Statistici - discutii

• Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.
4. SCV va avea o crestere semnificativa pe 2026 datorata celor 2 21N WZZ plasate in dec 25 si ian 26, plus ca e vehiculat si avo nr.3 pt 2026. S-ar putea sa sufle in ceafa IAS unde nu se anunta nimic...
6. Ramane de vazut ce ramane si la GHV unde FCO si BGY operate si de acolo si de la SBZ s-ar putea sa nu mearga. Cat despre KTW, D-zeu cu mila.... Dar e corect pe termen mediu: GHV va fi in primele 5 aeroporturi regianale din tara. SBZ e aeroportul mai departe de Bucuresti ceea ce va fi un enorm avantaj mai ales pe termen scurt-mediu, dar importanta va fi mai redusa in momentul in care portiuni montane din A1 vor fi date traficului.

BCM e cel mai praf pe termen lung (din astea care bifeza totusi trafic masurabil in 6 cifre), concureaza cu pozitia 1 si pozitia 3 din top pt trafic 99% etnic, iar A7 il va aduce la 2.5h distanta de BUH cu toate consecintele pe care le are si CND, spre exemplu (un oras ce are cu totul alta economie decit BCM, ca sa fim seriosi).

S-ar putea sa sufle in ceafa IAS unde nu se anunta nimic...
Asta mi se pare o exagerare crasa. Chiar daca "nu se anunta nimic", e atat de depate IAS de SCV (in termeni de economie, social, whatever) incat este imposibil sa se sustina o asemenea afirmatie. Despre "expansiunea" SCV prin WZZ eu am dubiile mele. A mai fost baza, s-a mai inchis, aici probabil ca este cea mai evidenta exemplificare a "try or fail". SCV ramane o operatiune marginala a unor operatori care nu pierd nimic daca incearca. Decat timp.... Dar poate pentru ei asta nu conteaza...

• 👍
Reactions: 1 user
SCV nu are cum să concureze cu IAS la modul real. În plus, nu pare a fi neaparat o creștere durabilă ci mai degrabă una impulsionată de subvenții și contexte geo-politice. Totuși, după datele actuale, fără să luăm în considerare posibile anulări, SCV va depăși 1 mil. de pax. în 2026 ceea ce este, peste potențialul economic al zonei și în contradicție cu forța ecnonomică a IAS. În sensul acesta SCV mușcă serios din potențialul de dezvoltare pe care l-ar putea avea IAS.
Cred că, în timp, lucrurile se vor așeza în defavoarea celor două aeroporturi, cu precădere SCV. Războiul se va termina la un moment dat și o parte a traficului se va muta înapoi în Ucraina. Atât SCV, cât și IAS sau RMO vor fi afectate de acest lucru.
În plus, IAS începe să sufere de complexul TSR, datorat poziției geografice (la marginea țării) și apropierea RMO. Acest lucru se simte deja, iar preconizatul drum express Chișinău - Iași va face transferul mai facil. RMO va depăși, la anul, borna de 7 mil. de pax. Bineînțeles, în condițiile în care Rep. Moldova păstrează parcursul pro-european.

În aceeași notă este și traficul de pe SBZ și el umflat de subvenții și care nu reprezintă neapărat cerere solvabilă. Iar GHV va avea și el un cuvânt de spus pe viitor. Vorbim totuși de un oraș mult mai mare și cu potențial turistic.

Un alt puseu de creștere va fi TSR unde noua aeronavă WIZZ, baza AWG și nou intrații TK vor duce aeroportul la 1,75 mil. de pax. în 2026. Poate sunt subiectiv dar cred că aici încă există potențial neexploatat. Mă uit la țările din Nordul Europei (UK, Olanda, Danemarca și Suedia) plus Spania.

Last edited:
Parerea mea e ca odata cu terminarea razboiului din Ucraina, IAS o sa sufere cel mai putin din cele 3. Ceva imi spune ca de cand a bubuit RMO, vin la IAS mai putini cetateni din RM decat inainte de razboi, acum oferta din Chisinau fiind extraordinar de buna, lucru care nu ar mai fi posibil cu un aeroport la Odesa functional.

