Lufthansa (LH/DLH)

• Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.
Nu e nimic surprinzator in asta.

Hubul european pt aeroporturi mai mici a fost intotdeauna MUC.

In FRA ultimele Embraeruri pleaca spre Dolomiti.

In plus exista un ramp up in MUC la avioane mai mari, toate A319 si 320 de la Cityline sunt momentan bazate in MUC.

La MUC vin vara viitoare si ultimele A380 inapoi si 5xA346 vor fi schimbate cu 9xA359... asa ca e normal sa coordoneze niste fluxuri de pasageri in tranzit spre hubul respectiv.

• 👍
Reactions: 1 users
Exista totusi inca multe destinatii de pe alte continente de unde Lufthansa zboara doar din Frankfurt. Pentru destinatiile astea, era utila o legatura directa cu Frankfurt.

Asta este, ramanem cu conexiune dubla, MUC si FRA pentru acele destinatii. Avand in vedere ca pe TSR nu exista zboruri TK spre IST, speram ca Lufthansa sa profite si sa ofere conexiuni bune atat spre MUC cat si spre FRA.

Sper sa fie asa, cred ca dinainte de pandemie se vorbeste de zborul asta. Recent am mai citit in presa si de un posibil zbor spre ZRH din TSR cu Swiss.

@oldblueeyes TSR-FRA apare in program din NW24 (incepand cu 27.10.2024), zborul fiind operat tot cu Embraer E190. Nu cred ca vor muta intreaga flota la Air Dolomiti, au nevoie de E190 pentru LCY.

Last edited:
Din orarul de vara apar din nou mariri de frecvente ... si anul trecut a fost la fel, dar pâna la urma nu s-au mai operat sau daor partial ... sa vedem:

- MUC-SBZ 20/7
- FRA-CLJ 12/7

• 👍
Reactions: 4 users
Se reintorc in programul de iarna NW24.

In alta ordine de idei, MUC-TSR are 4 rotatii planificate pentru zilele de luni si vineri in programul de vara (LH1648/9 fiind rotatia suplimentara).

Motivul (suspendarii?, renuntarii?) nu este unul linistitor.
Conform bordingpass care citeaza Aerotelegraph ar fi vorba de rezultatele care nu sunt la nivelul asteptarilor. In aceste conditii de ce sa revii iarna cu aceste rute?

• 👍
Reactions: 1 user
Avand in vedere ca in unele zile ale saptamanii au operat CLJ-FRA chiar si cu 2 rotatii/zi in ultimele luni, nu stiu daca profitul pe aceste rute este problema. Inclin sa cred ca mai degraba capacitatea scazuta din perioada urmatoare, cauzata de verificarile ce trebuie facute la motoarele P&W este motivul.

Un orar modificat cred ca ar ajuta iarasi.

Raționament corect. Valabil și pentru TSR. Întărit și de suplimentarea, în viitor, pe relația MUC-TSR, probabil și pe MUC- CLJ, cu al patrulea zbor în unele zile ale săptămânii.
În 2023 am zburat de 8-10 ori și pe TSR_MUC și pe TSR-FRA, dus-întors și LF-ul a fost de fiecare dată de 95-100 %.

• 👍
Reactions: 1 user
Inclin sa cred ca mai degraba capacitatea scazuta din perioada urmatoare, cauzata de verificarile ce trebuie facute la motoarele P&W este motivul.

E relativ, LH mai si lanseaza rute - vezi FRA-KIV/RMO 4/7 de la sf de aprilie.

E ilogic ! Ai crescut capacitatea, trecând de la Bombardier- LH Regional și Embraer- Air Dolomiti, ai desființat cateringul de bord gratuit și mai faci niște lovele vânzând una-alta (aproximez că un zbordus-întors MUC-TSR-MUC face încasări de 25-30.000 euro, și-i înapoi în 3 ore), ai crescut prețul la bilete, ai un LF foarte bun, ai bussines klass-ul plin, ai mărit frecvențele și implicit capacitatea. De ce ți-ai lua coada-ntre piciore, după ce ai construit cu succes ani la rândul? De ce nu dă înapoi cursele la Air Dolomiti ? Nu, nu cred că renunță ci pur și simplu nu au aparate de zbor apte. Cu siguranță nu rentabilitatea-i buba.

De 2-3 ori, anul trecut am fost nevoit să zbor la Hahn sau la Memmingen, sau să-mi modific momentul călătoriei, pentru că zborul dorit era vândut integral.

Voi judecati din perspectiva unui PAX P2P.
Adevarul este ca din perspectiva LH majoritatea pasagerilor sunt de transfer si se fac o optimizare intre huburi.
Daca scade oferta via FRA nu inseamna ca ea scade din perspectiva de grup, pentru ca Swiss deschide ruta via ZRH. Pentru ca 2/3 din pax va fi acelasi lucru, pentru ca oricum zburau mai departe.

La nivel de concern e vorba de a "lega" capacitatea oferita dintr-un hub de cerere iar LH sacrifica momentan FRA (printre altele pt ca e limitata capacitatea in terminal) pentru MUC si ZRH.

Hai sa vedem cum stau lucrurile la flota:
- ZRH se intorc anul asta ultimele 4 A330 din desert, de la anul incepe roll over 3434->359 la Edelweiss si Swiss => pt inceput 10 avioane cu aprox 30 de scaune in plus fiecare
- MUC - au revenit A380 si zboara de la MUC, in discutie sunt pina nr 8 - astea toate trebuie umplute pe rutele pe care le deservesc; de la vara vine si lotul de 10 A359 cu First cu cabina Allegris, toate vor fi in MUC; 2026 incep livarile la cele 10x351 comandate, care vor inlocui 10x346 (momentan 4-5 in MUC
- in perspectiva ITA creste la 23 de A339/359 si 9xA321LR si vor avea nevoie si ei de catchement mai mare, odata preluarea oficializata

- FRA in schimb nu creste ci ajuta cresterea celorlalti : incep sa vina in 2024 primele B789, dar ele inlocuiesc B789 care pleaca la Austrian si A343 care sunt deja vechi; in plus inlocuiesc A333 care pleaca in parte La MUC (Discover) si la Brussels; 779 e intirziat si mai sunt 8xB744 care trebuie scoase din flota: ca idee : 2022-23 trebuiau sa ajunga la FRA 15x789, pina la sf lui 2023 vor ajunge 6, Swiss planifica in 2022 cu 9x333, acum le-au readus pe toate - asta ca sa intelegem cu totii de unde vin permutarile astea

Suna logic?

Last edited:
  • 👍
Reactions: 3 users
Tocmai din perspectiva faptului ca majoritatea pasagerilor pe aceste rute sunt de transfer am judecat-o.

E adevarat ca FRA nu poate creste momentan din lipsa de echipament, asa cum ai spus, dar FRA are deja un avans mare in ceea ce priveste posibilitatile de conectare catre rute long-haul in fata MUC. Un zbor zilnic cu un orar optimizat pentru conexiuni, atat din TSR cat si din CLJ ar fi ajutat mult la evitarea unei duble conectari in cazul zborurilor spre destinatii catre care nu exista zboruri din MUC.

Nu poti oferi intotdeauna o solutie optimala pentru orice orasel de provincie din Europa de est.
Momentan T3 in FRA inca nu e dat in folosinta, cind va fi T2 va intra in renovare si va fi ulterior disponbil pt LH.
In plus, in MUC Lufthansa a co-finantat terminalul propriu, asa ca e interesata sa cistige bani si din taxele de operare.
Last but not least, flota de CRJ a fost redusa cu 6 bucati, asa ca destinatiile mici au de suferit pe termen scurt.