• Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.

petschovschi

Member
Feb 5, 2018
70
59
18
Timisoara
Eh... uite aici a fost furăciunea. Anyway, acum știi ce trebuie să faci.
Chiar nu stiu :) Cred ca un lucru obligatoriu e sa introduc eu cu mina mea cardul in POS si sa ma uit cu atentie ce mi se cere, fara a lasa pe cineva sa mai atinga POS-ul dupa ce am bagat cardul. Suspectez ca POS-ul a indicat suma in GBP, nu cea in EUR (probabil mi-as fi dat seama daca as fi vazut asta). Altfel, nu stiu daca alaltaieri mai puteam refuza/anula tranzactia dupa ce a iesit bonul din POS. O sa fiu mai atent si la tranzactiile la POS din Romania, sa urmaresc cu exactitate care sint pasii in tranzactiile la POS.
Nu e vorba ca as fi zgircit, sumele astea nu sint o avere, dar e vorba ca esti furat pe fata fara sa ti se spuna. Si nu pot fi de acord cu asta. Insist cu treaba asta fiindca eu prefer sa platesc intotdeauna cu cardul cind ies din tara (si o fac de citeva ori pe an). Cel putin acolo unde se poate. Insa, pina acum, nu mi s-a mai intimplat asa ceva.
 

AndreiX

Well-Known Member
Nov 16, 2016
983
478
63
Bacau
POS-ul te intreaba daca vrei sa faci tranzactia in moneda tarii sau in moneda cardului, indicand ambele monezi si tu trebuie sa selectezi optiunea dorita. Chiar si dupa ce a iesit chitanta se poate face fie anulare tranzactie din POS fie refund, care e taxabil pt comerciant. De regula lumea in RO e cam speriata sa foloseasca functiile astea...
 

tavi

🌴 Out of Office 🌴
fly-ra 2017
Dec 6, 2014
6,103
2,327
303
Brasov
Pasul dinaintea PIN-ului este selecția monezii. De-aia am zis că acolo a fost furăciune. Vânzătoarea a șuntat un pas.
 

defence

Well-Known Member
fly-ra 2017
Jun 10, 2014
859
482
63
40
Daca ai platit cu cardul de credit (nu debit) s-ar putea sa poti face ceva...
 

Thomas

Moderator
Staff member
Premium Member
fly-ra 2017
Feb 9, 2012
4,148
2,325
303
55
Göttingen/Germania
Flugstatistik / Flightmemory
[IMG]
@petschovschi chestia asta se stie deja de vreo 4-5 ani parca, cred ca de atunci a început mizeria asta.
Este valabila si la multe bancomate în foarte multe tari, inclusiv în România.

Întotdeauna trebuie aleasa optiunea de plata în moneda locala. Chiar si la nesimtitele banci românesti rata de conversie este mult mai buna decât "propunerea" respective de debitare direct în moneda cardului/tarii de domiciliu.

Daca ai un card de la o banca serioasa în special din vestul Europei, rata de conversie este de regula cea interbancara la VISA si la MC, deci doar 0,ceva fata de cursul oficial de schimb
 
  • 👍
Reactions: 1 user

tavi

🌴 Out of Office 🌴
fly-ra 2017
Dec 6, 2014
6,103
2,327
303
Brasov
Este valabila si la multe bancomate în foarte multe tari, inclusiv în România.
Exact, când retrag cash de la BCR de pe cardul Revolut, bancomatul se oferă să-mi schimbe din GBP în RON :)
 

tavi

🌴 Out of Office 🌴
fly-ra 2017
Dec 6, 2014
6,103
2,327
303
Brasov
@petschovschi, treaba funcționează cam așa:

