• Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.
daca s-au vandut avioane si sloturi,
Da, dar nu numai.
Nu numai ca s-au vandut, dar nu s-a pus nimic de new business in loc, comercial, operational sau de alta natura, in principal datorita interdictiei de extindere a operatiunilor. Evident ca si ACMI-ul e o sursa majora de cheltuieli, care sursa inainte nu exista. Pe de alta parte, in buna traditie locala, sigur e si o problema de lipsa a managementului administrativ si executiv. Din afara privit nu pare ca se (mai) ocupa cineva de performanta comerciala, principalul element care trage compania in jos.
@Disconnected - exact. Ca sa incepi sa cresti, trebuie sa revii din adancuri si sa ajungi sa treci prin punctul de break even. Ori exact asta nu se intampla, toata ideea cu restructurarea a ajuns un mare "haideti sa haidem" in care nu mai crede nimeni, pentru ca nu mai are de ce.

Last edited:
  • 👍
Reactions: 1 user
@Alexian61 - E drept ca, in conditiile in care concurenta opereaza cu aeronave cu confort superior si are o masinarie de marketing si vanzari foarte bine pusa la punct in spate, sa continui operarea cu un ATR zgomotos si relativ lent nu e chiar cea mai isteata optiune.
Ma intreb cum se simte SOF.

• 👍
Vesti foarte proaste despre ROT

Citez din articol:
Există riscul ca remunerațiile angajaților să nu poată fi achitate la datele de 28 noiembrie, 15 și 30 decembrie 2025, respectiv 15 ianuarie 2026, din cauza lipsei acute de cash-flow. Potrivit directorului general, încasările actuale sunt cele mai mici din întreaga sa perioadă de mandat, comparativ atât cu anul 2024, cât și cu 2023.

Nu inteleg de ce nu li se arata instant usa celor doi corifei manageriali despre care e vorba in articol. E clar ca, orice target ar fi avut in contractul de mandat, l-au ratat cu mare succes. Daca nu au avut, cu atat mai rau.
In afara de incasat sume extrem de consistente drept salariu in card, practic nu au facut nimic.

• 👍
Reactions: 1 users
Ia uite ce zice Varadi:

„Guvernul trebuie să decidă dacă mai este nevoie să continue finanțarea sau poate pur și simplu să o lase baltă. Sau poate ar trebui să vină la noi și să discută despre asta. Hei, băieți, puteți face ceva? Și cred că am putea. Am putea lua o parte din activele lor, am putea lua o parte din resursele lor, cum ar fi piloții, poate unii membri ai echipajului de cabină, am putea lua o parte din rute, dar am opera propriile noastre aeronave, propria noastră platformă de operare. Deci am putea avea această discuție. Dar e o decizie pe care proprietarul trebuie să o facă, nu eu”, a mai spuns pentru Economica.net József Váradi, CEO-ul Wizz Air

• 👍
Varadi e deranjat de banii publici cheltuiti pe Tarom, dar nu zice nimic despre subventionarea permanenta a operarii WZZ pe majoritatea aeeoporturilor din Romania, direct sau indirect prin practicarea unor taxe de aeroport derizorii ce nu acopera cheltuielile aeroportului ce e nevoit ulterior sa ceara bani publici de la autoritatea tutelara.
Disparitia ROT ar lasa un gol semnificativ, multe rute din OTP vor fi reduse la 1-2 operatori, cu consecintele de rigoare, iar altele, in special facute cu ATR ar disparea pur si simplu, nu poti sa bagi avo cu 180 scaune pe ele.

Last edited:
  • 👍
Reactions: 3 users
si care-s cele care ar disparea pur si simplu operate de ATR? Inafara de OTP-SUJ, OTP-SOF unde nu exista concurenta. BEG, KIV, OMR, SCV, BUD, IAS, chiar IST toate au alti turoperatori care opereaza de la A220 la A330. Nu o sa planga nimeni daca vor disparea, exista suficiente companii ce le pot prelua operatiunile, nu ca ar exista un amalgam de prea multe rute pe care le zboara oricum.

