• Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.

cc13

New Member
Jul 31, 2019
15
9
3
25
Bucharest
Buna seara la toata lumea,

De ceva luni tot citesc, ma informez si vorbesc pe la diverse scoli si adun informatii pentru a alege cea mai buna varianta.

Momentan lucrez in vanzari (auto mai exact) si as vrea sa fac o scoala de ATPL(A) integrat sau modular si impartasesc cu voi ce am reusit sa adun pana acum si poate aflu si ceva nou sau primesc sfaturi utile pentru decizia finala.

La SSAvC informatiile sunt si pe site cu privire la pret dar totusi scriu si eu suma care se plateste pentru ATPL(A) integrat cu aterizari incluse si taxele operationale + skill test-urile si MCC(A) - 43325 euro doar ca am fost personal acolo sa intreb cand o sa se faca urmatoarea clasa de ATPL(A) integrat si mi s-a spus ca abia anul viitor prin ianuarie-februarie.

La RAS Tuzla se poate face doar ATPL modular si ar costa daca se plateste in 3 rate 42525 EUR si se poate incepe oricand, asta ar fi avantajul cel mai mare. Ar mai fi o varianta sa fac PPL(A) la Clinceni de exemplu si sa ma duc doar pentru ATPL la RAS.

Alta varianta ar fi SASFTO, care oferta un serviciu de PPL destul de scump din punctul meu de vedere dar din cate mi s-a comunicat la telefon si din ce am inteles costurile finale pe CESSNA 172 N ar fi urmatoarele:
 • 12000 EUR – PPL
 • 12500 EUR - 100 ore acumulare (diferenta ATPL)
 • 3500 EUR - ATPL E-learning - 700 ore
 • 10000 EUR - IR MAP (Tuzla)
Si ca "servicii" incluse ar fi urmatoarele (pentru PPL)
 • licenta radio
 • licenta medicala clasa 2 PPL
 • VFR zbor de noapte Rating
 • manuale, plotere
 • pilot logbook pentru PPL
La Aerodrom Clinceni PPL ar costa 6862 EUR cu Certificat General de Operator Radiotelefonist inclus.

Alte variante ar mai fi pe afara dar totusi ma gandeam sa raman in tara pentru ca in tot timpul acesta o sa incerc sa fac ceva in paralel ca sa ma intretin deoarece bugetul este cam la limita.

Astept pareri / sfaturi legate de subiect.

Va multumesc!
 
 • ℹ
Reactions: 1 user

46Pilot

Member
Feb 16, 2013
52
34
18
Salut,

Daca tot vrei sa faci cursul pt ATPL, dute direct si incearca sa obtii clasa 1 medical (clasa 2 nu este acceptata la acest tip de licenta). De asemenea, decat sa faci scoala la SAS si apoi ei sa subcontracteze cursul de MEP/IR la RAS Tuzla, mai bine faci direct la Tuzla. Astfel, vei avea multiple beneficii, printre care, poate cel mai important, este baza solida de cunostinte teoretice, dar si o flota mare si moderna de avioane (aproximativ 10 aeronave numai pentru PPL, plus altele pentru celelalte cursuri). Datorita d-lui Titi Alexandru, aproape toti elevii scolii absolventi de ATPL zboara in prezent la o companie aeriana. De asemenea, daca il faci la SAS, posibil ca pe langa pretul oferit de RAS Tuzla, sa mai adauge si ei ceva...

Daca vrei sa incepi repede, repede, la Aeroclubul Romaniei, incepand de ieri, 1 august si pana pe 11 august, se fac inscrieri pentru cursul de PPL (A), iar preturile sunt destul de bune. Chiar te incurajez sa te duci pana la aerodromul Clinceni si sa rogi sa fii indrumat catre Aeroclubul Romaniei. Programul de lucru e de miercuri pana duminica, dupa ora 09:00.

Un alt aspect este ca daca faci toate cursurile la aceeasi scoala (PPL si apoi ATPL modular), poti incerca sa obtii un discount, macar la partea de acumulare, care e cea mai stufoasa.
 
 • ℹ
Reactions: 1 user

cc13

New Member
Jul 31, 2019
15
9
3
25
Bucharest
Salut,

In primul rand iti multumesc pentru raspuns si pentru timpul acordat,

La Aeroclubul Romaniei se poate face si ATPL modular? Sau te refereai la RAS Tuzla?

Ma gandeam sa fac PPL(A) la Aeroclubul Romaniei din Clinceni si cand termin poate ma sincronizez cu o clasa de ATPL(A) de la SSAvC, imi este destul de greu sa ma mut din Bucuresti momentan si ar fi o cheltuiala mare in plus dar nu exclud nici varianta asta...

Mai astept pareri si sfaturi.

SASFTO cred ca ar fi exclusa din lista deoarece si eu am gandit la fel din punct de vedere al preturilor plus ca PPL(A) este exagerat de scump la ei chit ca se face cu CESSNA 172 N.

Weekend placut!
 

46Pilot

Member
Feb 16, 2013
52
34
18
La Aeroclubul Romaniei se poate face doar cursul de PPL si daca iti place cum e la aerodrom poti sa faci chiar si acumulare de ore, iar pentru restul te adresezi fie SSAvC, fie RAS Tuzla. De regula, cei care doresc o cariera, dupa ce termina cursul PPL, se adreseaza uneia din cele doua scoli mentionate anterior si fac acumularea acolo.
 

cc13

New Member
Jul 31, 2019
15
9
3
25
Bucharest
Da, exact asa ma gandeam si eu doar ca nu stiu cand exact cand ar fi urmatorul curs de ATPL(A) pentru detinatori de licenta PPL(A) la SSAvC, ultimul curs care a inceput a fost in data de 10.06.2019 iar la RAS Tuzla costa foarte mult daca nu faci totul acolo...
 

cc13

New Member
Jul 31, 2019
15
9
3
25
Bucharest
Salutari!

Am ales pana la urma sa fac PPL(A) la Clinceni pe IAR-46.

Cam slabuta activitatea pe un thread de genul, ma asteptam la o activitate mai mare :D