Asta mi se pare o exagerare crasa. Chiar daca "nu se anunta nimic", e atat de depate IAS de SCV (in termeni de economie, social, whatever) incat este imposibil sa se sustina o asemenea afirmatie. Despre "expansiunea" SCV prin WZZ eu am dubiile mele. A mai fost baza, s-a mai inchis, aici probabil ca este cea mai evidenta exemplificare a "try or fail". SCV ramane o operatiune marginala a unor operatori care nu pierd nimic daca incearca. Decat timp.... Dar poate pentru ei asta nu conteaza...
Sigur ca e diferenta economica, dar ea nu se traduce prin cine stie ce trafic in plus determinat de acest gen de diferenta - a se vedea la IAS chinuiala Austrian care nu duce iarna frecventa zilnica sau Fly Dubai cu LF de 50% (cat o mai tine ruta). Zona intr-o proportie mare produce trafic etnic, iar SV sau BT sunt campioane nationale la export de forta de munca, secondate de VS sau BC si NT.
Baza WZZ la SCV nu s-a inchis acum 2 ani din motive comerciale, ci mai degraba operationale. Odata rezolvata problema ILS-ului, nu prea o sa mai fie probleme cu ceata cine stie, in schimb la IAS e D-zeu cu mila din cauza ILS-ului CAT 1 "cauzat" de casele construite haotic in jurul aeroportului.
Altfel, sigur ca WZZ opereaza intr-un registru trial and error, papa subventii de unde poate si zice merci la taxe de aeroport derizorii - aici SCV intra la categoria aeroporturilor foarte prietenoase cu companiile.
Post automatically merged:

SCV nu are cum să concureze cu IAS la modul real. În plus, nu pare a fi neaparat o creștere durabilă ci mai degrabă una impulsionată de subvenții și contexte geo-politice. Totuși, după datele actuale, fără să luăm în considerare posibile anulări, SCV va depăși 1 mil. de pax. în 2026 ceea ce este, peste potențialul economic al zonei și în contradicție cu forța ecnonomică a IAS. În sensul acesta SCV mușcă serios din potențialul de dezvoltare pe care l-ar putea avea IAS.
LA SCV vor fi probabil spre 800k anul asta, iar WZZ pune pe anul viitor la bataie inca 2 avo 21N cu 239 cu 3 rotatii pe zi ceea ce inseamna circa 1mil scaune in plus. Chiar si la un LF modest de 80% tot inseamna 800k in plus la ce este acum. 1.5 mil pax lejer in total. Ceea ce va duce yieldul jos, dar afecteza si ce se intampla la IAS - spre exemplu dupa ce se introduce la SCV ruta spre TSF, de la IAS e redusa la 4/7 in vara viitoare comparativ cu 7/7 in acesta vara. Si exemplele pot continua - adica nu doar ca SCV creste in nr. de scaune, dar se face in detrimentul IAS - de aici si concluzia din mesajul anterior ca sunt sanse sa "ii sufle in ceafa la anul".

Last edited:
Apreciez dezbaterea, dar hai sa fim seriosi. In clipa in care vorbim, la 10 luni, SCV are 653k iar IAS 1,9 milioane. Daca "ne jucam" un pic cu numerele, putem estima un 780k la SCV si 2,3 milioane la IAS pe intregul an 2025. Totusi, e aproape de la 1 la 3... Si repet, IAS are potential "si altceva" decat trafic etnic.
Asadar, apreciind postarile voastre, raman la parerea mea ca nu, nu se va apropia macar SCV de IAS!
Despre celelalte:
- GHV are potential, am spus si eu, dar are doua "hibe": 80km de OTP si SBZ prea aproape. SBZ si-a castigat o oarecare consolidare in timp si as zice chiar ca A1 montane odata terminate ar face chiar mai atractiv SBZ pentru unii.
- suntem cu totii de acord ca TSR este extrem de under-rated. Cred ca apropierea de BUD este o explicatie "subtire", desi are importanta ei. Anul asta cred ca va ajunge la 1,5 milioane si da, TK si A2 pot sa o duca spre 1,7-1,8 mil anul viitor. Tot este mult prea putin...

