Wi-Fi în Europa

  • Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.

MihaiCLJ

Well-Known Member
Jun 3, 2014
924
325
63
Boston, MA
Transportatorii aerieni din Europa se grăbesc să ofere acces la Internet prin Wi-Fi la bordul avioanelor, în dorința de a atrage noi pasageri și de a crea o nouă sursă de venituri prin divertisment, servicii și publicitate, transmite Reuters.

Pasagerii care călătoresc cu companiile aeriene americane beneficiază deja de acces la Wi-Fi pe 66% din milele zburate, față de o medie mondială de 24%, potrivit datelor furnizate de firma Routehappy. în Europa, însă, adoptarea unor servicii de Internet de tip ground-to-air este mai dificilă decât în SUA, din cauza numărului de țări din regiune, în timp ce serviciile de Internet pe bază de satelit s-au dovedit prea scumpe pentru zborurile pe distanțe scurte. În condițiile în care numărul sateliților plasați pe orbită este în creștere, fapt care duce la scăderea costurilor, iar companiile aeriene sunt din ce în ce mai conștiente de posibilitățile de a face bani, prețul nu mai constituie un obstacol de netrecut, susțin analiștii.

Lufthansa, Air France-KLM, Ryanair și Vueling sunt o parte dintre principalele companii aeriene europene care vor să ofere Wi-Fi la bordul zborurilor pe distanțe scurte, urmând exemplul dat de compania low-cost Norwegian, care oferă Internet gratuit la 74 din cele 76 de avioane Boeing 737 din flota sa.

Pe lângă faptul că îi pot taxa suplimentar pe pasageri pentru faptul că urmăresc emisiuni TV și ascultă muzică pe dispozitivele lor mobile în timpul zborurilor, companiile aeriene pot utiliza conectivitatea la bord pentru a le oferi acestora posibilitatea de a face cumpărături și rezervări la restaurante și hoteluri, în colaborare cu firmele de publicitate și partenerii.

'Nicăieri altundeva nu ai o asemenea audiență captivă, despre care știi absolut totul — și ce gen de publicitate ar trebui să le oferi — decât în cazul celor care merg cu avionul', a declarat Robin Cole, vicepreședinte la Global Eagle Entertainment, care oferă Wi-Fi prin satelit companiilor aeriene Norwegian și Southwest.

Global Eagle, împreună cu grupul Orange, urmează să demareze în curând un sistem pe bază de plată la bordul a două avioane A320 aparținând Air France și crede că oportunitățile generate internetul wireless ar putea crește veniturile industriei cu sute de milioane de dolari pe an.

Consultantul AT Kearney, Rene Steinhaus, crede că oportunitățile de venituri atrag atenția industriei transportului aerian din Europa, iar companiile low-cost se mișcă foarte rapid.

'Există o logică să ai Wi-Fi la bord, chiar și în Europa', a apreciat Steinhaus.

AGERPRES/(AS — autor: Constantin Balaban, editor: Oana Tilică)
 
  • 👍
Reactions: 1 users
Norwegian este lider, si va ramane, in Europa la wifi gratuit. Nu cred ca vom vedea asa ceva la RYR sau WZZ prea curand. Delta ofera net doar daca aeronava a trecut de 10000ft, ei avand antenele pe "burta" aeromavei, bazandu-se pe internet prmiti de la sol. Internetul este contracost si doar in deasupra americii.
 
Eu am fost pe cursa Buenos Aires - Santiago de Chile cu aeronava KLM 777-300 care e din câte știu eu singura care are.

During the pilot phase we will offer hourly and full-flight fees: EUR 10.95 per hour or EUR 19.95 for the full flight, applicable for all classes.

Pentru un lung curier de 12-14 ore nu mi se pare deloc mult 20 euro. Intra-european probabil că nu aș da, depinde de lungimea zborului și de nevoia din ziua aceea.
 
Ce viteza/calitate avea internetul. Latenta? Ping? Puteai efectua un apel VOIP?
 
Nu am testat. Era doar disponibil. Alături de semnal 2G pentru telefon, dar cred că doar SMS funcționa. Zborul a durat sub 1 oră.
Însoțitorii de zbor au spus că nu știu foarte bine cum funcționează pentru că se rotesc des și nu ajung atât de des pe acea aeronavă, dar că în principiu merge.
Parcă peste 3000ft dacă îmi amintesc bine.
[DOUBLEPOST=1424262948][/DOUBLEPOST]Articolul ăsta mi se pare interesant despre subiectul discutat: http://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-2792614/cheapest-board-wifi-rates-flights.html
La capitolul comparație de prețuri, nu la conținutul Daily Mail :)
 
Am inteles.
In US, T-Mobile impreuna cu Gogo ofera posibilitatea trimiterii mesajelor SMS, fara costuri suplimentare. Serviciu disponibil doar celor care sunt abonati la T-Mobile.