Statistici - discutii

• Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.
Un interviul al colegului nostru de la Boardingpass cu privire la piata aero din Romania vis-a-vis de prognozele de trafic emise de catre Asociatia Aeroporturilor din Romania prin vocea presedintelui Ciceo.

Ciceo: ,,pe termen lung, ne așteptăm ca în anul 2040 aeroporturile din România să înregistreze aproape 50 de milioane de pasageri”
Boardingpass: ,,E o cifră SF, nu știu de ce ar declara asemenea cifre”, si aduce argumente legate de infrastructura pe OTP/BBU, piata, turism

Alte pareri?

Last edited:
  • 👍
Reactions: 1 users
Nici eu nu vad posibilitati de crestere asa mari. Sa zicem ca doar OTP va fi limitat in urmatorii ani de infrastructura, caci ceilalti isi maresc terminalele, dar problema e ca nici nu poate fi identificat usor un trafic suplimentar asa de numeros. Traficul etnic imi pare ca e zona superioara de deservire (alde WZZ si RYR mai degraba au taiat scaune si rute in ultimele luni), iar turismul si traficul business vor mai creste, dar oricum usor - si in general tot pe aeroporturile mari.

FB-IMG-1677240475227.jpg

sursa : www.airportaar.ro

• 👍
Reactions: 5 users
Transportul aeroportuar de pasageri si marfuri pe anul 2022 realizat de catre INSE

Pasagerii cursele interne regulate in tabelul de mai jos.

Nu am inclus pasagerii raportati de catre Otopeni ca fiind pasageri pe zboruri regulate spre Arad, Bacau, Craiova si Constanta, intrucat nu cred ca au fost zboruri regulate catre aceste 4 aeroporturi (Pagina 15_2 din excelul INSE).

De asemenea ponderea traficului domestic in total trafic RO a atins minimul ultimilor 7 ani.

RankRutaPasageri 2022Pondere (%)
1CLJ-OTP
306.739​
31%
2TSR-OTP
290.589​
30%
3IAS-OTP
185.033​
19%
4OMR-OTP
79.936​
8%
5SCV-OTP
58.445​
6%
7BAY-OTP
28.583​
3%
6SUJ-OTP
22.056​
2%
10CND-CLJ
6.824​
1%
Total pasageri regulat domestic
978.205​

• 👍
Reactions: 2 users
3163 de Pax in cele 16 zile din iunie au fost inregistrati de către Aeroportul Brașov...ei ne asigura că este un început bun.... prezentând statistica pe cursele externe din luna mai....adica începutul bun înțeleg că se trage din compararea cu aeroporturi precum TCE, ARW sau BAY.

Daca este sa calculam un load factor pe cursele regulate începutul este de cartea recordurilor .....de restul reușitelor s-a vorbit pe topicele Dan Air și Aeroportul Brasov

Last edited:
Daca este sa calculam un load factor pe cursele regulate începutul este de cartea recordurilor .....de restul reușitelor s-a vorbit pe topicele Dan Air și Aeroportul Brasov
Daca e sa excludem cele cateva chartere care in general se opereaza cu LF spre 100%, pe regulate ramanem cu un LF in jur de 20%. Totusi... :(

• 👍
Reactions: 1 user
3163 de Pax in cele 16 zile din iunie au fost inregistrati de către Aeroportul Brașov...ei ne asigura că este un început bun.... prezentând statistica pe cursele externe din luna mai....adica începutul bun înțeleg că se trage din compararea cu aeroporturi precum TCE, ARW sau BAY.

Numai mie mi se pare ca se compara mere cu pere?
Compari Cu Arad si Tulcea care nu au zboruri regulate externe si cu BAY care are o singura ruta externa. Nu mai vorbesc de perioade diferite unde intre timp si pe unele din aeroporturile cu care te compari au inceput zborurile charter...(luna iunie, nu mai!)
Din pacate amatorismul continua...

PS: Nu au evidentiat ca ei sunt peste aceste aeroporturi si au deschis doar 12h nu ca restul 24h, cu atat mai uriasa diferenta!

• 🤣
Bine, avand in vedere toate evenimentele, cred ca faptul ca aduna vreo 30-35 pax pe segment s-ar putea sa fie o realizare.
Ma intreb: daca ii prezinti pe Romatsa ca fiind parte a unei cabale care vrea sa te saboteze si iti pericliteaza siguranta zborurilor, acest lucru duce la cresterea nr. de pax sau la scaderea sa?

• 👍
Traficul de pasageri pe aeroporturile din România în luna IUNIE 2023 :
1. Otopeni : 1300181
2. Cluj : 310316
3. Iași : 247483
4. Timișoara : 136073
5. Suceava : 79277
6. Craiova : 58061
7. Sibiu : 54487
8. Tg.Mureș : 23511
9. Bacău : 22090
10. Oradea : 17121
11. Constanța: 11476
12. Băneasa : 10892
13. Baia-Mare: 10475
14. Satu-Mare: 4818
15. Arad : 3378
16. Tulcea : 19

Sursa: www.airportaar.ro

• 👍
GHV a dat comunicate de presă dar a uitat să raporteze la asociație... :risas3:

Bine... poate că este vorba de același post care răspunde și de website și care urmează să mai fie scos la concurs :p

• 👍
Exact, raportează traficul săptămânal prin presă și pe fb, dar unde trebuie să raporteze nu o fac....încă un exemplu de ,,profesionalism"' de la Brașov.

Legat tot de profesionalism: arunca in spatiu publica o știre falsa, și mă refer la operarea rutei Paris-Brasov cu AF...

• 👍
Salutare, legat de statistici, care e situatia pe partea de cargo acum? Conform Wikipedia CLJ a crescut mult pe cargo (aproape cat TSR), nu stiu care sunt cifrele exacte.
Din cate stiam , inainte TSR era cam 30% din cargo in Romania, ei par sa aiba mult mai multe zboruri dedicate.
Inafara de cele trei mentionate, mai exista zboruri cargo dedicate pe vreun alt aeroport romanesc(exclus transport rachete si grenade la CND? La Iasi nu vad sa fie.

Pentru celelalte aeroporturi transportul de marfuri este realizat exclusiv de cursele Tarom?
Austrian de exemplu iau si cargo la IAS si SBZ? Aceeasi intrebare pentru LH operate de Dolomiti la CLJ.

Daca e un pic offtopic va rog sa mutati in threadul corespunzator.

O zi buna!

La Craiova se mai face ceva cargo. Se transporta cauciucuri de la Pirelli Slatina. Cum sa faca transporturi Tarom cu avioanele de pasageri ? Alea in cazuri extreme gen pandemie, cand se carau echipamente cu orice avion pe scaunele de pasageri. Se fac cu avioane de marfa speciale, gen ATR diverse modele convertite in cargo, AN-12, etc. B737, sunt destule convertite in cargo care vin prin Romania.