[OMR] Discutii generale

  • Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.
pe W6 sau FR ii doar in pix de "tactica" OMR. E doar un punct nesemnificativ pe harta lor de destinatii. Si cam oricine din domeniu isi da seama de limitarile (in primul rand juridice) ale abordarii propuse de CJ Bihor.
 
Ma mira ca nu naste mai multe discutii aceasta idee creata. Poate chiat ar fi nevoie de thread separat. Se discuta mult mai mult in alte parti, dar la un nivel foarte amatoricesc...

Exista posibilitatea sa aflam costurile de operare la un AT72 sau Q400 la diverse companii ?
 
Exista posibilitatea sa aflam costurile de operare la un AT72 sau Q400 la diverse companii
Costurile sunt in favoarea ATR/Bhr dar range este in favoarea Q400. Din cate stiu eu se estimeaza la un zbor de 200 nm costul e maoi mare la Q400 cu 20%.
Trecand peste asta, subiectul in sine e unul "suculent". In mod normal e o utopie, dar daca CJ Bihor vrea sa bage niste milioane anual intr-o gaura neagra, se poate orice.
Cred ca nu e greu sa faci un businessplan si sa il faci public daca vrei sa fi credibil. Ca daca nu, il facem noi si tare mi-e ca rezultatul este unul negativ.
 
Un articol bun legat de planurile lui Ilie cel Vrednic...

 
  • 👍
Reactions: 1 user
BTW, recitind interviul lui Horga, acum o luna chair el mentiona posibilitatea infiintarii unei linii aeriene, iar modeul ar fi compania Peoples (fosta Peoples Viennaline) din St. Gallen, Elvetia. ruta lor principala e St. Gallen - Viena.


Am facut si un printscreen cu pretul, dar nus tiu cum sa-l pun aici, care e fix indiferent de data, 279 Euro dus, 558 Euro dus-intors.

In aceleasi date Tarom are un pret dus-intors de 107 Euro pentru Oradea - Bucuresti.

Pe scurt, cred ca si noua companie oradeana ar putea fi profitabila daca ar putea cere 250 Euro pe bilet dus si 500 Euro dus-intors. Dar cand concurenta cere doar 107 Euro... nu prea merge.

Am gasit si acest site pentru calculul costurilor in functie de model:


Pe scurt, un ATR-72 500 SH costa in medie 11.5 milioane $. La 450 de ore de zbor, costul anaual ar fi 1.3 milioane $. Ori pentru eficienta, aviaonele trebuie sa zboare minim 7-800 de ore... La care se adauga salariile, taxele de aeroport, costurile reviziilor, etc etc.
 
  • 👍
Reactions: 2 users
Ma gandesc ca singurul care ar fi cat de cat realist sa fie deservit ar fi Viena... pentru ca nu e confortabil sa mergi mai departe cu turboprop... si Austrian ar putea fi deschisi la un code share, in timp ce Lufthansa sigur nu ar fi, de vreme ce opereaza pe Debrecen...
 
e scurt, un ATR-72 500 SH costa in medie 11.5 milioane $. La 450 de ore de zbor, costul anaual ar fi 1.3 milioane $. Ori pentru eficienta, aviaonele trebuie sa zboare minim 7-800 de ore... La care se adauga salariile, taxele de aeroport, costurile reviziilor, etc etc.
Nu poti sa ai 450 ore de zbor anual. Trebuie pe la 150x12=1,800 de ore de zbor.
Apoi: nu cred ca cineva e asa habauc sa se gandeasca la achizitii. un lease la un -600 este undeva pe la 80-100,000 lunar. Pretul asta e lease financiar (deci nu ACMI), Astea sunt bazele de la care trebuie pornit calculul.
 
BTW, recitind interviul lui Horga, acum o luna chair el mentiona posibilitatea infiintarii unei linii aeriene, iar modeul ar fi compania Peoples (fosta Peoples Viennaline) din St. Gallen, Elvetia. ruta lor principala e St. Gallen - Viena.
People's e o companie privata (ce se supune regulilor economiei de piata) si care ofera un produs pt o categorie middle sau chiar upper class din St Gallen - e suficienta analiza preturilor.
Bolo vrea o companie publica care sa faca un soi de transport social pe calea aerului - este deranjat de preturile Tarom pe care le considera mari.
In afara de faptul ca ar fi vorba de o "companie aeriana", de fapt nu e nicio comparabilitate intre cele doua proiecte.

