Impact Covid-19 in aviatie si turism

  • Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.
@sorin adeverinta de vaccinare este necesara DOAR dacă intri în Germania cu avionul și este suficienta pe telefonul mobil.

Dacă nu vii cu avionul în Germania nu ai nevoie de nimic.
 
Am o nelamurire. Rog, daca cineva ma poate dumiri in urmatoarea chestiune. Pentru a dovedi dubla vaccinare anticovid (doza 1 + doza 2) e suficienta adeverinta bilingva eliberata de centrul de vaccinare sau trebuie de undeva obtinuta o alta dovada? Si daca da, de unde? Intreb pentru calatoria pe calea aerului, in Franta, asta inainte de introducerea certificatului verde, care va fi probabil incepand cu 1 iulie 2021. Zborul e cu conexiune in Munchen. Asadar e vorba de intrare in Franta si tranzit in Germania. Va multumesc.
 
Eu am folosit recent fără probleme acea adeverință de la centrul de vaccinare (Grecia, Germania (doar tranzit, au verificat-o doar la îmbarcare), Islanda). Însă verifică ce adeverință acceptă Franța. Unele țări vor de la medic, altele acceptă ceea ce ai primit de la centrul de vaccinare (sau descarci de pe renv.ro)
 
Noul director de la Iasi in actiune de PR:

,,Un memorandum întocmit de Asociaţia Aeroporturilor din România şi depus la Palatul Victoria menţionează mai multe aeroporturi regionale decât anul trecut (când au fost vizate doar cinci) şi, de asemenea, o sumă consistent mai mare, de aproximativ 60 de milioane de lei.
De data aceasta, printre aerogările cu trafic anual de peste 200 de mii de pasageri se află şi aeroporturile din Bacău şi Suceava''



Pentru dl. director de la Iasi cateva mentiune:

- Aeroportul Bacau a facut parte din cele 5 aeroporturi regionale care au fost prinse in schema comuna de anul trecut

- Cele 2 aeroporturi noi prinse in noua schema sunt: Suceava și Timisoara (anul trecut Timisoara a depus o notificare individuala la Comisia Europeana)

- Suma maxima disponibila a schemei aprobata prin memorandum este de 51,44 milioane (suma de 61,715 milioane a fost avansata in luna martie 2021, cand s-a inceput lucru (Asociatia Aeroporturilor din Romania-reprezentanti aeroporturi).
In momentul in care guvernul s-a apucat de treaba și a cerut actualizarea cifrelor, s-a prins si recuperarea traficului peste asteptari din lunile de vara, iar bugetul schemei a fost coborat cu cca 10 milioane de lei (-9,2 milioane Cluj- am mai scris despre estimarile dl. David Ciceo CEO Cluj si presedintele Asociatie Aeroporturilor din RO, care are acces la toate date/studiile Airports Council International (ACI) fiind membru in bordul acestei asociatii, care și-a buget mai putin pasageri in 2021 decat in 2020, probabil fiind singurul din RO care a mers pe Pax 2021< Pax 2020). Evident realitatea ii va da Pax 2021 mult peste 2020.



 
Last edited:
  • 👍
Reactions: 1 users
Au inceput din nou balbele între autorități:

Autoritățile române au decis la finalul săptămânii trecute că toate zborurile dintre România și țările aflate în zonele roșie și galbenă trebuie suspendate. Decizia luată de autoritățile române a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, însă niciun oficial român nu a menționat în aparițiile publice această nouă restricție.

Așadar, în urma publicării în Monitorul Oficial a acestei decizii, Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) a solicitat vineri ROMATSA publicarea unui NOTAM prin care sunt restricționate zborurile dintre România și țările clasificate în zonele roșie și galbenă

Potrivit NOTAM-ului A4124/21 publicat de ROMATSA la cererea AACR, zborurile dintre România și țările care nu sunt exceptate de la carantină, cele plasate în lista roșie și lista galbenă conform listelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică din România, urmau să fie suspendate timp de o lună, în perioada 25 octombrie (ora 00:00) – 25 noiembrie (ora 00:00)...