1. Tu ai EUR în contul de Revolut
2. Cumperi ceva ce costă 100 EUR
3. Terminalul de plată vede card de UK (Revolut de exemplu).
4. Zice hopaaa... tu vrei să plătești 100 Euro, dar uite boss. 100 EUR la mine la tarabă este fix 95 GBP. Ca să te scutim de eventualele probleme și pentru siguranța ta ne oferim să facem NOI schimbul valutar pentru tine. Ai numai de câștigat din asta.
5. Tu zici DA, uite ce băieți finuți. Pe moment nu-ți dai seama că cursul este vai steaua lui, bun doar pentru tarabă. Saaaau, vânzătoarea e de acord PENTRU tine, pentru că-ți vrea tot binele din lume.
6. Terminalul de plată trimite la decontat suma de 95 GBP
7. Banca ta (Revolut să zicem) primește la plată 95 GBP, dar tu ai EUR în cont.
8. Revolut, firește schimbă din EUR în GBP la cursul lor. Care e bun, n-are rost să discutăm asta, însă e un schimb în plus adăugat la schimbul comerciantului.
9. În loc de 100 EUR ai plătit 110 EUR. 100 EUR -> 95 GBP -> 110 EUR. 10 EURO profit la banca comerciantului, minus 20% profitul vânzătorului.

Fix la fel funcționează și bancomatele BCR când retragi LEI de pe cardul Revolut. Trebuie doar să apeși butonul că nu vrei să-ți facă banca conversie.
 

petschovschi

Member
Feb 5, 2018
70
59
18
Timisoara
Pur si simplu nu stiam ca POS-urile pot detecta tara in care e emis cardul si pot sa-ti sugereze sa platesti tranzactia in moneda tarii in care a fost emis cardul DESI cardul tau e in euro, iar pretul produsului e in euro. Am umblat destul de mult prin Europa si nu m-am lovit de problema asta niciodata. Chiar si acum, la Roma, am facut nu stiu cite plati la POS-urile comerciantilor si nu am intimpinat problema asta. Doar la Fiumicino, la acel duty-free.
Cred ca solutia este (si va rog sa-mi spuneti cum e mai bine) e sa nu mai dau cardul din mina. Sa-l introduc cu mina mea in POS si sa ma uit cu atentie ce mi se cere. Inteleg ca in cazul de fata m-a "facut" vinzatoarea care, dupa ce i-am dat cardul, a acceptat tranzactia in GBP fara sa vad eu si fara sa-mi spuna. Am dreptate ?
Si, intrebarea urmatoare, toate POS-urile au optiunea asta sau doar la unele e activata ? Ca daca ar fi asa atunci inseamna ca zeci de comercianti au selectat corect plata in euro pentru mine (eu le dau lor cardul) si doar tipa de la aeroport m-a "lucrat".

PS presupun ca, chiar inainte de a introduce PIN-ul, trebuie sa vad pe POS suma scrisa in EUR (nu in GBP) ca sa nu am probleme
 
Last edited:

tavi

🌴 Out of Office 🌴
fly-ra 2017
Dec 6, 2014
6,103
2,327
303
Brasov
Nu toate POS-urile au chestia asta.
Vezi aici:
Se practica si la noi in RO, pos-urile BCR, care au serviciile externalizate catre Global Payments. Au un curs valutar atat de prost, incat comerciantul primeste comision pe tranzactie in loc sa plateasca. Am patit noi la munca... si mai si scrie cursul nesimtit pe chitanta ca sa iti sara clientul in cap dupa. In urma acestei golanii am renuntat cu totul la BCR si am trecut la ING.
Ca regulă generală, cardul nu se dă din mână.
 
  • 👍
Reactions: 1 users

Dorin

Well-Known Member
Feb 26, 2016
565
374
63
34
Poienarii Burchii
Poți refuza orice tranzacție dacă nu ai control absolut asupra ercanului POS-ului.
Și niciodată nu da cardul altei persoane.
Unele fraude se fac ușor în felul ăsta. Au camere de filmat sub tejghea, e atât de simplu. Dacă faci o plată la vreun magazin obscur, ideal e să-l ții cât mai mult palmat chiar dacă e numai în posesia ta și plătești contactless.
Sunt specializați în orice fel de furt de genul.
 
  • 👍
Reactions: 1 user