• Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.

JMadalin

Active Member
Oct 19, 2013
203
148
43
21
Flightdiary
My fr24 profile
Pana la urma, am reușit sa plătesc și la Blue cu al treilea card după 24h un bilet mai scump 😅
 

Disconnected

Well-Known Member
May 28, 2016
2,062
1,059
113
LRCK
poate ai limite pe card (/nr de tranzacții sau XRON total/zi pentru tranzacții pe internet) și din cauza asta ai primit reject. data viitoare poți suna la bancă și o să-ți spună ei de ce tranzacțiile au fost respinse, asta dacă ai ajuns în interfața procesatorului de plăți, desigur
 

Todd is Back

Well-Known Member
Feb 22, 2012
1,121
319
83
Langley Canada
poate ai limite pe card (/nr de tranzacții sau XRON total/zi pentru tranzacții pe internet) și din cauza asta ai primit reject.
Personal n-am auzit de asa ceva, limite pe credit card la tranzactii online. Poate doar in Romania. Daca ai CC emis de banca la care ai si alte conturi deschise checking/savings/investments etc, banca respectiva nu ar avea nici un interes sa-ti puna limite de credit card la tranzactii pe internet. In general credit card-urile dau o perioada de gratie de 2-3 saptamini dar numai pentru cumparaturi, dupa care incep sa perceapa dobinzi de peste 19% zilnic. Pentru extragere ATM cash, dobinzile de la 25% in sus incep din ziua 1. Si da, exista diferite limite zilnice de extragere zilnica-cash din ATM-uri pentru credit sau debit cards/ dar asta numai ca masura de securitate bancara.

Adevarul gol-golutz este ca in Romania procesatorii de plati alesi de unele companii romanesti, sint nishte anonimi-minori care s-au infiltrat in piata romaneasca, extrem de ieftini in privinta comisioanelor de tranzactie pe care le percep, dar, al caror solutii ieftine de soft, creeaza mai degraba pierderi de vinzari substantiale acelor companii care ii angajeaza si in acelasi timp compromit securitatea informatiilor bancare ale clientilor (vezi British Airways, Hilton, Mariott, etc)

Acelasi lucru se intimpla la Aeroportul Otopeni de citiva ani, din spusele mai multor romani-canadieni. Marea companie Menzies.ro (handeling agent, pentru aproape toate companiile aeriene care opereaza pe Otopeni) nu este in stare, sau nu vrea sa proceseze credit card-uri majore Visa sau Master emise de banci Canadiene solide, la check-inul pentru bagaje de cala. Se pare ca exista o mafie Menzies.ro pe Otopeni, bine instruita sa evite pe cit se poate, comisioanele card-urilor de credit majore. Frumoasele apetisante, angajate de Menzies.ro i-ti iau credt-cardurile pentru procesare, dupa care te intreaba daca mai ai si alte carduri (or fi inregistrind - din motive de securitate Nationala - numerele si pinul de plata al expat-ilor posesori ai acestor carduri ?) Greu de zis, fiindca nu poti sa vezi ce se intimpla in dedesuptul tejghelelor odata ce le dai toate cardurile la procesare, si asta fiindca nu au terminale wireless pe a caror display sa vezi care ar fi de fapt motivul refuzului de plata, dar ... ti-le comunica ele. Frumoasele de la Menzies.ro iti spun frank in fatza "cardul asta nu merge, mai aveti si alte carduri ? " Ii dai pe rind toate cardurile pe care le ai in portofel si care au functionat perfect in toata lumea inclusiv in Romania ... raspunsul: ne pare rau dar nici una "nu e buna, nu merge, na-veti bani pe ele" , Absolut nimic nu merge, credit sau debit. Nu-ti sugestioneaza in fata, dar altrnativa este cit se poate de clara pentru client, cash de la ATM cu comisioanele zemoase ale aeroportului OTP, minus comisioanele salvate de Menzies.ro pe care altfel ar trebui sa le plateasca procesatorului major de plati CC DC, din intreaga lume. Personal cered ca CSAT-ul ar trebui sa se uite la aceste detalii "minore" de colectare de informatii bancare plus practici de a incuraja tranzactii cash cu scopul evitarii unor comisioane si taxe legale.
 

