Stie cineva care ar fi discountul la CRJ900?
Bombardier Commercial Aircraft announced today that a customer, who has requested to remain unidentified at this time, has signed a firm purchase agreement for 10 CRJ900 aircraft.
Ca tot veni vorba, oricum nu se va intampla nimic pana nu o sa treaca alegerile parlamentare din toamna deci un nou guvern, un nou ministru la transporturi.Intrebi in general sau pt Tarom? Caci dupa cum sti, la Tarom nu se intreaba de discount ci de altceva.
who has requested to remain unidentified
Si uite asa realizam ca pt a salva compania ar trebui sa avem alegeri la un interval mai mare de timpPlus ca vine campania, nu trebuie sa cumpere nimic, trebuie doar sa se faca diverse studii.
Pentru piata interna, care se anunta a deveni una de volum, nici 42 si nici 72 nu mai prezinta capacitate suficienta, dincolo de faptul ca 42-ul va trebui oricum schimbat, data fiind marea parte din durata de viata deja scursa. Mai sunt si alte avantaje in schimbarea asta, care au fost deja descrise aici.
... anticipez ca piata interna va disparea. Iar cand se va intampla asta, apreciez ca ROT va avea mari probleme, avand in vedere ca rutele interne sunt cele care tin in proportie semnificativa operarea companiei in conditii de siguranta economica.
Eu am o parere putin mai nuantata; cred ca aceasta crestere de volum, care va determina pe termen scurt o dezvoltare exponentiala a pietei interne, nu va mai dura foarte mult. Sa ne gandim putin ce s-a intamplat prin alte state din vest dupa ce s-a dezvoltat la maxim infrastructura terestra (autostrazi + tren de mare viteza): piata interna de transport aerian de linie, cel putin pe distante de 500-600 km (cam cat duce la noi), aproape ca a disparut.
Aici gresesti fundamental. In momentul in care pasagerii low-cost vor face maxim 4 ore pana la Bucuresti, sau 5 ore pana la Cluj, nu vor mai avea nici o motivatie pentru a se urca in avion. Drumul pana la aeroport, plus toti pasii pana la imbarcare si faptul ca trebuie sa ajungi cu o ora mai devreme pentru a lasa bagajul de cala, fac zborul neinteresant.
In paralel, cei care vin in interes de business si pretuiesc mai mult timpul decat costul biletului de avion vor continua sa zboare. Pe SSC vorbeam despre faptul ca sunt anumite segmente ROT pe ruta IAS - OTP sau OTP - IAS care mai au doar Eco Premium la 130 - 150 de Euro cu 2 - 3 saptamani inainte de zbor. Mai mult de atat, sunt zboruri Vineri sau in week-end care mai au doar Business desi sunt abia peste o luna. Nu trebuie prea multa statistica pentru a intelege ca astia nu vor zbura niciodata cu low-cost, chiar daca RYR va arunca in piata bilete la 5 Euro.
Tot de pe SCC, cica lf mediu pe OTP - IAS - OTP cu ROT ar fi in intervalul 89% - 90% in acest moment, iar pe perioada verii estimarile sunt ca va ajunge la 92% - 93%. Si toate astea in conditiile, de exemplu, in care BMS ofera bilete la un pret cu peste 50% mai mic decat ROT pentru Miercurea viitoare.
De putut tehnic se poate, sunt insa convins ca nu va avea cine s-o implementeze in practica nici peste 20 de ani. Cine s-o faca, unii care din 2007 tot discuta de autostrada Comarnic - Predeal, dar din care nu s-a construit pana acum nici macar un centimetru? Sa fim seriosi.nu cred ca trecerea muntilor va putea fi facuta cu trenuri de mare viteza.
Ma crezi daca îți spun ca m-a apucat râsul când am citit partea cu 'cred ca piața interna va disparea'?Eu am o parere putin mai nuantata; cred ca aceasta crestere de volum, care va determina pe termen scurt o dezvoltare exponentiala a pietei interne, nu va mai dura foarte mult. Sa ne gandim putin ce s-a intamplat prin alte state din vest dupa ce s-a dezvoltat la maxim infrastructura terestra (autostrazi + tren de mare viteza): piata interna de transport aerian de linie, cel putin pe distante de 500-600 km (cam cat duce la noi), aproape ca a disparut.
Stiu ca deocamdata ceea ce zic pare SF, dar, la cum evolueaza lucrurile (sa fim totusi realisti, lucrurile merg nepermis de lent si de prost, dar totusi inainte), cred ca in 10 ani vom avea deja o infrastructura rutiera dezvoltata pentru majoritatea oraselor unde acum este potential de trafic aerian (Bucuresti <-> Cluj, Timisoara, Iasi etc.), ceea ce va face ca interesul pentru transportul aerian sa scada considerabil. Apoi, eu ma astept ca in jur de 20 de ani sa fie inceputa si optimizarea caii ferate. La acel moment, dat fiind suprafata relativa destul de mica a tarii, anticipez ca piata interna va disparea. Iar cand se va intampla asta, apreciez ca ROT va avea mari probleme, avand in vedere ca rutele interne sunt cele care tin in proportie semnificativa operarea companiei in conditii de siguranta economica.
Ok, ipoteza mea are intr-adevar in vedere situatia pe termen lung (cu poate o mica doza de wishful thinking), dar, atunci cand vorbesti de companii aeriene si de cumparare de noi aeronave, este o tema pe care, in opinia mea, trebuie obligatoriu sa o ai in vedere. In aceste circumstante, nu stiu cum ar putea fi sustinute economic avioane de tip 100-seater, in concurenta cu strategia de tip high-volume a LCC, in lipsa asigurarii unei frecvente mari de operare pe fiecare ruta, ceea ce, desigur, ridica o alta problema, anume programul de strategie si de achizitie de sloturi.
Recunosc ca sunt si eu unul din cei 20 de milioane de mari specialisti in aviatie din tara asta, dar cred ca este nevoie de cineva foarte bun in domeniu care sa ia acele decizii (ca noi cred ca putem dezbate la nesfarsit), iar nu cei care se perinda acum pe acolo si care nu fac decat sa isi dea cu parerea si sa isi arate puterea, sub stricta coordonare a conducerii ministerului.
Am si o doza de scepticism cu privire la viitorul companiei in lipsa unei privatizari (desi capitalul este total neatractiv momentan; mai bine vii si acaparezi piata lasata libera de un mort, decat sa il cumperi internat in spital), pentru ca in ultimii 20 de ani statul nu a facut decat sa ne confirme unicul principiu pe care s-a ghidat în primul rand: grijile in dezacord cu nevoile...
10 ani ar fi un termen fezabil pentru o linie de mare viteza daca ar exista vointa politica si sociala de a face acest lucru. Daca ma uit insa cum evolueaza lucrurile la modernizarea coridorului 4 feroviar, upgradat pe bucatele si asa de incet incat unele segmente modernizate din Sud au ajuns deja scadente la revizie sau cu diverse restrictii de viteza pe ele , deci cu probleme tehnice, 10 ani sunt doar o gluma trista.Tu chiar crezi ca am putea avea un tren de mare viteza peste 10 ani? TGV, Frecciarossa, ICE, Railjet, Thalys etc. - toate circula in centrul si vestul Europei.. Aici este vorba de Romania - 'alta Gâsca in alta traista', sau 'a whole different ballgame'.. Cred ca știi ce anume doresc sa spun![]()
eu as fi luat in considerare CS100 pe langa CRJ900 ca s-ar lua acum la super discount
Corect ai spus - daca, dar in Romania nu este cazuldaca