VIDEO / Astazi in istorie: 49 de ani de la primul zbor Concorde

  • Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.

newsbot

Member
Aug 1, 2014
856
14
18
2 martie este o data importanta pentru pasionatii de aviatie. Pe 2 martie 1969, supersonicul Concorde decola din Toulouse pentru prima data.

Inmatriculat F-WTSS, prototipul MSN1 a fost pilotat de Andre Turcat, primul pilot de teste Concorde. Supersonicul a urcat la 3 km altitudine (10.000 feet), dar nu a depasit 480 km/h in timpul primului zbor. La 27 de minute dupa decolare, revolutionarul avion revenea la Tolouse, terminand cu succes primul zbor si scriind un nou capitol in istoria aviatie de linie. Oprirea s-a facut cu ajutorul reversoarelor si a unei parasute. Dupa aterizare, Andre Turcat a declarat: “In sfarsit, marea pasare zboara si pot spune acum ca zboara destul de bine!”

Desi Air France si British Airways au fost principalii operatori, si Singapore Airlines si Braniff International au fost co-operatori pentru o scurta perioada. Companiile care s-au inscris pentru a cumpara Concorde inainte de criza petrolului din 1973: Air France (6 unitati), Pan Am (6), American Airlines (4), Middle East Airlines MEA (2), Air India (2), Sabena (2), United (6), Air Canada, BOAC (6), Continental (3), Trans World Airlines TWA (4), Qantas (6), Japan Airlines JAL (3), Eastern (2), Braniff International (3), Lufthansa (3) si Panair do Brasil (3). La momentul primului zbor, lista includea 74 de comenzi si optiuni din partea a 16 companii. Ulterior, multe aveau sa anuleze comenzile.


Continue reading...