• Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.

Visul de a deveni pilot

Petru_25

New Member
Buna ziua. De mic copil visez sa devin pilot insa costurile prea mari mi-au creat permanent probleme.

Acum am 25 de ani, am absolvit ASE-ul si sunt angajat la o companie multinationala. Am contactat Scoala Superioara de aviatie civila si am fost informat ca as avea nevoie de aproximativ 45000 euro pentru a deveni pilot.

Ma puteti ajuta cu un sfat, indrumare, informatie care sa-mi fie de folos? As putea sa reusesc la asa varsta sa devin pilot comercial? Este nevoie de cunostinte profunde de fizica si matematica?

Va multumesc mult, orice sfat va fi binevenit.
 

flight.user

Active Member
Salut!

Iti impartasesc visul de a urma o cariera in domeniul aviatiei. Pe sfarsitul anului trecut am obtinut certifiatul medical clasa 1 iar in primavara acestui an trebuia sa incep cursurile ATPL.
A venit criza COVID care mi-a schimbat complet planurile si am renuntat in a investi multi bani pentru un domeniu la care ce e drept visam sa ajung, dar criza in aviatie probabil va dura cel putin 4 ani pana cand va reveni la ce a fost pana anul trecut.
Sunt o gramada de piloti care in aceasta perioada au ramas fara loc de munca sau urmeaza, piloti cu experienta. Este normal ca in momentul revenirii acestia sa fie primii care vor umple golurile.
Astfel ca eu am renuntat sa arunc pe fereastra mult peste 45k EUR si eventual sa visez la un loc de munca peste cel putin 5-6 ani.

Nu vreau sa-ti destram visul dar trebuie sa pui bine toate aspectele in balanta.

Bafta!
 
Last edited:
  • šŸ‘
Reactions: 1 user

46Pilot

Member
Salut,

Nu este tarziu sa te apuci la 25 de ani, mai ales ca, legal, ai voie d-abia de la 21 ani sa obtii licenta ATPL.

Nivelul cunostintelor de mate si fizica este unul de baza, de liceu, nimic special.

Daca sa te apuci acum de scoala? Hmm... depinde.

Factorii pe care trebuie sa ii iei in calcul sunt:
- disponibilitatea fizica de care dispui, cat timp poti aloca pentru studiu si deplasarea la aerodrom;
- disponibilitatea financiara;
- disponibilitatea scolii - sunt scoli care ajung, in anumite momente, la capacitatea maxima si atunci pregatirea devine greoaie, iar elevii zboara rar;
- perioada examenelor, ca nu e chiar asa scurta.

Desigur, sunt mai multi factori care trebuie luati in calcul, dar acum acestia sunt cei care dicteaza perioada in care poti termina cursurile. Realist vorbind si din cate am observat de-a lungul carierei, dureaza cam vreo 3 ani de cand te apuci de PPL si pana termini ATPL. Asta este media. Ca sa-ti faci o idee, numai examenele teoretice de ATPL dureaza 4-6 luni. La zbor depinzi de conditiile meteo, asadar se zboara la greu doar in sezonul cald etc.

Luand in calcul factorii de mai sus, te poti decide daca sa incepi scoala acum sau nu. Avantajul e ca acum ai posibilitatea sa mergi mai incet si astfel poti face scoala in 4 ani, iar in timpul asta se mai aseaza lucrurile. Mai poti astepta pana in 2021, cand se va redeschide sezonul de zbor, ca acum e pe final, nu mai faci mare lucru si pana atunci vezi cum evolueaza si situatia din tara, ce se mai intampla cu companiile aeriene, restrictiile de calatorie etc si iei atunci o decizie.

Succes!
 
  • šŸ‘
Reactions: 1 user
Top