tavi

🌴 Out of Office 🌴
fly-ra 2017
Dec 6, 2014
5,900
2,187
203
Brasov
Personal n-am auzit de asa ceva, limite pe credit card la tranzactii online.
Uite exemple de la două bănci și Revolut cu limite și restricții pe canale online:

BT:


ING:


Revolut:Frumoasele de la Menzies.ro iti spun frank in fatza "cardul asta nu merge, mai aveti si alte carduri ? " Ii dai pe rind toate cardurile pe care le ai in portofel si care au functionat perfect in toata lumea inclusiv in Romania
Dar până acum cineva a făcut vreo plângere pe undeva sau ne așteptăm să se rezolve de la sine? Eu de fiecare dată când am o problemă cu ceva vânzător sau prestator de servicii, dacă după prima interpelare nu rezolvă problema mă adresez direct ANPC. Fără s-o mai lungesc. De absolut fiecare dată problema s-a rezolvat ca prin minune în câteva minute / ore. Ultiumul exemplu a fost chiar cu Blue Air.
Am așteptat perioada spusă de ei în email (+ 3 zile de curtoazie din partea mea) pentru rezolvare, logic că nu s-a rezolvat, făcut plângere la ANPC și pac, dupa două ore aveam banii în cont. A fost vorba de o anulare și am cerut înapoi taxele de aeroport.
 
  • 👍
Reactions: 1 users

alexxy

Well-Known Member
Dec 8, 2013
1,062
496
83
altrnativa este cit se poate de clara pentru client, cash de la ATM cu comisioanele zemoase ale aeroportului OTP
Nu ca mi se pare normal sa nu poata plati cu cardul, dar in OTP sunt ATM-uri BRD si Raifaisen care au fix aceleasi comisioane ca orice alt ATM al bancilor respective.
 

Todd is Back

Well-Known Member
Feb 22, 2012
1,121
319
83
Langley Canada
Eu de fiecare dată când am o problemă cu ceva vânzător sau prestator de servicii, dacă după prima interpelare nu rezolvă problema mă adresez direct ANPC.
Cind esti Roman si traiesti in afara Romaniei aceste lucrururi pur si simplu nu se intimpla, mai mult, aceste situatii la care esti expus ti se par incredibile, adica ai in banca care ti-a emis un credit card, un milion de dolari in depuneri, vrei vrei sa cumperi ceva care costa mai mult de $ 11,000 pe zi cu CC si ... n-o poti face in Romania in ziua respectiva pentru ca sint limite bancare. Vinzatorii de produse si servicii ar fi revoltati daca a -r stii ca bancile ridica bariere inutile in calea unor vinzari potentiale. Banca insesi ar pierde comisioane frumoase la tranzactii voluminoase. Sigur pot fi CC/DC Nord Americane cu limita pina $ 50,000 de dolari si chiar mult mai mult pe zi (banca stie citi bani ai depusi la ei !) si ajungi in Romania, mergi la un ATM si nu poti extrage zilnic mai mult de 2-3000 RON cu pin ? You gotta be kidding.Romania tara componenta a EU?

Dar până acum cineva a făcut vreo plângere pe undeva sau ne așteptăm să se rezolve de la sine?
Are timp Romanul expat sau turistul Nord American sa se intereseze de legile economice "originale" din Romania?