Dar la urma urmei, am gasit pe retelele sociale inclusiv argumentul ca daca se baga bani in universitati fara a aduce profit, de ce nu si intr-o companie aeriana. Pare o meteahna de a compara aiuristic si superficial tot felul de lucruri.
 
Last edited:
  • 👍
Reactions: 2 users

Contractul pentru construcţia unui terminal cargo la Aeroportul Oradea,de 32 de milioane de euro a fost semnat luni de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, de directorul general interimar al Aeroportului Oradea, Răzvan Horga, şi de CTP România, din grupul CTP, principal dezvoltator de spaţii industriale şi de logistică din Europa Centrală şi de Est, potrivit News.ro
 
  • 👍
Reactions: 1 users
SC Air Oradea SA”....viitoarea companie va avea un capital social de 3 milioane de lei, dintre care 60% Primaria Oradea și 40% CJ Bihor

Pregătirile pentru înfiinţarea companiei sunt în fază finală, fiind realizat deja planul de afaceri în baza căruia vor fi luate decizii în ce priveşte operarea cu avioane de tip Jet sau cu elice, precum şi dacă acestea vor fi închiriate ori cumpărate.

“Din primăvara anului viitor, pe un plan de zbor cu trei curse săptămânale între Oradea și București, dus – întors, și două curse în weekend, plus patru curse externe pe săptămână, cu care vom fi legați de patru hub-uri internaționale, care vor fi anunțate într-un viitor apropiat”

„În scurt timp vom face şi rezervări de sloturi"

Sunt curios cum arata cifrele din business plan !!
Cred ca este si o greseala la 3 curse saptamanale OMR-OTP, ar trebui sa fie trei curse zilnice OMR-OTP, 2 in weekend si 4 externe ar fi un total de 23 curse/sapt.


 
Last edited:
  • 👍
Reactions: 1 user
Acum sincer ... ce plan de afaceri "deja realizat" este acela, la care nu stii ce fel de avione vei opera, si nu stii daca le vei cumpara sau închiria ...

Adica nu stii nici de câti bani ai nevoie pentru avioane, dar nici nu stii daca trebuie sa te apunci sa angajezi personal de cabina sau cum va fi cu mentenanta ...

Deci @lagrange cred ca aici nu vorbim de un business plan ci de un "to-do-list"
 
  • 👍
Reactions: 1 users
Eu inteleg asa:
Trei rotatii zilnice OMR-OTP (doua sambata si duminica). Cu alte cuvinte un program de 15 ore/zi (in timpul saptamanii).
Bun, si Tarom sta si o sa contemple "minunatia" asta?
Patru rotatii internationale catre "patru huburi". Cu alte cuvinte o frecvnta de 1/7? Cu o noua aeronava, ca prima are, cum spuneam, program full de OTP.
Trei milioane de lei. Vreo 600k euro. Bani cu care se poate lua in ACMI vreo doua aeronave maxim doua luni.
Sincer, oamenii sunt cu tiglele pe casa?
 
  • 👍
Reactions: 2 users
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/co...i-nu-si-din-partea-psd-vezi-de-ce-166530.html - un alt articol.

Odată cu înființarea companiei aeriene a municipalității și județului, aleșii din CJ Bihor au avut de votat și reprezentantul administrației județene în Adunarea Generală a Acționarilor Air Oradea și administratorul neexecutiv care să reprezinte județul în Consiliul de Administrație al societății.


În prima poziție a fost votat vicepreședintele CJ Bihor Călin Gal, cu 28 voturi pentru, două împotrivă și două abțineri, în vreme ce a doua îi va reveni lui Gheorghe Răcaru, fost director Tarom și apoi al Blue Air, cu o experiență de 48 de ani în aviație și în managementul companiilor aeriene, acesta primind 29 de voturi pentru, unul singur contra și o abținere.
 
