• Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.

Accident UIA B738 at Tehran on Jan 8th 2020, lost height after departure, aircraft shot down by Iran's armed forces

D

Deleted member 13561

Guest
Da, banuiam asta, dar tot ciudata mi se pare toata povestea asta

Nu e deloc ciudat când ai de a face cu un stat paranoic. Mai acum câteva zile maimuța aia a lor de aiatolah ne amintea cum USA au doborât un avion civil iranian, omorând 290 de oameni. Ei... De data asta au omorât ei, ce-i drept avionul nu era iranian.
 

AIR06

Moderator
Staff member
fly-ra 2017
Hai sa lasam partea politica. Toate statele implicate in povestire sunt paranoice si criminale,Si Iranul si SUA si Israelul .
 
 • 👍
Reactions: 1 user
D

Deleted member 13561

Guest
Nu știu cum, dar parcă ce e prin zona aia trece cu mult peste orice limite. Nu văd de ce am lăsa politicul atâta vreme cât poate fi o parte importantă din poveste. Istoric vorbind, au mai fost cazuri.
 

AIR06

Moderator
Staff member
fly-ra 2017
Da,americanii au doborat unul,rusii la fel,acum poate Iranul (momentan nu este confirmata ipoteza).
Este plauzibila o astfel de desfasurare a evenimentelor dar,pana comisia nu ne confirma ,nu poti fi sigur Acum niste ani nu ne arata Bush armele de distrugere in masa pe care le-ar fi avut Irakul?
 
Last edited:
D

Deleted member 13561

Guest
@CalinCLJ, în afară că ți se pare ciudat, spune-ne te rog la ce te gândești de fapt. A venit E.T. și a mutat avionul?
 

CalinCLJ

Moderator
Staff member
fly-ra 2017
Incerc sa inteleg cum o aeronava lovita de racheta (banuiesc ca la punctul in care se opreste comunicarea) face dreapta si zboara inca 30-40 de km?
Daca nu a fost absolut nici o comunicare din cockpit, banuiesc ca pilotii au devenit indisponibili iar o aeronava lovita isi pierde avionica si hidraulica.
Chiar nu pot sa inghit orice mi se serveste fara sa imi pun intrebari. My bad...
 

Zsolt

King Nothing
Staff member
fly-ra 2017
Te loveste o racheta (ba nu, doua) si tu te intorci 180grade si vii inapoi spre aeroport? Numai mie mi se pare ca e un nonsens total?
Calin, sa nu uitam de OO-DLL, din 2003, care a fost loit de o racheta, s-a intors si a aterizat la Baghdad.
 

CalinCLJ

Moderator
Staff member
fly-ra 2017
Stiu despre incident, Zsolt, e cel cu Airbusul DHL, dar din cate imi amintesc i-a lovit aripa, nu a luat nimic foc, era zi, vizibilitate perfecta, samd. In cazul de acum toti martorii vorbesc de "avion in flacari"
 

Zsolt

King Nothing
Staff member
fly-ra 2017
Si aici puteau lovi aripa/aripile/motoarele.

Dupa ce am citit cateva articole, vazut videouri, etc, pt mine firul evenimentelor este urmatorul:
 • aeronava este lovita de un/doua proiectile, nu in plin, ci doar in felul incat sa piarda motoarele si generarea de curent sau transportul de curent
 • comunicatiile/transponderul nu functioneaza din cauza avariilor, lipsei de curent
 • pilotii incearca sa faca un 180 si sa se intoarca la aeroport. Sa nu uitam ca un B737 se zboara cu sarme, parghii etc. Din cauza asta au reusit sa il intoarca cat de cat, pana cand nu a picat.
 • prabusire
  • in timpul virajului aeronava a devenit necontrolabila din cauza vitezei mici/suprafete deteriorate care au scauzt portanta
  • in timpul virajului aeronava s-a dezintegrat, din cauza ca structura aripilor a fost afectata in urma exploziilor
 
 • 👍
Reactions: 2 users
D

Deleted member 13561

Guest
Și după cum ne arată incidentele similare cu rachete implicate, dinamica este absolut haotică și imprevizibilă. Deși unii colegi încearcă să ocolească verdictul ăsta, mie mi se pare până acum, cel mai plauzibil.
În situația dată chiar nu aș vedea alt motiv, mă mai găndesc că ceva similar cu foc imediat după decolare s-a petrecut cu un Concorde, însă acolo vorbim de o structură complet diferită față de a anui 737. 737 care nu era MAX.
Despre ce accidente mai știți care să se fi întâmplat în condiții similare și să nu fie rachete implicate? Adică na, ceva defecțiune tehică.
 

etravel

Well-Known Member
în afară că ți se pare ciudat
Sunt multe chestii ciudate cu filmuletul ala cu racheta. Adica umbla unul tehui, fara somn, pe afara, cu telefon suficient de performant incat sa aiba o camera foarte buna, si filma cerul in plin intuneric asa, fara sa stie macar ca urmeaza sa treaca avionul pe acolo, necum ca urmeaza sa se intample o catastrofa. Mai sa fie...
 