Uite exemple de la două bănci și Revolut cu limite și restricții pe canale online:
Parerea mea, limite ridicole pentru oameni cu bani de cheltuit care ajung in Romania zilelor noastre, generata de lipsa acuta a softului inalt- sofisticat de securizare al tranzactiilor financiare online, POS, etc.
 

tavi

🌴 Out of Office 🌴
fly-ra 2017
Dec 6, 2014
5,900
2,187
203
Brasov
Are timp Romanul expat sau turistul Nord American sa se intereseze de legile economice "originale" din Romania?
Eu de fiecare dată am făcut aceste sesizări online. S-au rezolvat de fiecare dată. Uite aici: Reclamatii - ANPC

Parerea mea, limite ridicole pentru oameni cu bani de cheltuit care ajung in Romania zilelor noastre, generata de lipsa acuta a softului inalt- sofisticat de securizare al tranzactiilor financiare online, POS, etc.
Limitele alea se pot scoate / dezactiva / modifica de fiecare utilizator în parte. ;)
 

Todd is Back

Well-Known Member
Feb 22, 2012
1,121
319
83
Langley Canada
Nu ca mi se pare normal sa nu poata plati cu cardul, dar in OTP sunt ATM-uri BRD si Raifaisen care au fix aceleasi comisioane ca orice alt ATM al bancilor respective.
Ti se pare normal ca pe linga plata bagajului de cala cotat de compania aeriana cu care zbori la US $ 60 sa mai platesti in plus la ATM o taxa de extragere cash, de la o banca diferita decit banca care ti-a emis CC-ul, plus taxa de conversie bancara, adica vreo US $ 10 doar pentru ca fetele zglobii de la Menzies.ro nu sint in stare sau nu vor sa-ti proceseze cardurile ? Din experienta personala, Raifaisen ripoff, BRD, best currency exchange deal via ATM, o recomand la toti Romanii-Canadieni.
 

AndreiX

Well-Known Member
Nov 16, 2016
952
439
63
Bacau
Pentru ca “la noi in Romania” nu e chiar cel mai nasol, nu pot decat sa ma enervez cand citesc lucruri de genul acesta...
1. Cardul bancar este, prin definitie, un instrument de plata folosit pentru tranzactii mici si medii, sub nici o forma mari sau foarte mari. Teoria prin care se cheltuie milionul de dolari cu cardul este gresita din start. Nu poti nici macar sa cumperi o masina cu cardul. Daca numa crezi, mergi si inteaba la orice banca din lumea asta si or sa iti spuna ca nu tranzactioneaza sume mari cu cardul, acestea trebuiesc facute prin transfer bancar. In primul rand pentru ca este mult mai sigur si nu isi asuma nimeni astfel de tranzactii online si in al 2lea rand pentru ca este mult mai ieftin pentru ei si pentru comerciant sa o faca asa. Dealtfel, ma indoiesc amarnic de faptul ca un comerciant ar fi ok sa acopere comisionul pentru o astfel de tranzactie.
2. Using debit cards - Canada.ca
Daca citesti aici o sa vezi ca si cardurile din canada, ca si celelalte din lumea asta au limite. Scopul limitelor este pentru a te impiedica sa faci tranzactii mari, pentru a te proteja de fraude mari in caz de furt. Oricat de mult a avansat din punct de vedere tehnologic securitatea cardului bancar, atata timp cat poate fi folosit de o alta persoana decat de cea careia s-a emis cardul (cu sau fara voia sa), aceasta metoda de plata nu va fi considerata sigura de nici o banca din lumea aceasta.
3. POS-urile comerciantilor sunt puse la dispozitie de banci sau alti procesatori de plati. In Romania, pentru plati cu prezenta fizica a cardului, din cate stiu eu, singurul procesator non bancar este Global Payments care este foarte scump si care, oricum, lucreaza cu BCR... in rest, cam toti au procesatori relativ interni... neacceptarea unui card poate fi ba din cauza bancii tale care nu transmite informatii complete (informatii pe care unii procesatori le pot solicita si altii nu) si transmite mesaje eronate sau nu raspunde (chestii tehnice) sau refuza
tranzactia pe suspiciune de frauda, ba poate fi din cauza procesatorului care nu transmite informatii complete, care transmite informatii eronate, care nu decripteaza corect informatii, care poate considera ca a asteptat suficient pt un raspuns care vine ma greu si blocheaza tranzactia, etc. Cert este ca: datele tale nu raman la comerciant, el nu le “vede” in sistemul lui, asta este un standard pentru procesatorii de plati fizice si sub nici o forma nu sunt salvate in nici un siststem al acestuia.
4. Incompatibilitati intre procesator si emitent, mai ales la tranzactiile fizice, pot fi intalnite peste tot in lume, chiar si intre unitati din aceeasi tara uneori, dar si pe alte meleaguri, pur si simplu trebuiesc explorate pentru a fi descoperite. Este frustrant pentru toata lumea cand se intampla, am patit-o si eu, de aceea, este foarte bine sa ai un produs gratuit, gen Revolut in portofel. Apropo, iar au promotie cu emitere si livrare gratuita din cate am vazut!
 