Acum sincer ... ce plan de afaceri "deja realizat" este acela, la care nu stii ce fel de avione vei opera, si nu stii daca le vei cumpara sau închiria ...
E plan de afaceri specific companiilor de stat: scriem orice pe hartie, important e sa fie multe stampile, iar daca nu iese treaba oricum da statul bani, nu-i problema, invocam "necesitatea strategica".
Proiectul are oricum sustinerea patriotilor locali, deci nu-i riscant politic.
Sa vedem daca rutele nu sunt "votate" de poporul suveran.
 
Last edited:
  • 👍
Reactions: 2 users
Devenind seriosi, Tarom are la OMR-OTP RT preturi de la 90 de euro. Zboruri cu AT76.
Lansez o ipoteza aparent hilara, dar de luat in seama: airoradea asta inchiriaza ACMI AT5 de la Tarom. Ca si asa stau de-am boulea. :)
Nu stiu ce or face cu "huburile" europene, dar, daca aleg VIE, MUC, FRA si, poate, FCO, se fac si astea cu AT5. ca nu cred ca "viseaza" la BUD...
Totusi, cred ca imi consum prea multa energie cu "inovatia" asta.
PS: poate ii vad cu un LET :)
 
  • 🤣
Reactions: 1 user
Devenind seriosi, Tarom are la OMR-OTP RT preturi de la 90 de euro. Zboruri cu AT76.
Intr-o stire de pe bihon.ro (stearsa intre timp, jurnalism adevarat, ce mai!) se spunea ca Tarom va iesi de pe ruta spre Otp cand va intra aceasta noua companie locala.
Oricum, putem specula ca Tarom ar putea reduce semnificativ frecventele. Paradoxal, desi telul numitei Air Oradea era sa asigure conexiuni mai bune pentru pasageri decit exista la ora actuala, e foarte posibil sa se ajunga la efecte inverse. Totusi, Tarom via OTP asigura o conectivitate buna in Europa. Bun, preturile nu sunt la nivel de trei mici si o bere, e adevarat. Zic astia de pe retele de socializare ca vor sa plateasca "pretul real".
 
  • 👍
Reactions: 1 user
MUNICIPIUL ORADEA - cu sediul in Oradea, județul Bihor, Piața Unirii nr.1, telefon/fax 0259/436276, codul fiscal 4230487 cont nr. _____________________________ deschis la Trezoreria Oradea, reprezentată prin - Primar Florin Birta si Director Economic - Eduard Florea în calitate de Achizitor, pe de o parte,

Și

AIR ALSIE A/S, cu sediul în Sonderborg, Danemarca, Lufthavnsvej 3, DK-6400 Sonderborg Airport, e-mail: [email protected] , CVR/VAT/EORI No : DK12655983, telefon : +4574429888, fax : +4574434282, nr.cont. __________________________, deschis la ____________________, reprezentată prin _____________________, având functia de ____________________, în calitate de Prestator, pe de altă parte,

[....]

4. Obiectul principal al contractului

4.1. Prestatorul se obligă să ofere consultanta pentru realizarea unui plan de afaceri/business necesar pentru demararea activitatii companiei aeriene publice AIR ORADEA, asa cum prevede caietul de sarcini nr. 400286 din 21.09.2021, in perioada convenită și în condițiile asumate prin prezentul contract.


5. Prețul contractului

5.1 (1) Valoarea totala a contractului este de 7500 euro fara tva conform ofertei de pret. Valoarea totala in lei a contractului, nu va putea depasi valoarea totala estimata prin referatul de necesitate de 41,250.00 lei cu tva inclus. [....]

7.2. Termenul de realizare a serviciului se deruleaza pe o perioada de 30 de zile de la data mentionata in ordinul de incepere emis de achizitor.



Contract încheiat la 01.10.2021. În funcție de data ordinului de începere, ar putea să fi și trecut termenul deja. Pentru cei care au experiență în domeniu, cât de fezabil e acest contract raportat la preț, durată și firma cu care s-a contractat?
 
  • 👍
Reactions: 1 user
Crede cineva ca va fi un business plan pe bune? Ca daca ar fi, ar zice investitorului sa-si bage banii in alta parte. Asa, o sa le zica ce vor ei sa auda/citeasca.