[OTP] Discuții Generale

  • Guest, pentru o varianta fara reclame a forumului oferim conturi premium. Mai multe detalii aici.
Știe cineva care este cel mai ok ca prețuri loc pentru a mânca în zona publică a aeroportului? Eventual cu "view"? Take off sunt scumpi? Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
 
Take off sunt chiar ieftini atat pentru Bucuresti, cat si pentru un aeroport. Am fost, am servit masa, am fotografiat. E decent zic eu. In alte parti nu am fost, doar acolo am aterizat.
 
  • 👍
Reactions: 1 users
Stie cineva de ce la magazinele din aeroport nu se accepta Lei?
 
Numai la duty free nu se accepta lei. Dar in aeroport sunt zeci de magazine unde poti plati si in RONi.
 
  • 👍
Reactions: 1 users
in zona de dupa security, deci free zone, se poate plati in lei doar la magazinul de ziare si carti, cel din stanga intre finger si satelit, in rest la restaurant, dutyfree shops si cele de haine , doar in euro sau dolari si desigur cu cardul
Este adevarat ca este anormal, in conditiile in care sunt alte tari care au valute tot neconvertibile si se poate plati in moneda locala; un ex. la indemana este IST unde poate plati si in YTL. Dar cum la noi economia este aproape complet euro-izata, nu ma mai mira acest detaliu !
 
Mi se pare o tiganie chestia asta. De exemplu in Ungaria am vazut doar preturi in HUF. In Londra doar in GBP.
Alta chestie tiganeasca mi se pare pretul apei. Adica dupa security check, unde trebuie sa arunci tot au gasit jepcarii o nisa. Pe ATH o sticla de apa plata de 0.75L costa 0.75 Euro. Pe OTP 0.5L costa 8 Lei.
Alta chestie ciudata mi se pare denumirea de Duty Free pe OTP, unde sunt preturi mai mari la orice.
Chestia cu apa ar trebui cumva reglementata.
 
Da . Chestia cu apa e cam japca . Mai ales ca este ceva de stricta necesitate . Eu as instala dozatoare de apa in aeroport (free).
 
  • 👍
Reactions: 1 users
Probabil ca cineva are o intelegere cu altcineva care contribuie undeva... Rezultatul se vede.
 
Ar fi frumos din partea lor să instaleze dozatoare de apă.

PS - La vechiul terminal din BUD puteai plăti biletul de tren către oraș inclusiv în RON!
 
  • 👍
Reactions: 1 users
La OTP imi cumpar apa de la automat. E cu 1 RON mai ieftina ca la magazin si mai scap si de monezile de 50 de bani :D
 
Eu folosesc copiii personali ca sa trec cu apa de securitate. Asta, asa de-al dracu' :))
 
@bv01 ar fi tare sa folosesti copiii altora sa treci cu apa... sau eventual cu berea (no offense) !
Buna idee cu dozatoarele de apa
Preturile sunt intradevar enorme, dar si chiriile pe care le percepe CNAB intrec imaginatia.
In orice caz, moral ar fi sa se poate plati si in RON, altfel nu facem decat sa ne negam moneda nationala, iar pe straini sa-i uluim cu asta, unii chiar vor sa plateasca tot in lei si constata ca odata ce trec de security nu ii mai pot folosi.
 
Pentru apa trebuie intr-adevar facut ceva. Ori dozatoare ori o reglementare inteligenta si fara substrat.
La fel si pentru moneda. Asta chiar se poate face politic. Eu inteleg ca se da voie sa se ceara Euro, dar as pedepsi crunt refuzul monedei nationale la plata pe teritoriul Romaniei. E adevarat ca multi straini se plang ca nu pot scapa de Lei decat la casele de schimb valutar din aeroport. Alte gherle si alea.
 
Eu inteleg ca se da voie sa se ceara Euro, dar as pedepsi crunt refuzul monedei nationale la plata pe teritoriul Romaniei.
cred ca asta-i chiar explicatia si de aceea legal/politic nu se poate face nimica ... de jure acolo NU este teritoriul statului român
 
  • 👍
Reactions: 1 users
Dar de facto este, dovada ca altii pe langa noi accepta plati in moneda nationala, vezi turcii si ungurii despre care nu poti spune ca au monede forte...
 
  • 👍
Reactions: 1 users
Pai bine-nteles ca este posibil, dar cu obligativitatea s-ar putea sa fie problema.

Asa si în aer Wizz Air sau Blue Air sau Tarom de exemplu probabil nu ar putea fi OBLIGATE sa primeasca Lei, daca o fac e decizia lor.
 
de jure acolo NU este teritoriul statului român
Notiunea de duty-free nu este atasata conceptului de extrateritorialitate. Duty-free este 100% teritoriul in care se exerseaza suveranitatea nationala. Extrateritoriale sint de pilda misiunile diplomatice, pe teritoriul carora statul-gazda nu are dreptul sa isi exercite suveranitatea, decit cu acordul expres al sefului de misiune.
In cazul duty-freeurilor, vorbim de o extrateritorialitate fiscala.
Caci marfa din duty-free nu este considerata ca fiind importata pe teritoriul tarii unde se afla duty-freeul (iar marfa autohtona din duty-free este considerata deja exportata). Se considera ca marfa din duty-free va fi declarata in tara de destinatie a pasagerului.
Zona internationala a unui aeroport este o zona-tampon, izolata de teritoriul national, pentru a permite (intre altele) libera circulatie a pasagerilor in transit - care nu beneficiaza de viza in tara prin care tranziteaza.
Din punctul asta de vedere, conceptul de duty-free este foarte apropiat de cel al antrepozitului vamal sau al zonei libere.
Vazut prin aceasta prizma - duty-free ar trebui sa aiba obligatia sa accepte moneda nationala.
Unii nu o fac, pentru ca le convine mai mult sa isi tina toate conturile in EUR & USD, decit in RON...
 
Last edited by a moderator: