[OMR] Discutii generale

• Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.
Din ce am găsit pe rețele sociale pe primul zbor MUC-OMR au fost în jur de 40 de pasageri, ar veni un grad de încărcare de 44%.

• 👍
Reactions: 1 user
Poze de la zborul inaugural de ieri.

Legat de valoarea maximala a contractului dintre Lufthansa si CJ Bihor, sumele sunt cam generoase mai ales in contextului problemei grave cu deficitul bugetar al RO.
Valoare maximala contract 6,55 milioane euro
Nr. ani:3
Nr. curse/sapt: 3
Total curse contract: 468 curse
Total zboruri dus-intors MUC-OMR: 936
Total subventie/zbor ( 1h si15 min): 6.998 euro
Capaciatate avion: 90 locuri
Subventia maximala loc: 77,8 euro

Din punctul meu de vedere au fost foarte generosi ,,liberalii'' si dl Bolojan cu banul public.

Am gasit cat s-a decontat la LOT pt primul trimestrul de operare 351.542 euro (iunie-august 2024) pt 52 de curse (104 zboruri).
Ar rezulta 3380 euro/zbor si respectiv 74,7 euro/pasager pt ca tot din articol aflam ca au fost transportati 4.705 pasageri.

Maine se implineste 1 an de la primul zbor LOT, poate face colegul nostru de la boardingpass o interpelare la CJ Bihor cu sumele decontate pentru zborurile OMR-WAW operate de LOT.

• 👍
Reactions: 3 users
Maine se implineste 1 an de la primul zbor LOT, poate face colegul nostru de la boardingpass o interpelare la CJ Bihor cu sumele decontate pentru zborurile OMR-WAW operate de LOT.

5.5mil lei și 17,7k pax în primul an

• 👍
@Disconnected Mulțumim pt cifrele din articol.
Cum apreciezi suma de 61,6 euro decontată pt fiecare pasager din bani publici justificată? mult? puțin?
In contextul in care din 1 iunie operează și Lufthansa ruta spre Munchen tot în sistem subvenționat cum vezi evoluția sumelor decontate pt LOT?

• 👍
E decentă, dar pentru a judeca acele cifre ar trebui văzut cât a câștigat per total CJ Bihor din investiția asta.

De asemenea, va fi interesant de urmărit cum evoluează traficul LOT pe rută, deoarece niște date la care am acces arată că LH a început destul de bine, dar o să cer info oficiale după primul trimestru.

Iar dacă LH o duce bine (face break even din vânzări) și traficul LOT nu scade, atunci CJ Bihor a făcut o afacere destul de bună.

Pentru ruta LOT, se pare că CJ are și altă strategie, au făcut ceva investiții pentru a promova Oradea și județul ca destinație de vacanță pentru polonezi.

• 👍
Reactions: 1 users
E decentă, dar pentru a judeca acele cifre ar trebui văzut cât a câștigat per total CJ Bihor din investiția asta.
E decenta???? Mie mi se pare o aberatie totala ideea de "serviciu public" pentru WAW. Cum si pentru MUC mi se pare la fel. "Serviciu public" poate fi doar o ruta catre OTP/BBU sau, daca e cazul, alta ruta interna. Aberatia asta cu 1,1 milioane de euro anual, chiar daca este cu o baza legala, este risipa de bani publici.
Lasand la o parte simulacrul de cerere de oferte atat de stravezie (atat in cazul LOT cat si DLH) incat aici cred ca suntem la limita penalului. Concluzia? CJ prin Aeroportul Oradea cheltuie 1,1 milioane de euro/an ca sa incaseze taxe de vreo 60,000 de euro. Fain, nu? :)

• 👍
Reactions: 4 users
Beneficiile care se invoca - turisti si investitori in plus- sunt teoretice si greu cuantificabile. Din acest motiv argumentatia in favoarea afacerii va ramane cadrata pe un palier strict teoretic.

• 👍
"In order to maintain appropriate scheduled air services on routes which are vital for the economic development of the region they serve, Member States may impose public service obligations on these routes. Therefore, they must respect the conditions and the requirements set out in Articles 16-18 of the Air Services Regulation 1008/2008"
..."Which are VITAL for the economic development of the region"

Cu asta am spus tot. Daca nici asta nu este o fortare majora a sensului si ratiunii unui PSO, ori m-sm tampit, ori este departe de adevar. Cum spuneam, probabil ca fara ruta de la WAW se raceste apa termala de la Baile Felix ceea ce ar fi, cu adevarat VITAL. :) Rad, dar parca nu e de ras!

• 👍
Acum sigur ca definirea acestui PSO este discutabil, dar faptul între 15.01-28.02 sa se mai înt^mple ca într-un avion sa fie dfoar 2pax nu este chiar asa de iesit din comun ... daca LF pe ultimele 6 luni este într-adevar 60% nu e chiar atât de rau ... ca asa vine altul punctual si spune "curs OMR-WAW în 16 iunie a fost full ... cursa merge excelent" ceea ce ar fi alta aberatie ...

Acum sigur ca definirea acestui PSO este discutabil,
Eu am mai spus-o nu o data, termenul de PSO in aceste cazuri este un pic "abuzat". Pentru ca, in mintea mea, mai degraba ar avea sens un OTP-SUJ sau, sa spunem, TSR-IAS ca PSO, si nu cele "definite" (si culmea, acceptate la nivelul Comisiei Europene) de la Oradea. Aici nu e vorba de "nevoia de conectivitate", pentru ca exista DEB si CLJ la o distanta rezonabila.
Altfel, apar idei nastrusnice gen "aeroport la Bistrita". Si asta e doar ultima.

• 👍
Reactions: 2 users
Potrivit acestora, per total, „ruta de Varșovia a avut în 2025 un grad de ocupare de 54%, echivalent cu perioada iunie 2024 - mai 2025, iar în perioada iunie - decembrie 2025 gradul de ocupare a fost similar, de circa 58%”.[...]
Lufthansa în ultimele 7 luni din 2025, zborurile spre München, un alt hub excelent pentru conexiuni către întreaga lume, atingând un grad de ocupare de 70%
Pentru ruta Oradea – Londra operată de HiSky, gradul de ocupare mediu pentru cele 12 luni ale anului trecut a fost de 45%.
Sursa: O cursă LOT Polish Airlines a zburat de la Oradea la Varșovia cu doar 2 pasageri. „O anomalie”, spune directorul aeroportului orădean

Dezmatul cu bani publici pt. aeroporturi va continua din motive populiste. Nici CE si nici autoritarile nationale nu vor sa faca putina ordine in toata treaba asta. Noroc ca s-au taiat banii europeni pt. infrastructura aeroportuara, caci dupa aeroportul Bistrita urmau si cele din Salaj, Alba Iulia, Tecuci, Focsani, Slatina samd.

• 👍
Date financiare Air Oradea anul 2024:
Venituri totale 8.701.319 lei
Cheltuieli totale: 14.969.909 lei
Pierdere: 6.268.590 lei

Prin inventia asta s-au cheltuit mai multi bani decat s-a decont in primul an de operare pentru LOT, unde Boadingpass obtinuse suma de 5,44 milioane de lei platita sub forma de compensatii PSO pt ruta WAW-OMR.

• 👍
Reactions: 2 users