Varadi e deranjat de banii publici cheltuiti pe Tarom, dar nu zice nimic despre subventionarea permanenta a operarii WZZ pe majoritatea aeeoporturilor din Romania,

Tupeul acestui personaj, care repeta acelasi lucru de ani si ani, este incredibil.
De data asta insa e ceva diferit: personajul a aflat ca Ilie Saracie™ e pus pe treaba si s-a automandatat sa inchida (divizeze, lichideze, vanda, etc.) companiile de stat, indiferent de consecinte. Printre care si TAROM.
De data asta hiena a mirosit sange.
Culmea tupeului este ca personajul vrea sa isi aleaga pe spranceana "activele rentabile" printre care nu se numara "echipajele de cabina" si nici ceilalti angajati. De fapt nimic din ceea ce considera ca ar putea fi nerentabil. Treabă cu care mai mult ca sigur că premierul 10% va fi de acord.

Last edited:
  • 👍
si care-s cele care ar disparea pur si simplu operate de ATR? Inafara de OTP-SUJ, OTP-SOF unde nu exista concurenta. BEG, KIV, OMR, SCV, BUD, IAS, chiar IST toate au alti turoperatori care opereaza de la A220 la A330. Nu o sa planga nimeni daca vor disparea, exista suficiente companii ce le pot prelua operatiunile, nu ca ar exista un amalgam de prea multe rute pe care le zboara oricum.
Un ofertant in minus de servicii inseamna pe piata romaneasca monopol de ruta pt. ala care a ramas (asta in cazul bun in care mai ramane cineva pe ruta), cu toate consecintele nefavorabile pt clienti: orare mai proaste, frecvente proaste ( a se vedea cum opereaza Anima pe OTP-SCV) si preturi ca de monopol.
Nu prea e cine stie ce concurenta, cred ca 95% din rute inseamna maxim 2 competitori si cel mai adesea un singur operator. WZZ creste doar cand primeste stimulente, RYR cu aceeasi capacitate de 5 ani, Anima trial and error, iar ROT downsize.

Last edited:
  • 👍
Reactions: 2 users
Capacitatea Ryanair in programul actual de iarna este cu 14,3% mai mare decât capacitate din iarna trecuta.
Legat de subvențiile de explorarea pt aeroporturi, sunt din ce in ce mai mari din parcate, și cum Wizz are 50% din piata din RO, este principalul beneficiar indirect. De asemenea sunt și bani direct pusi pe masa pt. Wizz sub forma cheltuielilor de promovare regiune, ajutor de minimis sau ajutor pt deschiderea de noi rute.
Cu toate acestea neajunsuri, consider că TAROM este o gaura mult prea mare pt RO punând pe de o parte beneficiile aduse iar pe de altă parte sutele de milioane de lei pierdute anual.
Dupa ajutor de restructurare ars deja și o parte buna din active valorificate in ultima perioada, cred că finalul este aproape.
Posibil sa se încerce pe urmă și șmecheria Alitalia, deja incercata in cazul CFR Marfă, din care s-a generat Carpatica Feroviar tot pe spinarea contribuabilului (adica a noastră).Si dacă se va aplica acest tertip, TAROM 2 nu va rezista pe piata mai mult de 3-5 ani.

• 👍
@lagrange - s-a mai incercat odata miscarea, pe la mijocul anilor '90, cu rezultatele vizibile acum. Atat timp cat organizatia va fi noua iar personalul comercial si de management va fi vechi, rezultatele vor fi perfect previzibile.