  • 👍
Reactions: 1 user

pisco-sour

Active Member
Sep 4, 2018
97
125
33
42
Hamburg, DE
Chiar daca usor off topic, discutia este interesanta si cred ca unele aspecte merita nuantate.

1. Limite: Atat pentru protectia consumatorului (de hecari si de sine insusi) cat si pentru protectia bancilor emitente, da, e normal sa existe limite la platile cu cardul, fie online, fie la POS, cu sau fara PIN. Cuantumul acestor limite difera in functie de banca , de tipul cardului (produsul bancar) si de client, mai exact cat are el/ea de obicei in cont si cat ruleaza pe an. Nu trebuie sa fii milionar ca sa iti cumperi un ceas de 27 de mii de dolari si, in marea majoritate a cazurilor acestea se platesc cu cardul. Un card de debit gratuit sau un card de credit atasat unui cont curent prin care trec anual 30 de mii nu va avea niciodata limite suficiente pentru asemenea cumparaturi. Pe de alta parte, asa cum zice si Todd, daca banca mea vede sume mult mai mari intrand in mod constant, nu va avea nicio problema in a-mi ridica limita de plata POS zilnica la 30 de mii de euro . Evident doar cata vreme si produsul bancar este adecvat, respectiv MC Gold in cazul meu. Si da, cu banii astia mi-as putea cumpara si o masina fara probleme.

Pe scurt, de acord cu "Cardul bancar este, prin definitie, un instrument de plata folosit pentru tranzactii mici si medii, sub nici o forma mari sau foarte mari ", doar ca totul este relativ la bonitatea clientului. Un milion pentru unii nu reprezinta o suma mare iar a cheltui zeci sau sute de mii intr-o zi de cumparaturi e o chestie de rutina nu o extravaganta.

2. Romania vs restul lumii :) . Cata vreme sunt de acord ca Romania nu este mai naspa decat alte locuri, are particularitati ca si aceasta legata de procesatorii de plati care o fac usor enervanta pentru calatorii obisnuiti cu sisteme care functioneaza normal. Genul acesta de probleme (cauzate de "manareli" de comisioane sau inocente incompatibilitati tehnice) se intampla si in alte locuri dar nu stiu cum se face ca eu le-am patit doar in lumea a doi-punct-cincea (Nassau, Jakarta, Lima) si, din pacate, in Romania.
In America de Nord sau Europa de Vest, chiar daca uneori sistemele de plata clacheaza, nu ai niciodata impresia clara ca te pune cineva pe drumuri doar ca sa te faca de comision. Eu iau lucrurile astea cu un dram de umor, stiu cum e sa fii comerciant in Romania si sa fii la limita cu cashul tot timpul dar multora le alsa un gust amar.
 

Todd is Back

Well-Known Member
Feb 22, 2012
1,121
319
83
Langley Canada
Oricat de mult a avansat din punct de vedere tehnologic securitatea cardului bancar, atata timp cat poate fi folosit de o alta persoana decat de cea careia s-a emis cardul (cu sau fara voia sa), aceasta metoda de plata nu va fi considerata sigura de nici o banca din lumea aceasta.
Te-ai gindit vreodata de ce toate CC MAJORE percep de la 20% in sus, pe zi, pentru creditele acordate dupa perioada de gratie de 2-3 saptamini, in timp ce bancile iti acorda doar 2% ANUAL pentru depozitele tale?