D

Deleted member 13561

Guest
Eu nu mă refer la filmul ăla, ci la posibilitatea unei rachete. Asta mie nu mi se pare deloc ciudat, mai ales în zona aia.
 

Dreamliner

Active Member
fly-ra 2017
@etravel
Inițial am zis și eu că e prea perfect filmul în miez de noapte, dar apoi am considerat că:
- era ora locală 06:00, iar în țările musulmane trezirea e dată destul de devreme
- pare a fi un fel de stație de autobuz într-un cartier în care locuiau muncitori de pe lângă aeroport, care puteau aștepta mijloc de transport spre aeroport
- se spune că ar fi fost două rachete, în cazul acesta e posibil să fi început filmarea după momentul primei explozii. Apoi era vorba de faptul că rachetele acelea de când sunt lansate deja fac un șuierat
- în noaptea respectivă Iranul a tras rachete, deci e posibil ca mulți să fi fost cu ochii pe cer oricum
- să pornești filmarea pe majoritatea telefoanelor este o chestiune de 1-2 secunde, mai ales dacă ești cu telefonul deja în mână
 
 • 👍
Reactions: 1 user

AIR06

Moderator
Staff member
fly-ra 2017
Presedintele ucrainean,desi direct interesat,nu se pripeste in concluzii:
Mr. Zelensky said in a post on Facebook early Friday that the possibility that a missile had downed the Ukraine International Airlines plane on Wednesday, killing all 176 aboard, “cannot be ruled out but is not currently confirmed.”

Nici macar Pompeo nu mai afirma cu certitudine:
“We do believe that it’s likely that the plane was shot down by an Iranian missile,” Mr. Pompeo said during a morning news briefing. “We’re going to let the investigation play out before we make a final determination. It’s important that we get to the bottom of it.”

In schimb,presa si TV de la noi prezinta ca pe o certitudine doborarea.
 

CalinCLJ

Moderator
Staff member
fly-ra 2017
Sa fiu inteles, nu exclud vreo varianta, doar ca imi pun o intrebare simpla: cine ar castiga din doborarea cu racheta? Iranienii? In nici un caz. Ok, a fost "din greseala"? Nu cred ca la nivelul armateri iraniene exista "greseala". Nu pot compara o asemenea armata cu grupuri de gen Hezbollah sau Daesh chiar. Chiar daca sunt "Garzile revolutionare", alea sunt armata pe bune, nu pacalici. Asta legat de military activity.
Eu tot raman cu nedumeriri legate de traiectorie si evolutie. Cand a disparut semnalul (chiar daca flightradar nu o fi 100% accurate este totusi pe aproape), aeronava era la 7,925 ft si avea o viteza de 275 kt. Presupunem ca aici a fost lovit. Si ca pilotii au decis sa se intoarca. Doar ca martorii oculari spun "aripi in flacari". Asa ca portanta e cam gata. Si totusi, mai zboara vreo 10 minute pana la locul prabusirii. Sau in fine, e in aer... Cand ai "aripile" in flacari" banuiesc ca nici motoarele n-or mai fi in parametri. Asadar: motoare nu, portanta nu, hidraulica si electric banuiesc ca 0. Si atunci.... sta in aer 75to pe o traiectorie de intoarcere spre aeroport atata timp?
 

Zsolt

King Nothing
Staff member
fly-ra 2017
Glide ratio la B738 e pe la 20:1, deci in conditii ideale putea zbura mult si bine.
Dupa cate stim bine, in viraj se pierde viteza si altitudine mai repede decat in zbor drept.
Sunt curios unde va fi "plasata" locatia lansarii rachetei, daca americanii "stie".
 

Zsolt

King Nothing
Staff member
fly-ra 2017
Incepe distractia.
Iranul recunoaste doborarea accidentala a Boeingului.
Adica dau vina pe americanii care i-au ucis generalul acum cateva zile ;) Iranienii au ripostat cu bombardarea bazei militare din Irak, dupa care si-au pus sitemul antiaerian in alerta, nu cumva sa fie atacati de americani.
Radarele lor au identificat Boeingul ca si inamic, iar o "eroare umana" a dus la doborarea aeronavei.

Bullshit
 
Reactions: 1 user
D

Deleted member 13561

Guest
@Zsolt, nici nu avea sens să se meargă pe altă idee dacă ținem cont de dinamica accidentului. Măcar au avut balls să recunoască acum și să ne scutească de circul cu chematul NTSB și alte bazaconii d-astea. Ăsta e din păcate rezultatul unei reprize prelungite de paranoia islamică.
 
Top