Exclus că TSR sa ajunga la 1,5 mil pasageri anul acesta, iar în 2026 borna de 1,7 mil pasageri ar fi într-un scenariu optimist.

Pe informațiile actuale TSR termină anul la 1,45 - 1,46 de mil. pax. La anul vorbim, probabil, de vreo 250 de mii de pax. în plus. Ceea ce va duce aeroportul la 1,7 mil. de pax.

Apreciez dezbaterea, dar hai sa fim seriosi. In clipa in care vorbim, la 10 luni, SCV are 653k iar IAS 1,9 milioane. Daca "ne jucam" un pic cu numerele, putem estima un 780k la SCV si 2,3 milioane la IAS pe intregul an 2025. Totusi, e aproape de la 1 la 3... Si repet, IAS are potential "si altceva" decat trafic etnic.
Asadar, apreciind postarile voastre, raman la parerea mea ca nu, nu se va apropia macar SCV de IAS!
Raport care va deveni 2/3 dupa ce intra in functie cele 2 avo WZZ cu 239 de locuri. Si care se va restrange si mai mult in conditiile in care cele 1 mil scaune in plus pe an in zona vor afecta si operatiunele pe IAS orisicum. Iar daca mai vine si avo nr.3 la SCV in 2026, asa cum se aude...
Sigur ca in mod normal diferenta ar trebui sa fie mare (cam cum este acum), dar conjuctural lucrurile pot sta si diferit.
Post automatically merged:

SBZ si-a castigat o oarecare consolidare in timp si as zice chiar ca A1 montane odata terminate ar face chiar mai atractiv SBZ pentru unii.
Intr-un fel, da. Daca esti la Curtea de Arges cu A1 finalizat, SBZ devine alternativa la OTP in functie de pret si orar. Pt cei din Sibiu orice apropiere ca timp de deplasare fata de Bucuresti face ca OTP sa devina si mai interesant. Castiguri si pierderi pt. aeroportul SBZ in spete diferite.

Last edited:
  • 👍
- GHV are potential, am spus si eu, dar are doua "hibe": 80km de OTP si SBZ prea aproape. SBZ si-a castigat o oarecare consolidare in timp si as zice chiar ca A1 montane odata terminate ar face chiar mai atractiv SBZ pentru unii.
153 km sunt din cetrul Brasovului pâna la OTP, DAR ...

M-am uitat în statistica mea de zboruri si în ultimii 6 ani am în total 80 de zboruri la si de la OTP si aproape de fiecare data am mers la sau de la Brasov.

Recordul absolut pentru ruta Brasov-OTP a fost de putin peste 7 ore, din fericire atunci aveam zborul dimineata la 6 si nu am vrut sa-mi pierd noaptea asa ca mi-am dat întâlnire cu o zi înainte cu un prieten la Bucurtesti si mi-am luat o camera la Hilton la aeroport, deci am pierdut doar întâlnirea, nu si zborul de a doua zi.

În medie însa cred ca ies undeva pe la 3,5-4 ore, de regula trebuie sa pleci mai repede, just in case ... dupa aceste experiente cam ultimele 20 de drumuri le-am facut preferential cu trenul ... faci tot 3-4 ore, dar relativ sigur ajungi la timp.

La SBZ se ajunge în mod normal mai repede ca medie de timp, dar si acolo trebuie sa calculezi macar 3 ore ca sa fii sigur.

Deci nu, cel putin pentru urmatorii ani, pâna când Brasovul va fi si el conectat la vreo autostrada (în mod sigur însa nu va fi în urmatorii 4-5 ani), proximitatea invocata de tine nu constuituie o "hibă”.

Competenta manageriala este hiba mai mare ...

Traficul de pasageri pe aeroporturile din România în NOIEMBRIE 2025

Trafic-pasageri-noiembrie-2025-scaled.png

sursa : www.airportaar.ro

Last edited:
  • 👍
Evoluție trafic NOIEMBRIE 2025 vs. NOIEMBRIE 2024:

OTOPENI: 1.245.116 (+21.775)
CLUJ-NAPOCA: 263.920 (+27.727)
IAȘI: 162.060 (+5.058)
TIMIȘOARA: 120.144 (+20.384)
BĂNEASA: 116.330 (+115.598)