... in rest, cam toti au procesatori relativ interni... neacceptarea unui card poate fi ba din cauza bancii tale care nu transmite informatii complete
bingooo ... pai tu ca o banca mondiala cu reputatie si cooperare solida cu VISA si MASTER CARD WORLDWIDE, preocupata si obsedata de securizare financiara de virf, transmiti date "aditionale" solicitate de "neica-n drum si plin de praf procesator de plati din romania de care nimeni nu a a uzit in lumea asta?" Pai trebuie sa fii cel putin cretin sa raspunzi la aceste date aditionale cerute de un procesator de plati ca Twispay, care nu ar face altceva decit sa vinda aceste informatii mai departe pe bani grei, la terti interesati. Asta este baza cooperarii ieftine cu Blueair, achizitionarea da date personale bancare din toata lumea!

Adevarat am intilnit adeseori in Romania, de la magazine cu vinzari online ... banca ta e "divina" nu putem procesa plata, etc ... bulllcrap (chestii tehnice cum le zici tu) . In schimb banca mea nu a avut vreodata nici cea mai mica problema in procesarea platilor in Nord America, Australia, UK, etc. Ghici unde sint problemele de securizare a tranzactiilor commerciale?
 

petschovschi

Member
Feb 5, 2018
63
59
18
Timisoara
Diferența dintre ING și Revolt este imensă.
Exemplu: ieri mi s-a decontat o tranzacție de 1000 de euro cu Revolut la 4.76 lei/euro.
Tot ieri am avut o tranzacție decontată în ING de 20 de euro la un curs de 4.92 lei/euro.
Dacă aș fi plătit cu ING tranzacția de 1000 de euro, m-ar fi costat cu 0.16 x 1000 = 160 de lei mai mult.

Deci 160 de lei (aprox. 33 de euro) economie la 1000 de euro.
La un bilet de avion spre Asia îmi asigur și 1/2 sau 1 noapte de cazare. Sau acces în lounge. Sau multe altele.

LE: marele câștig e să fii agenție de turism și să ai Revolut Business
Postarea mea rog sa fie mutata intr-un alt thread fiindca e off-topic. Scriu acum aici fiindca ceva asemenator mi s-a intimplat si mie ieri pe Fiumicino la un duty-free.
Cumpar niste chestii de 409 euro si platesc cu un card in euro. Ma pune tipa sa semnez ceva, ma conformez fara a baga de seama. Pe unul din cele doua bonuri vad ca e scrisa suma de 375 GBP, dar nu iau prea in serios treaba. Ajung acasa si verific cheltuielile din scurta vacanta la Roma si constat ca pentru respectiva tranzactie mi s-au blocat 442 de euro !!!
ma uit atent pe bonuri si deduc ca tranzactia a fost procesata in GBP si, presupun, a implicat doua conversii valutare: EUR=> GBP si apoi GBP => EUR. Mai mult, eu am semnat ca sint de acord sa renunt la cursul de conversie al Mastercard si sa-l accept pe cel al Global Blue (probabil un procesator de plati).
Nici nu stiu ce as fi putut face acolo, pe loc, daca mi-as fi dat seama cind am primit bonurile in mina. Totusi, e o diferenta de 33 de euro pierduta din comisioane de conversie valutara. In plus, am mai avut inca doua tranzactii mai mici la acelasi duty-free (Aelia), am pierdut si acolo, dar la alea nu m-au mai pus sa semnez (de fapt, am platit la alta casa, erau mai multe magazine).
Eu n-am mai intilnit asa ceva pe aeroporturile pe care am fost in UE. Era vorba de Italia, tara in care moneda e euro, nu inteleg de ce tranzactia s-a efectuat in GBP (fara ca eu sa fiu anuntat) desi preturile erau afisate in EUR. Vi s-a intimplat asa ceva ?
 