• 👍
Bine, dar subiectul nu e ca ROT trebuie tinut pe perfuzii (a se citi fonduri publice) sine die, ci ca baietii de la WZZ sunt cel putin ipocriti la cati bani publici papa. Eventuala iesire ROT de pe piata nu duce doar la o scadere de conectivitate importanta pt. oameni, cu rute disparute si altele la care ramane un LCC drept monopol, ci si o crestere a cotei de piata WZZ si a dependentei aeroporturilor de aceasta companie cu o consecinta foarte simpla: si mai multi bani dati in felurite feluri ca doar nu or ramane aeroporturile abia renovate fara curse; nici un politruc local nu va accepta asa ceva. WZZ va specula problema...
Asa ca banii publici tocati pe industrie vor fi indiferent ca ROT va exista sau nu. Si probabil vor fi din ce in ce mai multi.

Last edited:
  • 👍
Reactions: 3 users
@colonelu81 - ba exact asa se pune problema - decat sa ai pe piata drept player major un capitalizd veros, ipocrit si nereglementat care la prima nǎlucire cǎ nu ii converteste nu stiu ce rutǎ o inchide lasand o comunitate intreagǎ izolatǎ (sau cu probleme majore de conectivitate cu restul lumii) mai bine subventionezi o entitate de stat care ofera garantia unui serviciu social de incredere si continuu. Nu e cazul numai al ROT ci si al transportului feroviar de calatori precum si al celorlalte servicii de transport (dar nu numai) pe care statul e obligat sa le presteze in virtutea contractului social cu cetatenii. In tot cazul, costurile in cazul primei situatii, cu toate perfuziile, sunt mult mai mici decat in cazul unui monopol LCC-ist. Restul e doar propaganda thatcherist-neoliberala
Ceea ce e absolut scandalos la ROT e impotenta in a realiza un profit fie si minimal. Break even daca altfel nu se poate.
Nu pretinde nimeni performanta economica de premiul Nobel, dar nici de premiile Darwin.

se termină 2025 și încă nu am aflat câți pax a transportat ROT în 2024. Și nici rezultatele financiare oficiale.

• 👍
Este incredibil cum fentează și nu respecta OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa. Nici pe AMEPIP nu au completati indicatorii pe anul 2024, rapoartele de activitate trimestriale pt director general și cele semestriale pt CA ar trebuie sa fie postare pe site. Le găsești cineva? Efectiv bătaie de joc!!

• 👍
S-a intamplat ceva foarte neplacut financiar vorbind, in 2024 sem. II, de nu au vrut sa publice datele respective.

Pt că vorbeam puțin mai sus de TAROM și lipsa de transparență, AMEPIP (entitatea care monitorizează o parte din întreprinderi publice din RO) a aplicat președintelui Consiliului de Administrație TAROM o amendă de 10.000 lei tocmai pt nerespectarea obligațiilor de raportare pe site a situațiilor financiare.
TAROM este in tabelul cu sancțiuni pe rândul 7.

• 👍
@colonelu81 mai bine subventionezi o entitate de stat care ofera garantia unui serviciu social de incredere si continuu.
Pt că vorbeam puțin mai sus de TAROM și lipsa de transparență, AMEPIP (entitatea care monitorizează o parte din întreprinderi publice din RO) a aplicat președintelui Consiliului de Administrație TAROM o amendă de 10.000 lei tocmai pt nerespectarea obligațiilor de raportare pe site a situațiilor financiare.
TAROM este in tabelul cu sancțiuni pe rândul 7.

Asta e unul dintre motivele pentru care problema subventiilor mi se pare cam complicata. Se comporta precum pisica care ascunde mizeria cum poate. In speta, sunt niste bani publici, dar cum sunt cheltuiti e in general mister.

Ca o nota: cu modificarile la legea 31/1990 e necesar ca in doi ani proprietarul sa reintregeasca capitalul social (momentan binisor negativ la Tarom). Doar ca aportul de capital cand proprietarul e statul e ... ajutor de stat. Mai poate fi acordat inca un ajutor de stat in 1-2 ani? Nu stiu daca poate merge asa.
Bine, e de asteptat ca aceste modificari sa fie prorogate sine die in primul rand ca ar trebui ca statul sa scoata miliarde de euro pt. recapitalizarea propriilor firme ceea ce e cam complicat...

• 👍