• Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.

[TCE] Discutii generale

Ma refeream la operatori. Nu se pomeneste nicaieri, cu atat mai mult de Wizz Air de care pomeneste Thomas. El doar presupune ca miroase a Wizz Air, dar cei din Tulcea nu pomenesc deloc de operatori, doar de destinatii scoase la licitatie. Mi se pare logic sa vorbesti si de tratative cu operatorii aerieni pentru a deservi acele rute. Mie asa mi se pare normal.
 

AIR06

Moderator
Staff member
fly-ra 2017
Eu nu cred ca se va prezenta nimeni. Ar trebui sustinerea sa fie mult prea mare ca sa aduci un avion de 180 de locuri la TCE.
 
Eu din cate stiu, pe alte aeroporturi, prima data se spunea ca sunt in tratative cu anumite companii, sau cu operatorul x sunt discutii mai avansate. Din cate cunosc eu, este foarte greu sa convingi un operator sa vina sa opereze de le tine de pe pasunea betonata :) Cu atat mai bizar 6 destinatii cu cate 2 din 7 din start. Din ce stiu eu, orase mari au inceput tardiv cu cate o destinatie 2 din 7, TCE vrea 6 destinatii din start :). Astia sunt precum LRBV care viseaza minim 350 de mii de paxi din primul an, poate chiar spre 500 de mii.
 
Maidan, maidan, dar cu peste 2 km de beton pe el. Dar nu pot sa uit declaratiile de acum ceva vreme, si anume ca se spera la minim 350 de mii de paxi din primul an de la deschidere. Ba din contra, altii mai etuziasti visau spre 500 de mii de paxi din primul an, undeva la cel putin 15 destinatii 3 din 7 ca sa ajugi la nr. ala de paxi.
 
D

Deleted member 13561

Guest
Vor fi cel puțin 10 milioane, dar nu în primul an, normal. În prima lună chiar. Spor la trolaj. ;)
 

Thomas

Well-Known Member
Premium Member
fly-ra 2017
pâna pe 15.01 trebuiau depuse ofertele pentru rutele subventionate ... dar vad ca nu se mai aude nimica
 

Thomas

Well-Known Member
Premium Member
fly-ra 2017
  • 🤣
  • 👍
Reactions: 5 users

Thomas

Well-Known Member
Premium Member
fly-ra 2017
Asteptam în continuare cu nerabdare daca s-au depus oferte ... Probabil nici ziaristii aia locali nu se intereseaza sa dea un telefon, sa puna o întrebare etc.

Dar va propun un document super interesant:


recomand cu foarte mare caldura paginile 5-6 din document, sa vedeti si voi ce competenta avem acolo la CJ ...

În primul rând desigur ca se vede imediat ca ei nu erau pregatiti ca cineva sa puna întrebari, licitatia e cu dedicatie pentru WZZ (vezi cele 180 de locuri în avion, destinatiile, frecventele etc.) si aia daca fac, fac, nu mai pun asemenea întrebari.

Multe raspunsuri incredibil de penibile ...
 
  • 👍
  • 🤣
Reactions: 4 users

AndreiX

Well-Known Member
Doamne fereste! Raspunsul lor la intrebarea numarul 6 este incredibil!!!
 
  • 👍
Reactions: 2 users

Thomas

Well-Known Member
Premium Member
fly-ra 2017
Deci pâna acum la trecutele licitatii la care s-au tot prelungit termenii, se pare ca nu s-a prezentat nimeni.

Oarecum logic, daca ne aducem aminte de caietul de sarcini si raspunsurile date de catre CJ (ce rau îmi pare ca nu le-am salvat atunci, dar poate le mai are cineva).

Oricum, dupa câte se poate vedea aici:


schema de ajutor a fost aprobata pâna la 31.12.2019 (cu plati maxim pâna în 2022), deci asta chiar este ultimul tren.

Bugetul maxim aprobat este de aprox. 1 mil. € pentru 3 ani si nu are voie sa depaseasca 50% din taxele aeroportuare.

Un simplu calcul ne arata ca, daca într-adevar s-ar prezenta unul sau mai multi operatori si s-ar oferta toate rutele, subventia ar fi de maxim 573,-€/zbor (dus-întors)... evident ca nu se prezinta nimeni în acest caz.

Dealtfel în decizia Comisiei se specifica:
2.2.2. Forma ajutorului
(10) Conform schemei de ajutoare propuse, companiile aeriene de transport de pasageri vor fi selectate prin intermediul unor cereri de oferte pentru deschiderea de noi rute care să lege Aeroportul Tulcea de alte aeroporturi situate în Uniunea Europeană. În cererile de oferte nu se vor preciza aeroporturile de destinație. Companiile aeriene vor putea participa la licitație în vederea obținerii unui ajutor pentru furnizarea de servicii noi către orice aeroport din Uniune.

De unde putem trage concluzia, ca deja anuntul nu respecta criteriile aprobate de catre comisie. E grea asta cu subventiile, fondurile etc. ... Unii stiu sa le obtina, altii mai putin.

"Problema" acestui tip de subventie este limitarea la 50% din taxele de aeroport:

e) Proporționalitatea ajutorului (ajutor limitat la minimumul necesar)
(64) Conform punctului 150 din Orientările privind sectorul aviației, pentru a fi
proporționale, ajutoarele la înființare acordate companiilor aeriene trebuie să fie
limitate la 50 % din taxele de aeroport
în ceea ce privește o rută pentru o perioadă
de maximum trei ani. Costurile eligibile sunt taxele de aeroport care trebuie
plătite
pentru acea rută.

De aici intervine dilema: daca facem taxele înspre zero, si ajutorul acordat tinde catre zero, de aceea aceasta forma de ajutor va functiona probabil doar cu taxe aeroportuare "normale".

În concluzie, cred ca vor fi (daca or fi) maxim 1-2 rute, si CJ Tulcea va mai acorda alte "subventii" sub forma indirecta (articole/reclame în magazinul de bord, pe pagina web etc.) si de aceea aceasta licitatie cred ca poate functiona exclusiv daca este cu dedicatie, adica daca pentru subventiile indirecte s-a batut palma înainte.
 
  • 👍
Reactions: 1 users
Top