....Însă, sâmbătă la ora locală 12:28 NOTAM-ul A4124/21 fost anula
t.



Aici postarile cu notam-urile de la Briefing-ul de pe OTP:

 
Last edited:
  • 😡
  • 😲
Reactions: 2 users
Ieri Comisia Europeana a prelungit din nou (este a-3-a prelungire) perioada pentru aplicarea masurilor prevazute in Cadrului Temporar privind ajutoarele de stat cu inca 6 luni, de la 31.12.2021 la 30,06.2022

 
Reactions: 1 user
  • 👍
Reactions: 1 users
Ce mitocănie:
,,Cei care vin din afara UE (inclusiv UK) trebuie să prezinte un test RT-PCR efectuat cu cel mult 48 de ore, chiar dacă sunt vaccinați."
De asemenea, înaintea Crăciunului, va fi introdus un PLF, un document ce va fi completat la intrarea în țară și care va permite localizarea pasagerului

 
Unde e mitocania? Treaba asta trebuia de mult introdusa si la noi in tara.
In vara asta cand am fost in Austria si Spania si a trebuit sa completez un formular similar.
Nu vad nicio problema
 
Last edited:
Faptul ca a devenit normalitate in multe tari nu inseamna ca e normal. Formularele alea ajung la cos in cel mai rau caz imediat dupa zbor si in cel mai bun, peste 2 saptamani. Am completat zeci de PLF-uri fara nicio noima pana m-am saturat sa completez pentru tarile care stiu ca nu le verifica deloc si poti intra si fara - Italia, Polonia.

Cand am zburat in avion cu un caz Covid (spre UK), am fost contactat de Wizz, nu de statul britanic, desi petrecusem juma' de ora in ajunul zborului sa completez PLF si sa le dau toate datele de contact...

Cred ca e cazul sa incepem sa scriem pe hartie libertatile normale pe care le aveam inainte de pandemie, de exemplu aceea de a rezerva un city break last minute si a te prezenta la boarding cu buletinul. Pentru ca s-ar putea sa uitam cum era si sa ni se para normal haosul actual.
 
  • 👍
Reactions: 5 users
Prefer sa platesc pentru un test si sa reduc sansele de a fi in avion langa cineva cu Covid
 
  • 🤣
Reactions: 1 user
Platesti un test si iei covidu in drum spre aeroport. Sau vecinu de loc. Sa fim seriosi testul nu te ajuta la nimic. Exemplu cel infectat din Maroc, cu delta, nu cu “last version”. La plecarea din Maroc era negativ, in Romania pozitiv. Ca sa nu mai zic de cei cu Omnicron din Africa de Sud.

PLF-urile sunt alta prostie care sunt doar ca sa dea bine la public, sa para ca autoritatile se ocupa de ceva… cum zicea si Oovni, 99% ajung la cos. Restul de 1% sunt prin tarile unde se completeaza electronic.
 
  • 👍
Reactions: 3 users
PLF-urile sunt alta prostie care sunt doar ca sa dea bine la public, sa para ca autoritatile se ocupa de ceva… cum zicea si Oovni, 99% ajung la cos. Restul de 1% sunt prin tarile unde se completeaza electronic.
Anul acesta am completat online pentru țări ca Irlanda, UK, Lituania, Letonia, Germania (în alte țări prin care am trecut n-a fost nevoie). Orice procedură care diminuează riscul de infectare e utilă. Pandemia nu a trecut încă și nici nu va trece în următoarele luni.
 