Reactions: 1 user

Todd is Back

Well-Known Member
Feb 22, 2012
1,121
319
83
Langley Canada
a implicat doua conversii valutare: EUR=> GBP si apoi GBP => EUR. Mai mult, eu am semnat ca sint de acord sa renunt la cursul de conversie al Mastercard si sa-l accept pe cel al Global Blue (probabil un procesator de plati).
O practica "normala" in UK, in restaurante, hoteluri, duty-free, magazine etc. Toate POS-urile cititoare de carduri in UK iti dau "optiunea convenienta" de a plati cumparaturile in moneda tarii care a emis cardul. Apesi pe optiunea "DA" (sau semnezi, in cazul tau) ... te-a fript fiinca asta anuleaza conversia Mastercardului tau in favoarea unei rate de conversie locala favorabila vinzatorilor de bunuri si servicii.

Mare atentie, se practica si pe Otopeni in forme subtil-variate, incepind cu agentii de handling (plata bagaje - nu le place rata de conversie -> ne pare rau, nu merge cardul dvs, este ceva rau cu cardul dvs, e ceva rau cu banca dvs, mai aveti si alt card, pina la sugestia cash-ul ar fi cel mai bun), plata mincarea dnata, plata dutyfree, etc.
 

tavi

🌴 Out of Office 🌴
fly-ra 2017
Dec 6, 2014
5,900
2,187
203
Brasov
@petschovschi, POS-ul a recunoscut cardul ca fiind de UK și s-a oferit să te "ajute" cu un curs avantajos... Dar nu pentru tine.
Pe viitor, atenție sporită. Astfel de "oferte" trebuie refuzate și aleasă moneda pe care o ai pe card. La POS refuzi tranzacția.
Era să mă ard și eu de câteva ori.
 

petschovschi

Member
Feb 5, 2018
63
59
18
Timisoara
O practica "normala" in UK, in restaurante, hoteluri, duty-free, magazine etc. Toate POS-urile cititoare de carduri in UK iti dau "optiunea convenienta" de a plati cumparaturile in moneda tarii care a emis cardul.
Inteleg ce spui, dar in cazul de fata eram in Italia, unde moneda e euro. Pretul era afisat in euro, cardul meu in euro. Nici nu mi-a trecut prin cap ca tranzactia online s-ar putea face in alta moneda.
Post automatically merged:

@petschovschi, POS-ul a recunoscut cardul ca fiind de UK și s-a oferit să te "ajute" cu un curs avantajos... Dar nu pentru tine.
Pe viitor, atenție sporită. Astfel de "oferte" trebuie refuzate și aleasă moneda pe care o ai pe card. La POS refuzi tranzacția.
Era să mă ard și eu de câteva ori.
Eu n-am avut nicio varianta de a refuza. Tipa mi-a dat POS-ul ca sa tasetz PIN-ul, l-am tastat si asta a fost tot. Abia cind a iesit bonul din POS am vazut ceva pe-acolo in GBP dar n-am dat importanta. Repet, cardul era in EUR, pretul produsului era in EUR. Si, la urma urmei, de ce doar la acel duty-free mi s-a intimplat. ? Ca doar am platit cu acel card in multe locuri, la POS sau pe internet.
 
Last edited:

AndreiX

Well-Known Member
Nov 16, 2016
952
439
63
Bacau
Se practica si la noi in RO, pos-urile BCR, care au serviciile externalizate catre Global Payments. Au un curs valutar atat de prost, incat comerciantul primeste comision pe tranzactie in loc sa plateasca. Am patit noi la munca... si mai si scrie cursul nesimtit pe chitanta ca sa iti sara clientul in cap dupa. In urma acestei golanii am renuntat cu totul la BCR si am trecut la ING.
 
  • 👍
Reactions: 1 user

Todd is Back

Well-Known Member
Feb 22, 2012
1,121
319
83
Langley Canada
Si eu unul care credeam ca BCR are cursul valutar de schimb CAN/RON cel mai bun si comision de schimb acceptabil, asta dupa ce Raiffeisen cu o zi inainte pur si simplu m-a jefuit la drumul mare cu bancomatul galben :thinking: Eh, cit traiesti inveti si a doua oara suflii si in iaurt.
 

defence

Well-Known Member
fly-ra 2017
Jun 10, 2014
846
477
63
40
Asta e motivul pentru care Revolut a crescut incredibil de repede in RO (si nu numai).