Swiss International Air Lines (LX/SWR)

  • Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.

Zsolt

King Nothing
Staff member
fly-ra 2017
Feb 12, 2012
7,313
2,895
903
Aotearoa
flightradar24 feed id
My fr24 statistics
flightaware feed
My flightaware feed
Flightdiary
My fr24 profile
O jucarie nou nouta. Mai are miros de fabrica:
Airbus A330 -343 1290 HB-JHL Swiss International delivery 24feb12 TLS-ZRH ex F-WWKU
 
Swiss International Air Lines a lansat pe data de 13 cursa de Beijing. Momentan sunt 5 zboruri pe saptamana, dar urmeaza sa creasca frecventa la 7, incepand din 31 Mai. Ruta va fi efectuata cu aeronave Airbus A330-300.
 
Jucarie noua:
Airbus A320 -214 5037 HB-JLR Swiss International delivery 29feb12 TLS-ZRH ex F-WWDF
 
Airbus A320 -214 5069 HB-JLS Swiss International delivery 23mar12 TLS-ZRH ex F-WWDC

se livreaza la greu, zilele astea.
 
Swiss renunta la cele 2 F100 operate de OLT Express din fostul contract cu Contact Air. Nimic nou, daca vedem deciziile recente de consolidare din Lufthansa Group.
 
Da, dar asta aproape ca îngroapa OLT Express ... au pierdut si BRE-TLS operata practic exclusiv pentru EADS/Airbus ...

Saracii se cam chinuie sa supravietuiasca iarna renuntând la majoritatea rutelor si parcând mai mult de jumatate din flota ...
 
Cred ca putem intra aici intr-o discutie mai complexa, pentru ca schimbarile din grupul Lufthansa vor schimba radical structura industriei. Pe acest fond OLt a facut suficiente greseli, asa ca nu e cazul sa le plingem de mila.

Acum la discutia de fond: mainstreamul continental va fi obligat prin prisma costurilor si a concurentei crescinde sa se polarizeze pe doua modele de business: ultra low cost , focusat pe modelul mama Southwest cu dezvoltarile ulterioare si un value added low cost unde pt mine benchmark este JetBlue Airways.

Revenind la Lufthansa Group este deja vizibil trendul spre dezvoltarea unui model bazat pt Jet Blue (unde de altfel si au o participare de 20 %) :

- majoritatea flotei narrowbody este trecuta consecvent de la 737 la familia 320, cu focus pe modele mari 320 si321 (tipic low cost, pt a avea un CASM redus)
- se renunta radical la toata constructia de feedere din pampa sau din piete cu potential redus, operata cu turboprops si regional jets mici
- apare la fel ca in JetBlue o extensie in jos a modelului catre piata jeturilor de 100 de locuri : Dolomiti va trece consecvent la o flota de E195, la Geramnwings vor mai opera (cred eu tanzitoriu) C900 ale Eurowings..BAE de la Swiss European, Brussels si Fokkerele de la AUA urmeaza sa fie schimbate in urmatorii ani
- pentru mine este o chestiune de timp pina cind brandingul va fi extins si pe operatiuni Brussels, Swiss European, Austrian etc pt a produce un 'Germanwings' cu o flota de ca 150 de unitati

Acum revenind la OLT.

- compania apartine Panta Holding, care este detinatorul flotei de F100 utilizata mai demult de Contact Air
- contractul Contact cu Lufthansa expirind anul trecut, s-a creat 'noul OLT', incercind sa dea o utilitate flotei mostenite, netinind seama de traditia companiei la nivel de operator regional cu turboprops


Dupa mine, problema fundamentala pecare o are acest construct este exact point to pointul la nivel de 100 de locuri care ia nastere chiar acum. Prevad multe oportunitati in piata la nivel de turboprops odata cu retragerea Lufthansa din aceasta zona, dar nu cred ca ceea ce au facut ei la genul 'zburam pt. Lufhansa in wet lease, hai sa o facem acum in regie proprie' va functiona. Daca era un business Lufthansa raminea cu noul Germanwings pe aceste rute. Daca esti si strins la punga, ai cu atit mai putine sanse.

Operational s-au facut insa si alte greseli :

- au inceput cu prea multe baze cu cite un singur F100 stationat -> cu toate consecintele de rigoare, de la ineficienta costului de publicitate, pina la incapacitatea de a-si crea rapid o zona de profitabilitate (sa zicem 3 bucati la o baza, zboruri in W pt a acoperi si alte oportunitati, multe rute incepute si apoi consolidare rapida la 2 avioane stationate per baza)
- si-au inceput operatiunile in sezonul de toamna-iarna , exact in cea mai problematica perioada a anului
- microbazele functioneaza de obicei la inceput cu multe rute cu frecventa redusa gen 2/7 si se optimizeaza prin scale up, ori ei au avut de la inceput destinatii putine si frecvente relativ mari, min 3 sau 4/7
 
Da, acuma am vazut si eu ... dar reduc frecventa de la 14/7 cu 100 la 6/7 cu 320 + 1/7 100
 
Helvetic au contract cu Swiss pina in 2015.. sunt cum s-ar spune , greu de terminat in lista subcontractantilor grupului Lufthansa.
 