  • 👍
  • 👎
Reactions: 1 users
In vremuri de molima se iau masuri specifice iar noi trebuie sa ne comportam ca atare.
Faptul ca anumite tari fac doar de fatada aceste reguli, e problema lor si ar trebui sanctionate intr-un fel sau altul.
Aici nu este vorba de incalcat libertatea cuiva. Libertatea de a face orice se opreste in punctul in care pui sanatatea sau viata cuiva in pericol.
In luna iulie, cand inca nu era implementat certificatul verde, in Austria nu m-am putut aseza la o terasa in aer liber fara a face dovada vaccinarii. Si nu m-am simtit deloc ofensat ci dimpotriva, mai in siguranta.

Pana la urma probabil trebuie sa existe reguli de incetinirea propagarii virusului, ca in acesti 2 ani s-a vazut clar ca nu putem scapa de el. Un exemplu este Australia cara bagau lockdown la cateva cazuri aparute. Ei in ultimii 2 ani mai mult inchisi in case au fost si pana la urma ce au realizat? Virusul tot apare si incepe sa se raspandeasca, dar nu vreau sa ma gandesc cat de afectati psihic sunt oamenii din acea tara.

Speram ca Omicron sa nu se dovedeasca a pacali in totalitate sistemul imunitar dobandit in urma vaccinarii sau treceri prin boala, pt ca asta ar insemna sa o luam de la capat si vor fi consecinte economice mult mai grave fata de acum 2 ani
 
  • 👎
Reactions: 1 user
Idea e ca PLF-ul e doar o hartie, care nu te protejeaza cu nimic. Companiile oricum au date de contact de la toti pasagerii. Iar la celelalte intrebari care mai sunt de completat oricum fiecare raspunde “ce trebuie”.

Testarea e buna daca se face regulat, si nu doar pentru unele activitati. Daca eu imi fac azi un test, si dupa ma infectez, cu ce te ajuta pe tine care vei sta langa mine in avion ca m-am testat candva?

In Austria, ca tot ai dat exemplul, puteai sta la terasa si cu test, nu doar vaccin. Si se vede ce bine a mers treaba ca sunt de 2 saptamani in lockdown si mai au una.
 
  • 👍
Reactions: 1 users
Corect, se putea sta la terasa si cu test.

In Austria este lockdown pt ca guvernului de acolo ii mai pasa catusi de putin de viata oamenilor.
Ai nostri ce au facut? La inceputul valului au inceput sa se certe intre ei, dupa care un partid fata de care unii din tara si-au pus sperante ca se va schimba ceva au demisionat in bloc dupa care au dat guvernul jos.
Din cauza nr ff mic de teste pe care le face tara asta, nu s a vazut cu adevarat gravitatea situatiei. In varful pandemiei la noi erau in jur de 100k cazuri zilnic fata de 15k raportate oficial. Nu o zic eu ci specialistii in domeniu.
Noi suntem in scadere pt ca s-a consumat ca sa zic asa in valul asta virusul, asta e ciclul lui sa zicem, nu datorita asa ziselor restrictii de noapte in care oricum nu verifica nimeni nimic pe strada sau ca nu poti intra la mall fara vaccin.
Asta e diferenta dintre clasa politica din Vest si cei din tara asta.
 
Ieri a aparut Ordinul comun privind aprobarea schemei de ajutor de stat pentru acordarea unui sprijin financiar operatorilor economici care administrează aeroporturile care în anul 2019 au înregistrat un trafic de pasageri mai mare de 200.000 de pasageri și mai mic de 3 milioane pasageri, pentru depășirea dificultăților financiare cu care se confruntă, cauzate de criza generată de pandemia COVID-19.

Se asteapta decizia Comisiei Europene referitoare la acesta schema de ajutor de stat.

Perioada eligibila cuprinsa in schema: 1 iulie 2020-31. dec.2021

Total buget schema ; 51,5 mil lei repartizat dupa cum urmeaza:
- CLJ si TSR cate 9 mil. de lei
- CRA 8,7 mil. lei
- BCM 7,9 mil lei
- SBZ 6,6 mil lei
- IAS 6,5 mil lei
- SCV 3,6 mil lei


 
Reactions: 1 user