Valabilitatea actului de identitate pentru calatorii in Europa

  • Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.

AIR06

Moderator
Staff member
fly-ra 2017
Apr 20, 2012
3,652
2,035
203
Constanta
Va rog am nevoie de un raspuns avizat . Pentru Europa mai este valabila prevederea privind valabilitatea actului de identitate 3 luni de la iesirea din tara ?
In cazul meu ,imi expira CI in mai putin de doua luni si vreau sa plec la sfasitul lunii acesteia trei zile in Italia. Pot sa-mi iau Cartea de Identitate sau,mai sigur ,imi folosesc pasaportul?
 

Zsolt

King Nothing
Staff member
fly-ra 2017
Feb 12, 2012
7,083
2,600
203
NZNV
flightradar24 feed id
My fr24 statistics
flightaware feed
My flightaware feed
Flightdiary
My fr24 profile
Radu are dreptate, insa nu stii in toane in prinzi pe cel care te verifica actul de indentitate.
Better be safe.
 
  • 👍
Reactions: 1 users

alexxy

Well-Known Member
Dec 8, 2013
1,060
495
83
In Italia am fost eu cu buletin care expira in mai putin de 6 luni iar prietenei mele ii expira in ~20 zile la dus si in 10 la intoarcere. Nu a fost absolut nicio problema, la iesirea din Italia politista de frontiera i-a amintit ca trebuie reinoit, dar nimic mai mult(cum ar trebui sa se faca si la noi, dar cum vor mai da ei amezi daca te atentioneaza functionarul ca iti expira actul(CI, permis de conducere, vigneta, etc.).
In general nu ai probleme in tari UE, la noi poti sa mai dai peste unu mai zelos.
 
  • 👍
Reactions: 1 users

Ligia

New Member
Jun 9, 2015
1
0
1
29
Oradea
M-am confruntat si eu cu dilema acesta a valabilitatii cartii de identitate pentru ca vroiam sa merg pana intr-o tara din Europa si am gasit pe site-ul unei firme de transport cum ca cartea de identitate ar trebui sa fie valabila inca 6 luni de la data iesirii din tara. Cum mai aveam doar vreo 3-4 zile pana sa plec m-am panicat putin pentru ca stiam ca buletinul meu expira peste 3 luni jumate. Nu prea stia nimeni sa ma lamureasca cum e cu termenul asta, pe net scria ca doar trebuie sa fie valabil doar in momentul in care iesi intr-o tara din uniune si cand te intorci. Ca norocu, matusa-mea a avut o cunostinta de la evidenta populatiei si acea persoana s-a interesat la politistii de frontiera cum sta treaba, si anume ca e ok sa fie valabil doar la iesire din tara, nu trebuie sa fie valabil inca 3 sau 6 luni de la data iesirii. Deci m-am linistit. Chiar si pe site-ul uniunii europene, pe care un utilizator l-a scris mai sus, scrie cu privire la acest lucru, adica faptul ca trebuie sa fie doar valabil, si nu inca 3 luni.
 

Zsolt

King Nothing
Staff member
fly-ra 2017
Feb 12, 2012
7,083
2,600
203
NZNV
flightradar24 feed id
My fr24 statistics
flightaware feed
My flightaware feed
Flightdiary
My fr24 profile
Nu este vorba de tara din care pleci, ca Romanii nu te intreaba de sanatate. Este vorba despre tara in care ajungi.
Iar aici fiecare stat/regiune poate avea reguli diferite.

Lectura:
Schengen FAQ
Renew Early: Passports Expiring Within Six Months May Disrupt Travel
Be Sure Your Passport is Valid for Six Months Before Flying Abroad

si asa mai departe.

Eu nu m-as baza pe 1-2 telefoane la conustiinta cunostiintei, care lucreaza la evidenta "informatizata" a populatiei. Daca le pui o intrebare mai complicata ori te tin la ghiseu (pana dau 1001 telefoane), ori iti spun sa revii cu o cerere, la care iti vor raspunde in 30 de zile lucratoare.