Helvetic Airways (2L, Zurich) is currently evaluating its options for a replacement for its ageing fleet of six Fokker 100s, Chief Financial Officer Tobias Pogorevc has exclusively told ch-aviation.
In his interview, Pogorevc denied reports in the Swiss aviation community that five EMB-195s had already been selected, stating that no decision had yet been made. He did, however, note that Embraer (São José dos Campos) was among the carrier's preferred options.
According to the ch-aviation pro database, Helvetic’s Fokker 100 fleet averages 21.5 years and is used on the airline's extensive European network including its wet-lease agreement with Swiss (LX, Zurich).
ch aviation
 
O sursa buna sunt E-195 de la FlyBe, care sunt puse la vinzare (de altfel in opinia mea replacementul ideal pt ce are momentan Tarom).

Daca vor E-190, sunt doua surse interesante : un lot de 20 care vor fi puse in piata in 2015 de Air Canada si cele de la Niki care nu prea merg in conceptul air Berlin dar sunt proprietatea unei firme care ii apartine lui Lauda.
 
Swiss (LX, Zurich) will terminate an existing Collective Labour Agreement (CLA) signed in 2013 with its Aeropers union in November 2016 following the failure of the latest round of talks. The move is the latest in a series of labour-oriented disputes to rock the Lufthansa Group.
Swiss said in a statement that following the announcement of a new comprehensive CLA agreement with its other pilot union, IPG, in June concerning the introduction of new CS100s and B777-300(ER)s, it had persisted in talks with Aeropers in the hopes of accommodating its members' demands.
Aeropers members rejected the proposed new universal CLA claiming Swiss' decision to operate its B777 fleet under its Swiss European Air Lines (SWU, Zurich) subsidiary, dominated by IPG members, was tantamount to an attack on Aeropers' membership. It added that a similar decision to reduce its A320 fleet would benefit Swiss European Air Lines pilots at the expense of Swiss International crew.

"In view of the irreconcilable differences in standpoints, and also of Aeropers’ repeated announcements that it would take legal action against Swiss, the company saw no option but to serve notice to terminate the present CLA with the association at the end of November 2016," it said.
For its part, Aeropers labelled the decision "surprising" adding that it is further evidence of the airline's German management's plan to undermine the Swiss value of social partnership.
"The dismissal, at this stage, is a further sign of the ignorance of social partnership exhibited by the Executive Board of Swiss. Such behavior serves to promote distrust of management by employees," Rolf Odermatt, President of Aeropers, said.
Swiss has assured affected pilots that the present CLA, and all its provisions, will remain fully in force until the end of November 2016.
Both parties have indicated their willingness to find an agreeable outcome to the dispute.
ch aviation
 
SWISS will be supplementing its traditional hub concept with a new point-to-point system and expanding its Zurich-based European network through the addition of 22 new destinations. Sixteen of the new points – Naples, Bari, Bilbao, Porto, Toulouse, Leipzig, Dresden, Graz, Gothenburg, Helsinki, Riga, Krakow, Ljubljana, Sarajevo, Sofia and Zagreb – will be provided with year-round service, while six of them – Palermo, Brindisi, Malta, Thessaloniki, Izmir and Santiago de Compostela – will be served in the summer months.
(ch aviation pagina FB)
 
Nu prea... Mai degeaba o extindere a Swiss Light de la Geneva, atac la pitici gen Intersky si in pic de protectie sa nu vina Easy calare peste ei.[DOUBLEPOST=1412630084][/DOUBLEPOST]Concurenta la Etihad e doar minuscula ruta de Lugano operata mai de mult de... Darwin :)
 
@oldblueeyes ... am adus de la thread-ul ETD doua din postarile care ma fac sa cred ca LX este adus la inaintare de catre LH pentru a contra ETDRegional...:
... se pare ca ETD deranjeaza tare in Europa ... dupa ce OFAC elvetian a concluzionat saptamina trecuta ca ETD controleaza efectiv DWT, desi nu detine decit 33% din actiuni (prin ETD Regional) - iata ca si LBA german se pregateste sa traga de urechi compania, retragind drepturile la 30 de feedere operate de BER... motivarea ar fi ca drepturile ar fi fost acordate "in neconcordanta cu acordurile de transport aerian in vigoare" ...
atacul la ETD vine din doua "tari LH" ... deci batalia ar putea sa nu fie pentru cerurile europene ... ci pentru rutele foarte profitabile catre golf.
caci "no feed - you bleed"...

... la lucha continua, cum ar zice tovarasii dinozauri cubani...: lupta dintre familia Lufthansa si Etihad, pentru cerul European, devine razboi deschis ... luni, Swiss va anunta lansarea a aproape 30 noi rute ...
razboiul a inceput in jun14 - cind Swiss a anuntat ca va opera Züri-Lugano cu dash8 de la Tyrolean ... renuntind la colaborarea cu Darwin, ce durase mai multi ani - Darwin devenind intre timp Etihad Regional.
au urmat primele atacuri la Etihad: care au fost pe cale dministrativa in Elvetia & Germania (vezi mai sus).
iar acum, intram intr-o faza a luptei care in termeni militari s-ar define drept "power projection"... caci nu cred ca aceste noi rute au fost introduce din ratiuni pur economice - ci mai curind intr-o logica de-a ocupa spatiul si de a incurca Etihad Regional. dovada este faptul ca se ataca ruta traditionala al lui Darwin / Etihad Regional: Geneva-Lugano: 3*/zi (cu dash8 - Tyrolean)... tot atitea zboruri pe zi ca si Darwin... si este clar o ruta care nu suporta 6 zboruri pe zi - care sa mai fie si profitabile...
in principiu, Swiss are resursele sa suporte razboiul asta ... daca:
- nu este atacata pe alte rute;
- pretul carburantului ramine la nivelul actual;
- nu este confruntata cu miscari sociale.
sa vedem care va fi miscarea lui Etihad...