul Judetean Iasi a aproabat, miercuri, construirea unei piste noi, de 2.400 de metri, pentru aeroportul din oras. Aceasta propunere a venit din partea Ministerului Transporturilor dupa ce consilierii PDL si USL s-au certat cateva luni daca sa aprobe construirea unei piste noi sau sa o extinda pe cea existenta. Mai exact, consilierii PDL doreau extinderea pistei actuale de la 1.800 m la 2.400 m, iar cei USL construirea unei piste noi, de 3.000 m. Solutia propusa de Ministerul Transporturilor a impacat ambele tabere.

”Am reusit sa convingem consilierii judeteni ca aeroportul Iasi are nevoie acum de o pista de 2400 metri. Le-am explicat reprezentantilor de toate culorile politice din Consiliul Judetean Iasi ca astfel de piste, de peste 3000 metri, pot fi gasite la aeroporturi ca Heathrow si Gatewick din Londra sau la cel din Manchester, unde traficul este intre 18 milioane si 65 milioane pe an. In cazul Iasiului vorbim de un trafic sub 1 milion de pasageri pe an si nicio proiectie nu ne poate duce la cifre de ordinul zecilor de milioane in urmatorii 10-20 de ani. Abia in 2020 traficul estimat pentru aeroportul Iasi va fi de peste 1 milion de pasageri, iar o pista de 2400 metri acopera fara problema un asemenea trafic", a declarat ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, prezent la sedinta CJ.

Pista ar trebui finalizata pana in ianuarie 2014, pentru construirea ei alocandu-se maxim 60 de milioane de euro. Daca acesti bani nu vor fi de ajuns pentru construirea pistei noi, s-ar putea reveni la varianta extinderii pistei vechi. "Hotararea aprobata astazi, la propunerea MTI, inseamna ca in perioada imediat urmatoare CJ Iasi are responsabilitatea redimensionarii proiectului pentru construirea unei piste de 2.400 m care sa se incadreze in conditiile de servicii de interes economic general (SIEG), adica sa fie finalizata pana in ianuarie 2014, cu o alocare maxima de 30 milioane de euro in fiecare an. In cazul in care analiza va arata ca o noua pista de 2.400 m nu se poate incadra in aceste conditii, CJ Iasi trebuie sa aprobe extinderea actualei piste la 2.400m”, a mai declarat ministrul Alexandru Nazare.
 
Nu inteleg partea cu "daca acesti bani nu vor fi de ajuns pentru construirea pistei". Adica eu inteleg ca s-a facut un proiect si estimarea costurilor deja. Alocarea de fonduri vine inainte de estimare, si pe urma 'om vedea daca ne-ajung... ::)
 
Terminalul Schengen de la Aeroportul Iasi a fost inaugurat astazi

[gallery]
Terminalul_Schengen_de_la_Aeroportul_Iasi_a_fost_inaugurat_astazi.jpg

Terminalul_Schengen_de_la_Aeroportul_Iasi_a_fost_inaugurat9.jpg

Terminalul_Schengen_de_la_Aeroportul_Iasi_a_fost_inaugurat27.jpg

terminal_aeroport_iasi.jpg

noul_terminal_aeroportul_iasi.jpg

[/gallery]

poze: bzi.ro
 
Felicitari Iasului. Privit de afara, stilul clasic Romanesc de "HALA DE PRODUCTIE" nu prea rupe gura tirgului ... dar pozele de interior arata clar functionalitatea unui astfel de terminal nou la standarde regionale, decent-Europene. Ma bucur pentru Iasi fiindca au inteles importanta investitiilor in infrastructura aeroportuara locala ca prioritate zero, absolut indispensabila dezvoltarii economiei si turismului local.
 
Aeroportul Iasi isi face site de 3 mii de euro

Conducerea Aeroportului International Iasi va solicita consilierilor judeteni alocarea unei sume de minim 3 mii euro pentru realizarea unui nou site. In acest moment, aerogara detine o platforma online - aeroport.ro, care, in opinia noilor sefi de la aeroport, contine informatii sumare. "Ne trebuie o pagina interactiva, care sa fie o poarta de intrare in Iasi. Noi am cerut minim 3 mii euro pentru acest lucru, proiectul urmand a fi discutat in prima sedinta de Consiliu Judetean", a spus directorul Marius Bodea.

Cineva trebuie sa manance bine.

Curse directe spre Milano si Torino de pe Aeroportul din Iasi

Din octombrie, iesenii vor putea zbura direct de pe Aeroportul International Iasi spre Milano si Torino. Directorul aerogarii iesene, Marius Bodea, a anuntat, astazi, ca s-a batut palma cu doi operatori pentru deschicerea unor rute spre cele doua mari orase din Italia. Seful aeroportului a sustinut, recent, ca in calcul vor mai intra si curse directe spre Roma, Venetia, Londra si Paris.

sursa: bzi.ro

Doi operatori dintr-o lovitura. Mie mi se pare campanie.
 
Da, si eu am informatii ca ar fi Tarom si anume cu zboruri la TRN.

Motivele sunt (ca de obicei la ROT) politice. Noua conducere a judetului, care e aceeasi (adica din acelasi partid) cu cea noua guvernamentala a înlesnit aceasta mutare preconizata.

Este oare a câta confirmare ca la ROT deciziile operative nu au nici o legatura cu o gândire economica. Si cu asta nu vreau sa spun ca nu ma bucur pentru IAS sau ca ar fi o prostie în sine, e foarte posibil ca ruta sa fie profitabila. În principiu e bine ca ROT nu renunta complet la zboruri externe ex-provincie. De multe ori am criticat exact acest aspect aici. TSR si CLJ le-a pierdut deja ca piete, de asemenea BCM unde a încercat într-o vreme. Dar modul de a lua asemenea decizii (desigur, deocamdata este un zvon) este în principiu pagubos.
 
pista nu e chiar asa de rea precum pare... pentru vechimea ei e chiar bunicica (si aici vb din experienta proprie)... camera e tinuta in mana si de aia are atat joc/oscilatii dand senzatia de o pista varza
 
A fost sters de user. E pe undeva o alta varianta? Eventual in cache?